Linkuri accesibilitate

Exclusiv RFE/RL. Raportul medical al autorităților americane oferă noi informații în cazul morții lui Mihail Lesin


Fostul ministrul al informațiilor, Mihail Lesin, a fost considerat, până în jurul anului 2012, un apropiat al lui Vladimir Putin

Fostul ministru al informațiilor și fondator al concernului media rus de stat Russia Today, Miahil Lesin, găsit mort în camera sa de hotel, în Washington, în 2015, a suferit o fractură totală a vertebrelor cervicale, arată un raport medical obținut în exclusivitate de RFE/RL.

Fractura ar fi survenit „în momentul sau foarte aproape de momentul” decesului, arată un raport medical.

După un proces de doi ani, Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), a obținut, în baza legii acccesului la informații de interes comun, raportul medical, care are 149 de pagini, întocmit de autoritățile americane în 2015, după moartea, la Washington, a lui Mihail Lesin.

Din documente mai reiese că la începului lui 2016, FBI s-a interesat de caz, dar nu este clar dacă a deschis sau nu o anchetă.

Autopsia oficială a stabilit că moartea lui Lesin a fost un accident. El ar fi suferit fracturi pe fondul consumului excesiv de alcool.

La începutul anilor 2000, Lesin a fost ministrul al informațiilor al președintelui Vladimir Putin și arhitectul unei strategii de înăbușire a presei independente, care a stat și la baza creării concernului media de stat Russia Today, astăzi RT.

În jurul anului 2012 a căzut în dizgrația Kremlinului, din motive necunoscute, și a dispărut din viața publică până când a fost descoperit mort în camera de hotel.

XS
SM
MD
LG