Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV Cine va conduce „draga de ANI”? Un singur candidat pentru șefia instituției, CNI funcționează la limită


ANI Agentia Nationala de Integritate
ANI Agentia Nationala de Integritate

Agenția Națională de Integritate a intrat în anonimat în ultimii ani, rolul său diminuându-se constant. Integritatea a fost lăsată fără mari puteri de politicieni, iar de peste un an și jumătate instituția nici măcar nu mai are un președinte plin.

Bogdan Stan a fost ultimul președinte al Agenției Naționale de Integritate care a primit un vot în Parlament. Mandatul său a expirat în decembrie 2019. El a încercat o negociere secretă cu premierul Ludovic Orban pentru a i se prelungi perioada în fruntea ANI cu încă un an, prin Ordonanță de Urgență și fără concurs. Planul său a eșuat, deși subiectul fusese prezentat și în ședința de Guvern.

De atunci, în fruntea Agenției se află vicepreședintele instituției, dar și mandatul acestuia expiră în toamna acestui an.

Problema merge însă și mai departe. Consiliul Național de Integritate nu a funcționat în perioada decembrie 2018 – martie 2020.

De ce era important să avem un CNI funcțional? Printre atribuțiile Consiliului Național de Integritate se numără aceea de a propune Senatului numirea președintelui Agenției Naționale de Integritate. Fără CNI, cel care organizează concursul, nu se poate desemna viitorul președinte ANI.

În luna martie 2020, Senatul a votat constituirea noului Consiliul Național de Integritate, al cărui președinte este Sergiu Țâra, reprezentantul Asociației Comunelor din România.

CNI funcționează la limită de peste un an, deoarece au fost validați doar zece reprezentanți. Conform Regulamentului de funcționare, Consiliul Național de Integritate lucrează în prezența a cel puțin două treimi din numărul membrilor săi și adoptă hotărâri cu votul majorității simple a membrilor prezenți. Absența unui singur membru blochează desfășurarea ședințelor CNI, chiar dacă motivul absenței este unul justificat.

Componența Consiliului Național de Integritate

  • Adrian Roșoagă – propunere grupului PSD
  • Bogdan Găurean – propunerea grupului PNL
  • Luminița Tuleașcă – propunerea grupului USR
  • Zsuzsanna Peter – propunerea grupului UDMR
  • Feodor Chirilă – propunerea grupului minorităților naționale
  • Viorel Miron – propunerea Asociației Orașelor din România
  • Carmen Deaconescu – propunerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici – înalți funcționari publici
  • Lilia Marin – propunerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici – funcționari publici
  • Costin Mitică – propunerea organizațiilor societății civile – Fundația Camera de Arbitraj și Mediere – Centrul European pentru Drepturile Omului.

Nu și-au trimis reprezentanți în Consiliul Național de Integritate, până în acest moment, Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor Publice, Asociația Municipiilor din România și Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România. Printre cei care au dreptul să nominalizeze un membru CNI se numără și grupul AUR din Senat.

Surse parlamentare au declarat pentru Europa Liberă că mâine vor urma o serie de audieri în Comisia Juridică pentru ocuparea acestor posturi vacante în Consiliul Național de Integritate, deoarece anumite organizații și-au trimis reprezentanți. Pentru a ajunge în CNI, ei au nevoie și de un vot în plenul Senatului.

Un singur dosar de candidatură pentru șefia ANI

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că termenul limită pentru depunerea dosarelor de candidatură pentru funcția de președinte al Agenției Naționale de Integritate a fost 31 mai. A fost depus un singur dosar de candidatură, precizează sursele citate, chiar de actualul vicepreședinte Florin Ionel Moise.

Absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Florin Moise și-a început cariera la ANI în funcția de consilier în cadrul cabinetului președintelui instituției, funcție deținută în acel moment de Alexandru Cătălin Macovei.

A rămas în funcție până în mai 213 când devine inspector de integritate, iar din mai 2017 a avansat ca șef serviciu în cadrul Inspecției de Integritate. Din noiembrie 2017, este propulsat ca vicepreședinte al ANI.

„În calitate de vicepreședinte, domnul Moise exercită atribuţii de organizare, coordonare, conducere și control a activității curente, încredinţate ori delegate de către Președintele Agenției Naționale de Integritate”, se arată în prezentarea de pe site-ul ANI.

Florin Ionel Moise a asigurat conducerea Agenției din decembrie 2019 până în prezent. Mandatul său ca vicepreședinte expiră în noiembrie 2021.

Consiliul Național de Integritate se va reuni mâine pentru a verifica dacă dosarul de candidatură întrunește toate condițiile. În cazul lui Florin Ionel Moise nu vor fi probleme cu punctul de vedere al CNSAS, deoarece verificarea a fost deja efectuată.

Dacă dosarul de candidatură nu trece, întreaga procedură organizată de Consiliul Național de Integritate se va relua. Dacă însă este acceptat dosarul de candidatură urmează două concursuri.

Proba scrisă este pe 14 iunie, iar dacă Florin Ionel Moise obține un scor de peste 70 de puncte urmează și interviul cu membrii CNI pe 24 iunie.

În cazul în care toate etapele sunt îndeplinite, ultimul vot se va da în plenul Senatului, iar Florin Ionel Moise poate ajunge președinte plin al Agenției Naționale de Integritate. Dacă postul său rămâne vacant, se va demara o procedură similară, organizată tot de CNI, pentru funcția de vicepreședinte.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG