Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV Vasile Dîncu: ”Atacul la adresa mea a fost comandat. PSD dispare dacă nu se schimbă”


Vasile Dîncu
Vasile Dîncu

„Nu voi sta cu mâna întinsă la organizațiile din sud pentru a deveni președintele Consiliului Național", este mesajul lui Vasile Dîncu pentru contestatari.

Vasile Dîncu a declarat pentru Europa Liberă că atacul venit la adresa sa din partea mai multor lideri de organizații din sudul țării a fost unul „comandat”. Sociologul a dezvăluit că s-a reînscris anul trecut în organizația PSD Bistrița Năsăud, iar Marcel Ciolacu, președintele interimar, și Paul Stănescu, secretarul general al social-democraților, au fost cei care l-au invitat să facă parte din noua echipă de conducere a partidului. Dîncu le transmite contestatarilor săi din partid că respectă munca organizațiilor din sudul țării, dar că nu va merge cu „mâna întinsă” pentru a le cere susținerea. Mihai Tudose, Olguța Vasilescu, Felix Stroe și Marian Mina l-au criticat dur pe Vasile Dîncu în ultimele zile.

Apariția lui Vasile Dîncu în ecuația de putere din PSD a generat nervozitate în partid. Sociologul a participat în ultimele luni la mai multe ședințe informale ale conducerii social-democraților, iar numele său a fost propus pentru funcția de președinte al Consiliului Național. Dîncu a obținut sprijinul organizațiilor din Transilvania săptămâna trecută la întâlnirea de la Reghin, dar este puternic contestat de unii lideri de organizații din sud.

Dîncu a vorbit într-un interviu acordat Look Plus despre viitorul PSD, dar și despre șansele sale de a prelua funcția de președinte al Consiliului Național.

În acest moment, Transilvania și Moldova nu există în Partidul Social Democrat. E adevărat că sunt câteva județe din sud care au câștigat alegerile în ultima perioadă. Dar nu reprezintă nimic din punct de vedere politic si nici din punct de vedere al culturii politice din România”, este declarația care a stârnit scandalul în PSD.

Ce spune Vasile Dîncu despre situația din PSD

Vasile Dîncu a explicat pentru Europa Liberă cum vede viitorul PSD, dar și cum a ajuns să se implice în lupta de putere din partid.

„Da, m-am înscris anul trecut în PSD, în organizația din Bistrița Năsăud”, a dezvăluit Vasile Dîncu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Atacul la care a fost supus din partea din partea colegilor de partid nu l-a luat prin surprindere, mai ales că Mihai Tudose și Claudiu Manda l-au criticat și în luna februarie.

„Acest atac la adresa mea a fost comandat și s-a reacționat după o transcriere oarecum imperfectă a unei emisiuni de televiziuni. Eu nu am spus niciodată că nu-i respect pe cei din sud care câștigă. Am spus-o chiar la întâlnirea de partid cu organizațiile din Transilvania de la Reghin, am spus cât de mult și de ce respect eu munca celor câștigă în acest moment alegerile pentru PSD în sudul țării. Ceea ce am spus a fost simplificat într-o transcriere care a fost pusă pe net a fost faptul că victoria unor organizații din sud nu poate să reprezinte întreaga cultură politică a stângii din România. Aceste victorii, din păcate, trebuie să le completăm cu cultura politică din alte județe și cu reprezentarea politică în conducerea politică a Moldovei sau a Transilvaniei. Eu am spus că asta nu epuizează întreaga cultură politică, nu am spus că nu respect munca acestor oameni”, a explicat Vasile Dîncu pentru Europa Liberă.

Cu toate acestea, el atrage agenția că foarte mulți șefi de organizații PSD judecă doar din perspectiva voturilor câștigate, aceasta fiind unica unitate de măsură în evaluarea oamenilor.

Nu înțeleg nimic din politică. Sunt unii care cred că singurul lucru important e votul. E foarte important pentru partid, dar în partid, așa cum oamenii trebuie să fie diferiți, ar trebui să gândim un pic mai complex de atât. Am mai spus și poate și asta deranjează că în politică, mai ales în cea de stânga, este importantă diversitatea. Dacă nu acceptăm diversitatea internă, cum să o înțelegem pe cea din societate. Dacă PSD se concentrează doar pe susținerea unui electorat captiv sau pe rezolvarea unor probleme din justiție, atunci suntem condamnați să dispărem. Electoratul se schimbă, aceasta este cea mai mare provocare a PSD-ului în acest moment, dacă partidul nu se schimbă, vom pierde peste tot, chiar și în zonele din sud, a spus Dîncu.

În analiza acestuia, liderii de organizați din Transilvania nu sunt mai slabi decât cei din sudul țării, ci doar își desfășoară activitatea în condiții diferite. Aflat în cărți pentru funcția de președinte al Consiliului Național, Vasile Dîncu are un mesaj pentru contestarii săi.

„În ultima vreme am pierdut Moldova, cred că cel mai important lucru e să ne întrebăm ce s-a întâmplat în ultimii trei ani. De la 46%, în doi ani și jumătate, partidul a ajuns la 23%, a pierdut jumătate de voturi. O asemenea dinamică negativă nu a mai existat. Noi nu ne întrebăm ce s-a întâmplat, aceasta cred că trebuie să fie principala întrebare de la Congres. Am promis să nu fac o polemică cu colegii din sud, îi respect pentru că ei câștigă, însă dincolo de acest respect nu merg cu mâna întinsă la ei. Nu am cerut nici o funcție, nu le-am cerut niciodată nimic, iar cu foarte mulți dintre ei nu am nimic în comun”, a afirmat Vasile Dîncu.

Acesta a precizat că solicitarea de a reveni într-o poziție importantă în PSD a venit din partea conducerii interimare a partidului.

„Marcel Ciolacu m-a invitat să revin în conducerea partidului. Eu am vorbit cu Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, oameni câștigători din sud și am venit alături de partid în ultimele luni, am gândit împreună, fără să dețin nici o funcție, la cererea acestor oameni. Nu am cerut niciodată funcția de președinte al Consiliului Național. Vor spune unii că nu am câștigat niciodată Transilvania, de parcă PSD nu a câștigat din cauza mea”, a spus Dîncu pentru Europa Liberă.

Cine l-a contestat pe Vasile Dîncu

Primul care l-a criticat pe Vasile Dîncu pentru afirmațiile făcute la Look TV a fost europarlamentarul Mihai Tudose. Social-democratul l-a ironizat pe Dîncu pe care l-a numit„războinicu’ de lut cu papuci de pluș”.

„Deci... reforma propusă este de genul: nu reprezintă nimic cei care câștigă alegerile!!! Important este să fie el în fruntea partidului și să ne explice cu doctrina și programele ideologice. Încerc să înțeleg personajul prin prisma faptului că el nu a câștigat niciodată alegerile pe acolo pe la el. Niciodată. Și prin urmare nu prea știe cum e. Dar emite axioma că cei care câștigă nu contează. Importanți sunt cei care sunt plini de avânt dar se împiedică-n papuci când pleacă la luptă (campanie).... Și se mai și alintă că el nu prea vrea, dar este foarte rugat... Poate pe principiul că e bun la bătaie.. că a mai luat!!!”, a scris pe Facebook de Mihai Tudose.

Fostul premier l-a provocat pe Vasile Dîncu să candideze pentru primăria municipiului Cluj Napoca.

Olguța Vasilescu a aplaudat postarea lui Mihai Tudose la adresa lui Vasile Dîncu, pe care a distribuit-o cu mesajul: „Foarte corect! Să câștige întâi alegerile și după aceea să dea lecții organizațiilor performante!”.

Marian Mina, președintele CJ Giurgiu și un apropiate al senatorului Niculae Bădălău, a reacționat și el dur pe Facebook.

„Singura sa dorință este de a acapara, inclusiv cu ajutor extern, puterea în partid. Totodată, cred că un partid sau un politician este respectat dacă performează electoral și politic...A și lăsat impresia unei conduite dominate de intoleranță, gândire nedemocratică și discriminare regională... În încheiere, ținând cont de aceste lucruri, solicit domnului Dâncu scuzele sale publice față de jignirile aduse organizațiilor PSD din sudul țării!”, a postat Mina, care i-a cerut și el lui Dîncu să candideze pentru primăria din Cluj Napoca.

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, l-a atacat și el pe Vasile Dîncu, căruia îi reproșează că nu câștigat vreodată alegerile pentru partid.

Vasile Dîncu a fost propus de organizația Bistriția Năsăud pentru funcția de președinte al Consiliului Național al PSD, Radu Moldovan cerând că poziția să fie aleasă în cadrul Congresului Extraordinar. Marcel Ciolacu a declarat că îi dorește în echipa de conducere pe Vasile Dîncu, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG