Linkuri accesibilitate

Exercițiu NATO În Marea Neagră: Bulgaria își anulează participarea


Peste 700 de militari participă la exercițiul din Marea Neagră. Imagine de la inaugurarea evenimentului
Peste 700 de militari participă la exercițiul din Marea Neagră. Imagine de la inaugurarea evenimentului

Peste 700 de militari români și străini participă în perioada 26 februarie - 6 martie la exercițiu „Poseidon 21”. Evenimentul este organizat de Forțele Navale Române și se desfășoară în Marea Neagră .

Exercițiul „Poseidon 21” este primul exercițiu multinațional care are loc în 2021. Cei peste 700 de perticipanți vor utiliza 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

La eveniment și-au anunțat în primă fază prezența dispozitive din șapte țări, inclusiv România. Țara vecină, Bulgaria, a precizat că nu mai poate participa din cauza apariției unor cazuri de Covid-19.

“Partenerul bulgar de data asta are o problemă legată de pandemia de COVID - 19 și din cauza aceasta a declinat participarea la acest exercițiu multinațional, dar pentru prima dată când doresc să aduc în atenția dumneavoastră faptul că am aplicat procedură de carantinare două săptămâni pentru întregul echipaj al dragorului maritim, am vaccinat echipajul împotriva COVID-19 și avem un echipaj foarte bine pregătit și o navă /.../ pentru a participa fără emoții în acest exercițiu deosebit de important”, a precizat Mihai Panait, Şeful Statului Major al Forțelor navale.

Ceremonia de deschidere a Exercițiului multinațional „Poseidon 21”
Ceremonia de deschidere a Exercițiului multinațional „Poseidon 21”

Deschiderea Exercițiului multinațional „Poseidon 21” a avut loc sâmbătă, 27 februarie, ora 11.00, la Terminalul Pasageri din portul Constanța.

Exercițiul este cuprins în Programul NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum și pentru a asigura prezența continuă a forțelor Aliate în regiunea Mării Negre.

Printre țările participante se numără Franța, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia.

“Exercițiul „Poseidon 21” are un grad de complexitate ridicat și urmărește utilizarea optimă a capabilităților NATO pentru consolidarea capacității de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional”, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale Române.

În ce constă exercițiul

Din partea Forțelor Navale Române, participă puitorul de mine și plase ,,Viceamiral Constantin Bălescu”, nava maritimă hidrografică ,,Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu”, nava rapidă de scafandri ,,Venus”, remorcherele de port și radă „Vârtosul” și „Voinicul”, două detașamente scafandri EOD, scafandri fluviali și scafandri salvatori, precum și un elicopter Puma Naval.

România mai este reprezentată la Exercițiul „Poseidon 21” de 4 aeronave MIG-21 Lancer și un elicopter IAR 330 MEDEVAC ale Forțelor Aeriene, un pluton de infanterie de la Brigada 9 „Mărășești” din subordinea Forțelor Terestre, precum și o navă de patrulare și intervenție a Gărzii de Coastă, o autospecială de intervenție pirotehnică și o ambulanță din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Militarii străini aliați sunt prezenți cu vânătoarele de mine BGS ,,Tsibar” (Bulgaria) și HS ,,Evropi”, un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) și aeronave de luptă „Rafale” (Franța), Eurofighter „Typhoon” (Spania), iar Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exercițiul multinațional „Poseidon 21” a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care este alcătuită din nava-comandant TCG ,,Sokullu Mehmet Paşa” (Turcia), dragoarele maritime „Locotenent Lupu Dinescu” (România) și BGS ,,Priboy” (Bulgaria) și vânătoarele de mine ESPS ,,Tajo” (Spania) și TCG ,,Ayvalik” (Turcia).

Scenariul exercițiului cuprinde secvențe intrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaționale NATO de cercetare hidrografică, de identificare și neutralizare a minelor marine și a dispozitivelor explozive improvizate, secvențe combinate de luptă împotriva aviației inamice, a navelor de suprafață și a submarinelor, precum și manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare și de acordare a primului ajutor. În zona terestră, este planificată o secvență interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaționale de acțiune, comună MApN-MAI, pentru situația producerii unei explozii la o construcție hidrotehnică din zona litoralului românesc.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG