Linkuri accesibilitate

Există viață în afara Budapestei? Revista presei maghiare


Guvernul Ungariei propune pași spre descentralizare.
Guvernul Ungariei propune pași spre descentralizare.

VIRUSUL ASIATIC // Săptămânalul MagyarNarancs preia informațiile dintr-un material difuzat de postul de televiziune RTL Klub despre un maghiar care trăiește în China, la Wuhan, epicentrul epidemiei de infecție cu virusul 2019-nCoV. Bărbatul spune că panica în oraș este uriașă, spitalele au fost luate cu asalt, magazinele sunt golite, lumea făcându-și provizii pentru săptămâni întregi, iar străzile sunt tot mai pustii.

MUZEE ÎN MIȘCARE // Guvernul Ungariei a decis mutarea Muzeului de Științe ale Naturii (MȘN) de la Budapesta la Debrețin, a aflat din mai multe surse portalul de știri Index. Hotărârea guvernamentală este definitivă și de tip 2, adică nu trebuie publicată în Monitorul Oficial, dar le este comunicată celor pe care conținutul ei îi privește direct (mai sunt două categorii de HG-uri în Ungaria: de tip 1 sau 3, adică cele care apar în Monitorul Oficial, respectiv cele secrete, accesul la acestea fiindu-le permis doar anumitor persoane).

Noul Primar General al Budapestei, Gergely Karácsony, consideră decizia profund greșită și speră că va putea fi schimbată, iar MȘN își găsi un alt sediu, tot la Budapesta. De partea cealaltă, la Debrețin, lumea a primit vestea cu bucurie. Cel puțin asta susține primarul orașului, László Papp, citat de MTI. Papp respinge, în numele orașului pe care îl gestionează și al provinciilor din Ungaria, afirmațiile lui Karácsony cum că mutarea MȘN din Budapesta ar fi o tragedie. Oricât de incredibil pare, spune Papp, există viață și în afara capitalei. Știm că MȘN nu e doar un spațiu expozițional, ci și o instituție științifică în care se face cercetare. Chiar și așa, continuă primarul din Debrețin, MȘN va fi pe mâini bune, Universitatea din Debrețin, împreună cu sistemul educațional local, vor putea asigura specialiștii de care este nevoie pentru funcționarea muzeului. În tot cazul, opinia publică din Ungaria e scindată: Budapesta vs. Provincie.

Hotărârea Guvernamentală prevede ca MȘN să se mute, cel târziu până la sfârșitul acestui an, într-un spațiu de tranzit, pentru ca apoi, într-un interval de zece ani, să fie mutată la Debrețin. Conform uneia dintre sursele Index, data limită de 31 decembrie 2020 e o glumă proastă: „până atunci, nu e timp nici de împachetat”. Ca să vă faceți o idee, muzeul adună numeroase colecții (de plante, de animale, de pietre ș.a.), plus un centru de cercetare paleontologică, un laborator de taxonomie moleculară și o bibliotecă.

Majoritatea angajaților MȘN nu sunt, însă, dispuși să plece din Capitală, așa că probabil își vor pierde locul de muncă. Pe o pagină Facebook special creată pentru păstrarea muzeului la Budapesta, au fost publicate rezultatele unui studiu realizat printre angajații instituției. Pe scurt: nimeni (0%) nu consideră mutarea o idee bună; 87% ar părăsi instituția în momentul mutării și doar 3% ar fi dispuși să accepte o colaborare, și aceia în regim part-time; 99% dintre respondenți consideră că mutarea MȘN ar aduce daune pe toate planurile, iar 96% dintre ei cred că MȘN nu ar avea voie să funcționeze cu ajutorul unor curatori neexperimentați (care ar urma să fie angajați în locul celor de azi).

UN INTERVIU DE POMINĂ // M1, principalul canal al postului public de televiziune din Ungaria (MTVA), a difuzat marți un interviu cu Gergely Karácsony, la 100 de zile de la învestirea sa ca Primar General al Budapestei. Interviul a avut o desfășurare aproape suprarealistă, discuțiile purtându-se în bună parte despre mersul pe bicicletă și controverse privind invitarea lui Karácsony la postului public de telviziune, scrie Index. Interviul M1 a fost atât de absurd încât a făcut rapid vâlvă și pe Internet. În plus, Uniunea Națională a Ziariștilor din Ungarie consideră că reportera care a stat de vorbă cu Primarul General, Kata Mészáros, nu doar că a încălcat Codul televiziunii publice, ci și Legea presei. Magyar Narancs a avut inspirata idee de a afla mai multe despre cine este, de fapt, Kata Mészáros. Printre altele, soția unui vice-primar FIDESZ.

PILDA VECINILUI // Talkshow-ul de noapte de pe canalul 1 al televiziunii publice austriece, Gute Nacht Österreich (Bună seara, Austria), i-a speriat pe telespectatori cu un grupaj de 16 minute despre situația presei din Ungaria, scrie Átlátszó. Peter Klien, realizatorul emisiunii de pe ORF 1, a prezentat cu acuratețe cum își construiește premierul ungar imperiul mediatic. Înregistrarea emisiunii o puteți urmări în articolul portalului maghiar.

75 // Gedeon Richter a fost fondatorul primei fabrici de medicamente din Ungaria. De numele lui se leagă, printre altele, popularul Kalmopyrin și tableta dezinfectantă Hyperol. S-au împlinit recent 75 de ani de când membri ai Partidului Crucilor cu Săgeți l-au ucis pe malul Dunării, la Budapesta. „Amintirea lui nu o vom uita niciodată”, scrie, într-un articol dedicat marelui farmacist, pe site-ul Comunității Evreiești din Ungaria.

ALEGERI // Potrivit Biroului Electoral Central din Ungaria, Csaba András Dézsi, candidatul Fidesz-KDNP, a câştigat alegerile organizate pentru desemnarea unui nou primar în Győr, unul dintre cele mai importante orașe ale Ungariei. Acesta a obţinut 56,14% din voturi, în timp ce principalul său candidat, Balázs Pollreisz, reprezentant al opoziției, a fost votat de 39,05% dintre alegători, anunță MTI. Locuitorii Győrlui au fost nevoiţi să îşi aleagă un nou primar după ce fostul primar, Zsolt Borkai, reales la alegerile locale din toamna anului trecut, a demisionat în urma scandalului sexual în care a fost implicat.

OPINIE // Népszava publică un articol de opinie despre politicile de mediu ale guvernului Orbán: „N-avem motive s-o facem pe modeștii: în anumite teme legate de schimbările climatice, guvernul Orbán chiar are câteva realizări extraordinare. Mai exact, extraordinar de proaste, dar după cum știm de la György Matolcsy (actualul guvernator al Băncii Naționale a Ungariei – n.red.), și creșterea negativă tot creștere se cheamă. Așa am ajuns să fim, la multe capitole, aproape ultimii”, scrie Miklós Hargitai în introducerea editorialului său din cunoscuta publicație maghiară. Despre lupta guvernului ungar cu schimbările climatice publică un articol amplu și MagyarNarancs.

FFW // NemzetiSport: După 21 de ani, Ungaria este din nou campioană europeană la polo pe apă, învingând în finală Spania, la loviturile de departajare. // Euronews: Forțele grănicerești s-au întărit: guvernul de la Budapesta a lansat patrule de apă pentru a-i prinde pe imigranții care încearcă să ajungă în Ungaria trecând râurile de la granița cu Serbia. // Miliardarul George Soros spune că va investi 1 miliard de dolari pentru înființarea unei universități globale, care să lupte împotriva guvernelor autoritare și a schimbărilor climatice, două provocări care amenință supraviețuirea civilizației umane, scriu Bloomberg și Forbes. // Lucian Boia a fost decorat de președintele Ungariei, János Áder, cu Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei, în semn de recunoaştere pentru contribuiția istoricului la îmbunătăţirea relaţiilor româno-maghiare, scrie MTI. // Infostart anunță că a murit regizorul Zsolt Richly, realizatorul unui foarte popular personaj de animație de la vecinii noștri: Iepurele cu urechi pătrate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG