După o primă descindere nereușită la începutul lunii ianuarie, investigatorii anti-corupție și poliția au venit la reședința transformată într-o fortăreață a fostului președinte, într-un cartier de lux din Seul.
După ce au fost nevoiți să escaladeze zidul reședinței cu ajutorul unor scări, procurorii și polițiștii au anunțat că l-au reținut pe Yoon la ora locală 10:33 (3:33 ora României). Este pentru prima dată când un șef de stat în exercițiu este arestat în Coreea de Sud, scrie AFP.
Yoon a anunțat într-un mesaj video că va coopera cu investigatorii deși a adăugat că nu recunoaște legalitatea investigației. Președintele a spus că se supune acesteia „pentru a evita orice vărsare de sânge nefericită”.
Suspendat de parlamentari și investigat pentru „rebeliune”, o infracțiune pedepsită cu moartea, Yoon Suk Yeol a refuzat până acum să explice măsura de impunere a legii marțiale, ceea ce i-a făcut pe anchetatori să apeleze la mandate de arestare pentru a-l forța să facă acest lucru.
Interogatoriul său a început la ora locală 11:00 (04:00 ora României). El poate fi ținut în custodia poliției timp de 48 de ore în baza mandatului actual. Anchetatorii vor trebui să solicite un nou mandat dacă vor dori să îi prelungească detenția.
Ulterior, un oficial al parchetului anticorupție a spus presei că Yoon „își exercită dreptul de a păstra tăcerea”.
În cadrul procedurii de destituire, Yoon este acuzat pentru că a impus pentru scurt timp legea marțială pe 3 decembrie, o măsură șoc care amintește de perioada întunecată a dictaturii militare.
Coreea de Sud a fost guvernată în mod democratic doar din 1988. După războiul din Coreea din 1950-1953, liderii țării au proclamat ocazional legea marțială, care le-a permis să plaseze soldați de luptă, tancuri și vehicule blindate pe străzi sau în locuri publice pentru a preveni demonstrațiile antiguvernamentale.
Perioada respectivă a fost marcată de mai multe lovituri de stat.
Președintele Yoon a justificat măsura prin dorința sa de a proteja țara de „forțele comuniste nord-coreene” și de a „elimina elementele ostile statului”.
Într-un parlament înconjurat de soldați, aleșii au anulat în decembrie legea marțială. Sub presiunea parlamentarilor, a miilor de demonstranți pro-democrație și constrâns de Constituție, Yoon Suk Yeol a trebuit să anuleze măsura.
Pe 3 ianuarie, Serviciul Prezidențial de Securitate care este responsabil pentru protejarea șefilor de stat, a blocat încercarea inițială a anchetatorilor de a executa primul mandat de arestare împotriva lui Yoon.
Pentru a doua descindere, motivată de un nou ordin de arestare, autoritățile au avertizat că vor reține pe oricine le va obstrucționa.
Scurte altercații au izbucnit mai întâi în fața porții reședinței, unde mii de susținători au campat pentru a-l apăra pe Yoon, unii scandând „Mandat ilegal!”, relatează AFP.
Echipele de procurori și polițiști au fost nevoite să escaladeze zidul folosind scări, înainte de a depăși baraje formate din vehicule.
În timpul intervenției sale, poliția l-a arestat și pe șeful interimar al Serviciul Prezidențial de Securitate, scrie agenția de știri Yonhap, citată de Agerpres.
Arestarea lui Yoon Suk Yeol este „primul pas spre revenirea la ordine”, a declarat Park Chan-dae, liderul Partidului Democrat (principala forță de opoziție) din parlament.
„Istoria își va aminti inevitabil că CIO și poliția au executat un mandat nedrept și ilegal”, a declarat, în schimb, Kweon Seong-dong, omologul său din Partidul Puterii Populare (PPP), partidul lui Yoon.
Președintele Parlamentului, Woo Won-shik, a cerut după reținerea președintelui suspendat ca „eforturile să se concentreze pe stabilizarea afacerilor de stat și restabilirea mijloacelor de trai ale oamenilor”, deoarece economia a fost zguduită de criză, care riscă să se prelungească.
Curtea are termen până la jumătatea lunii iunie pentru a se pronunța asupra moțiunii de demitere votată pe 14 decembrie de către deputați. Suspendat, Yoon rămâne oficial președinte în așteptarea verdictului instanței, care îl poate demite definitiv și convoca alegeri sau îl poate reintegra în funcție.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.