Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV. PSD-Dragnea a închiriat avioane private pentru deplasările în Israel și Elveția


Liviu Dragnea a fost în Elveția însoțit de iubita sa, Irina Tănase, care a pus ulterior poze pe Instagram cu imagini dintr-o renumită firmă de ceasuri de lux.
Liviu Dragnea a fost în Elveția însoțit de iubita sa, Irina Tănase, care a pus ulterior poze pe Instagram cu imagini dintr-o renumită firmă de ceasuri de lux.

Europa Liberă vă prezintă noi informații despre modul în care PSD a cheltuit banii publici încasați de la buget. Social-democrații au probleme să justifice în fața Curții de Conturi sumele plătite pentru avioanele private închiriate pentru Liviu Dragnea și echipa lui.

Modul de acțiune al lui Liviu Dragnea se poate observa analizând Raportul Curții de Conturi, documentele oficiale ale Camerei Deputaților și facturile prezentate de PSD.

Astfel, în timp ce Camera Deputaților anunța că toate cheltuielile legate de deplasările externe ale fostului lider PSD erau suportate de instituție, simultan social-democrații încheiau contracte cu o firmă pentru a închiria avioane private de la Țiriac Air.

Toate datele arată că traseul avioanelor închiriate se suprapunea cu vizitele externe ale lui Liviu Dragnea. Pe listă s-au aflat țări precum Israel, Elveția sau Estonia, în care fostul președinte al Camerei Deputaților ajungea mereu în calitatea sa oficială. În acele state, ajungeau însă și aeronavele plătite de PSD cu banii publici.

PSD refuză să spună dacă Liviu Dragnea, prietena sa, consultanți sau alți oficiali social-democrați se aflau în acele avioane private pe care le închiria. Totul este ținut la secret, deși banii folosiți sunt publici.

În momentul decontului pentru sumele cheltuite în 2018, a început să iasă la lumină această coincidență între vizitele externe ale lui Dragnea și contractele încheiate de PSD pentru închirierea de avioane private.

Fiecare sumă cheltuită de un partid parlamentar care primește subvenție de la stat trebuie însoțită de o factură detaliată a serviciilor pentru care s-a efectuat această plată. Peste 96 milioane de lei ( aproape 20.5 milioane euro) a primit PSD de la bugetul de stat în 2018, creșterea explozivă a subvenției fiind votată tot de social-democrați care aveau majoritate în Parlament.

Europa Liberă a prezentat neregulile descoperite la PSD de echipa de audit a Curții de Conturi, dar apar noi informații despre cheltuielile social-democraților.

Aeronave private închiriate pentru Liviu Dragnea și echipa lui

Europa Liberă a dezvăluit în exclusivitate că PSD a cumpărat pachete turistice de aproape 200.000 de euro în 2018.

Raportul inițial al Curții de Conturi nu conținea însă informații concrete despre aceste pachete turistice. În urma solicitărilor formulate de echipa de audit, PSD a trebuit să vină cu noi explicații pentru sumele cheltuite.

Peste 500.000 de lei (aproape 106.000 euro) au fost alocați de social-democrați pentru închirierea avioanelor folosite pentru zboruri externe. Contractele nu sunt încheiate direct de PSD cu firma de transport aerian, ci sunt intermediate de SC Ber's New Solution SRL. Firma apare ca fiind specializată în curățenie, neavând în portofoliu vreo legătură cu intermedierea serviciilor de transport extern.

PSD încheie sub denumirea “pachete turistice” contracte cu SC Ber's Solution SRL, care la rândul ei închiriază aeronave pentru deplasările externe ale echipei Dragnea. Sunt trei contracte încheiate în lunile aprilie și mai ale anului 2018 cu următoarele valori: 182.734 lei (aproape 39.000 euro), 184.755 lei (cele două apar cumulat) și 166.422 lei.

„Sumele facturate în valoare de 367.489 lei (aproape 78.200 euro) și 166.422 (aproape 35.400 euro) reprezintă servicii de transport aerian extern, respectiv închiriere aeronave pentru Estonia, Israel și Elveția pentru delegații conduse de președinte partidului”, se arată în nota transmisă de SC Ber's Solution SRL către PSD și înaintată ulterior și oficialilor de la Curtea de Conturi.

Nu sunt oferite însă alte informații despre membrii PSD care s-au folosit de aceste servicii oferite de partid.

„Informațiile conținute în documentele prezentate nu sunt edificatoare astfel încât să ateste exactitatea sumelor datorate/achitate în contextul în care contractele nu conțin valoarea serviciilor facturate, nu fac referire la beneficiarul efectiv al serviciului”, a transmis Curtea de Conturi celor de la PSD.

Camera Deputaților anunța că a plătit deplasările lui Dragnea

Liviu Dragnea s-a aflat în Israel, Estonia și Elveția în prima jumătate a anului 2018, fix când PSD încheia contractele de închiriere aeronave.

Conform informațiile prezentate de presă și în notele făcute către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, deplasările au avut un caracter oficial, datorită calității pe care o avea Dragnea de președinte al Camerei Deputaților.

Pentru fiecare deplasare se preciza că transportul sunt era plătit de această instituție.

  • Liviu Dragnea a participat pe 23-24 aprilie, la Tallin - Estonia, în calitate de președinte al Camerei Deputaților,la conferința președinților de parlamente din statele UE. Alături de Dragnea au fost atunci plecați și Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei, Silvia Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaților, și Anca Spiridon, directorul de cabinet al lui Liviu Dragnea, dar și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

Informațiile apar în Memorandumul aprobat de Biroul Permanent al Camerei, în care se preciza că toate cheltuielile aferente deplasării vor fi suportate din bugetul Camera Deputaților.

Cu toate acestea, PSD plătește și el servicii de transport aerian extern pentru Estonia.

  • Vizita în Israel efectuată de Liviu Dragnea în aprilie 2018 a fost una care a generat un scandal politic intern, după ce fostul președinte al Camerei a vorbit despre mutarea ambasadei României la Ierusalim. Președintele Klaus Iohannis i-a acuzat pe Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă că au angajat statul român într-un demers care nu este susținut de Administrația Prezidențială.

„M-a îngrijorat secretomania în care s-a organizat plecarea. Nu am mai pomenit ca premierul să anunţe seara târziu plecarea. În vizită turistică poate să plece oricine, oricând. Când pleacă persoana care conduce Guvernul, trebuie să se ştie mai multe. Despre domnul Dragnea s-a aflat că a plecat acolo doar după ce a ajuns. Nu ştiu care sunt dedesubturile. Cine ştie ce înţelegeri secrete face Dragnea cu evrei”, declara Klaus Iohannis despre vizita tandemului Dragnea – Dăncilă în Israel.

Și această deplasare externă a trecut prin Biroul Permanent al Camerei Deputaților, cerându-se suportarea cheltuielilor de instituția pe care o conducea Liviu Dragnea.

Datele transmise de Ber's Solution arată că și pentru această deplasare PSD a folosit banii din subvenție pentru a închiria o aeronavă.

  • Vizita din Elveția din mai 2018 s-a remarcat prin apariția Irinei Tănase, iubita lui Liviu Dragnea, în timp ce vizitau o fabrică de ceasuri de lux.„Nu a acoperit cheltuielile cu cazarea nicio instituţie publică, nici de aici, nici din Elveţia, nici cu transportul”, a declarat Liviu Dragnea, când a fost întrebat despre cum a ajuns Irina Tănase în delegația oficială.

Conform documentelor oficiale, fostul președinte al Camerei Deputaților a fost însoțit în vizită de consilierii săi și de vicepreședintele Camerei Deputaților, Gabriel Vlase. Acesta este în prezent directorul SIE.

Conform unui memorandum aprobat în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, acţiunea are loc la invitaţia preşedintelui Consiliului Naţional al Confederaţiei Elveţiene, Dominique de Buman, în scopul "extinderii bazei de cooperare dintre cele două foruri legislative".

Este al treilea caz în care PSD încheie un contract pentru aeronave, contractul fiind semnat la finele lunii mai, conform documentele oficiale depuse la Curtea de Conturi.

Camera Deputaților informa în 2018 că suma plătită pentru deplasările externe ale lui Liviu Dragnea a fost de doar 22.000 de lei (aproape 4.700 euro). Factura este considerabil mai mică decât cea cheltuită de PSD, peste 100.000 de euro.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Liviu Dragnea își făcuse un obicei în a închiria aeronave private cu care să zboare în afara țării. Potrivit acestora, vacanțele lui Liviu Dragnea în Maldive din 2018 și 2019 au fost precedate de închirierea unor aeronave care l-au dus pe fostul lider PSD peste graniță, de unde a plecat mai departe cu o cursă spre vacanța exotică. Sursele vorbesc despre zboruri până la Sofia cu aeronave private sau până la Belgrad. Aceste informații nu apar însă în Raportul Curții de Conturi sau informările făcute de PSD.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG