Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV: PSD nu a plătit la timp salariile angajaților săi și face concedieri


Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Contul partidului a rămas aproape gol la începutul acestui an. Gaura din vistieria PSD a fost atât de mare încât nu a existat un fond de rezervă pentru plata salariilor angajaților.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că din cauza problemelor financiare ale partidului angajații nu și-au primit la timp salariul în luna ianuarie. Noua conducere a început să concedieze o parte din personalul angajat în ultimii ani, iar partidul a încheiat un contract pentru comunicare cu o firmă apropiată de deputata PSD Diana Tușa.

PSD a încasat în 2019 aproape 144 de milioane de lei (în jur de 30 milioane de euro) de la bugetul de stat pentru funcționarea sa. Din acești bani trebuiau să fie plătiți și angajații partidului. Este cea mai mare sumă încasată vreodată de un partid după schimbarea legii privind finanțarea formațiunilor politice, iar PSD a beneficiat de ea datorită rezultatelor bune de la alegerile locale și parlamentare din 2016, dar și din cauza modificărilor pe care le-a adus legii în Parlament. Comparativ, subvenția PNL a fost în 2019 de 65 de milioane de lei.

Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, este autorul amendamentului prin care subvenția partidelor a crescut spectaculos în 2019. Acesta este trimis în judecată pentru delapidare și modul în care a folosit subvenția PSD.

Social-democrații au beneficiat și de un excedent de peste 53 de milioane de lei (circa 11.3 milioane de euro) lăsat moștenire din perioada Liviu Dragnea. În conturile PSD s-au aflat anul trecut aproape 200 de milioane de lei (42.5 milioane de euro), dar suma s-a evaporat, toți banii fiind cheltuiți de fosta conducere a PSD.

Contul partidului a rămas aproape gol la începutul acestui an. Gaura din vistieria PSD a fost atât de mare încât nu a existat un fond de rezervă pentru plata salariilor angajaților.

Personalul își aștepta salariile după Anul Nou, dar a avut surpriza să constate că partidul nu își achită obligațiile financiare.

Întârzierea salariilor a devenit una acută până la sfîrșitul lunii ianuarie, deoarece Autoritatea Electorală Permanentă nu a virat subvenția. Autoritatea a anunțat pe 28 ianuarie că PSD va primi peste 7,1 milioane de lei ca subvenție – bani publici. PSD a virat banii către angajați după trei zile, vineri 31 ianuarie 2020, dar în unele conturi banii au ajuns la începutul lunii februarie.

Potrivit datelor Curții de Conturi, PSD a plătit în 2018 salarii de 3.5 milioane de lei, dar nu există însă date oficiale pentru 2019.

Firma nouă la comunicare

Partidul a trecut și la concedieri, mai multe persoane care lucrau la sediile PSD din timpul lui Dragnea și Dăncilă fiind anunțate că urmează să fie date afară. Printre cei care au fost dați afară se numără și angajați care se ocupau cu partea de comunicare.

Potrivit surselor Europei Libere, au existat două valuri de concedieri în partid. Motivul oficial invocat de noua conducere a fost că partidul nu își mai permite să plătească atât de multe salarii din cauza situației financiare în care se află.

Erau mulți care nu făceau nimic la partid și doar încasau banii. De la începutul acestui am reziliat și contractul cu firma de bodyguarzi, urmează să mai dăm oameni afară pentru a eficientiza activitatea”, au spus surse din PSD.

Din informațiile Europei Libere, partidul a încheiat un contract cu o firmă apropiată de Diana Tușa, deputat PSD. Firma urmează să ajute partidul pe partea de comunicare, după ce angajații au fost dați afară.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG