Linkuri accesibilitate

„Agile Spirit” | Exercițiu militar în Georgia condus de Armata SUA


„Agile Spirit” are loc în această perioadă în Georgia.
„Agile Spirit” are loc în această perioadă în Georgia.

Exerciții militare comune care implică aproximativ 2.500 de militari din 15 țări aliate și partenere încep luni, 26 iulie, în Georgia.

Exercițiile multinaționale „Agile Spirit” sunt conduse în comun de Forțele de Apărare Georgiene și Armata SUA din Europa și Africa. Exercițiile au loc în cinci locații de antrenament din Georgia și vor dura până pe 6 august, a declarat Armata SUA din Europa și Africa într-un comunicat.

Ceremonia de deschidere a „Agile Spirit” este programată să aibă loc la baza aeriană Senaki pe 26 iulie. Antrenamentele vor avea loc până pe 6 august și se vor încheia cu o ceremonie în zona de antrenament Orpholo, se arată în comunicat.

Este al 10-lea exercițiu „Agile Spirit” care are ca scop consolidarea cooperării regionale în materie de securitate și creșterea interoperabilității forțelor militare participante.

„Agile Spirit 2021 îmbunătățește disponibilitatea și interoperabilitatea forțelor americane, georgiene, aliate și regionale partenere într-un mediu de formare realist”, se spune în declarație.

Soldații americani aterizează în Georgia pentru a participa la exercițiul militar „Agile Spirit”.
Soldații americani aterizează în Georgia pentru a participa la exercițiul militar „Agile Spirit”.

Exercițiile au fost efectuate pentru prima dată în Georgia, în 2011, și au avut loc anual, cu participarea forțelor militare americane și georgiene. Începând din 2018, „Agile Spirit” a trecut de la un exercițiu american al Forțelor Marine ale SUA la un exercițiu al Armatei SUA din Europa și Africa și se desfășoară în ani impari.

Aproximativ 1.600 din cei 2.500 de militari programați să participe sunt din cadrul armatei georgiene. Alți 700 sunt militari americani și aproximativ 250 provin din celelalte țări participante: Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, România, Spania, Turcia, Ucraina, Regatul Unit, Canada, Italia și Azerbaidjan.

Anul acesta este primul în care va avea loc o operațiune aeriană multinațională combinată cu participarea din Georgia, Regatul Unit și Polonia.

De asemenea, pentru prima dată, forțe speciale de operațiuni din Georgia, Statele Unite, Regatul Unit, România și Polonia vor efectua operațiuni combinate în zona de antrenament Sorta.

Celelalte locații în care vor avea loc exercițiile sunt zona de antrenament Vaziani, aeroportul militar Vaziani și zona de antrenament Orpholo, toate în Georgia.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG