Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV Lovitură finală din partea AEP: PSD pierde toți banii de la europarlamentare. Rovana Plumb a rămas fără 800.000 de lei


PSD a cerut pentru rambursare după campania de la europarlamentare peste 3.38 de milioane de lei. Cea mai mare suma o avea de încasat propunerea pentru funcția de comisar european, Rovana Plumb. Ea pierde astfel 800.000 de lei.
PSD a cerut pentru rambursare după campania de la europarlamentare peste 3.38 de milioane de lei. Cea mai mare suma o avea de încasat propunerea pentru funcția de comisar european, Rovana Plumb. Ea pierde astfel 800.000 de lei.

AEP a respins plângerea depusă de PSD pentru faptul că nu s-au decontat banii din campania pentru europarlamentare. Social-democrații au amenințat funcționarii Autorității Electorale Permanente cu plângere penală dacă nu primesc banii de la europarlamentare.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că pe un grup de whatsapp al partidului s-a comunicat informația că AEP nu rambursează banii, cel mai revoltat fiind europarlamentarul Claudiu Manda. Premierul Dăncilă a răspuns pe acel grup, chiar dacă se află în vizită în Statele Unite ale Americii, susținând că a făcut tot posibilul pentru a rezolva situația.

Autoritatea Electorală își menține decizia de a nu rambursa niciun leu celor de la PSD pentru campania de la europarlamentare. În răspunsul primit de Europa Liberă se precizează că cererea de rambursare a fost semnată pe 26.06.2019 de Mircea Drăghici, în calitate de reprezentant legal al partidului și de Ileana Gabriela Matei, în calitate de mandatar financiar coordonator.

Europa Liberă a scris în exclusivitate la finalul lunii august că AEP a decis să nu deconteze banii pentru PSD din cauza neregulilor înregistrate la depunerea actelor.

În noua decizie, AEP atrage atenția că sub semnătura lui Mircea Drăghici nu este menționată funcția acestuia în PSD, ci figurează doar calitatea de reprezentant legal al partidului. Această calitate nu a putut să fie dovedită însă de partid după corespondența avută cu oficialii AEP.

Conform documentului depus de PSD la AEP în 16 iulie 2019, Gabriela Matei a fost mandatată de Viorica Dăncilă numai pentru „depunerea cererii de rambursare”.

Echipa de control a AEP a cerut PSD să precizeze ce calitate avea fostul trezorier Mircea Drăghici și a cerut social-democraților să trimită împuternicirea acestuia că avea dreptul să semneze o cerere de rambursare a cheltuielilor electorale.

PSD a răspuns la începutul lunii august că Mircea Drăghici a fost până pe 3 iulie trezorierul PSD.

Din corespondența purtată de AEP cu PSD până la finalizarea controlului, s-a constatat însă că, la data depunerii cererii de rambursare - 26 iulie 2019, reprezentantul legal al partidului era Viorica Dăncilă.

Cei de la Autoritatea Electorală Permanentă susțin că delegarea atribuției exclusive a președintelui PSD de reprezentare a partidului în relația cu AEP nu se putea realiza decât printr-o decizie emisă de președintele PSD.

PSD nu a putut demonstra existențea unei împuterniciri emisă de către președintele PSD prin care Mircea Drăghici să semneze cererea de rambursare a cheltuielilor electorale în calitate de reprezentant legal al partidului.

La cererea colegilor de partid care s-au temut că își pierd banii cheltuiți, Mircea Drăghici s-a implicat și el în acest scandal. Era însă prea târziu pentru PSD, pe 23 august 2019, iar mailul era trimis de pe adresa sa personală și nu una a partidului. Surse din partid susțin că mailul a avut o întârziere de doar patru minute față termenul legal.

AEP precizează însă că nu i-a solicitat niciodată lui Mircea Drăghici să prezinte împuternicirea pentru a semna cererea de rambursare, iar din analiza răspunsului trimis de Drăghici reiese că acesta nu emană de la PSD.

Răspunsul oficial al PSD a venit printr-o adresă semnată de secretarul general, Mihai Fifor, în data de 23 august.

Având în vedere faptul că până la data emiterii deciziei de nerambursare, PSD nu a prezentat nici un document legal prin care să facă dovada că cererea de rambursare a cheltuielilor electorale a fost semnată de reprezentantul legal al PSD, AEP precizează își menține decizia de a nu rambursa nici un leu către PSD.

Viorica Dăncilă a depus și ea o plângere prealabilă la AEP pe 2 septembrie, în care declară că Mircea Drăghici a semnat cererea de rambursare a cheltuielilor electorale în calitate de reprezentant legal. Numai că declarația Vioricăi Dăncilă a fost trimisă AEP după finalizarea controlului.

Scandal în PSD din cauza banilor de la europarlamentare

PSD a cerut pentru rambursare peste 3.38 milioane de lei cheltuiți în campania de la europarlamentare. Prima decizie a AEP a fost să nu returneze vreun leu, din cauza modului în care au fost depuse documentele.

Social-democrații s-au certat în cadrul Comitetului Executiv de la Mamaia, din 31 august 2019, din cauza faptului că partidul a pierdut toți banii ceruți pentru rambursare. Claudiu Manda a cerut să fie depusă o plângere penală împotriva reprezentanților Autorității Electorale Permanente. Europarlamentarul are de recuperat din campanie peste 400.000 de lei.

Ultima cale de atac împotriva deciziei AEP o reprezintă pentru PSD instanța de contencios administrativ.

Lista PSD-iștilor care nu și-au recuperat banii

Rovana Plumb – 800.000 lei

Chilat Crina – 676.000 lei

Manda Claudiu – 436.195 lei

Intotero Natalia – 200.000 lei

Doina Pană – 100.000 lei

Marius Margarit – 130.000 lei

Dan Nica – 165.000 lei

Emilian Pavel – 127.000 lei

Gabriela Zoană – 105.000 lei

Dragoș Benea – 100.000 lei

Dragoș Pui – 100.000 lei

Victor Negrescu – 60.000 lei

Alexandru Popa – 71.470 lei

Tudor Ciuhodaru – 50.000 lei

Maria Grapini – 1904 lei

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG