Linkuri accesibilitate

Experiment Snoop.ro: Cum păcălesc firmele de haine reciclarea. Un hanorac a ajuns înapoi în România după ce a parcurs 2.000 de km


Printr-un dispozitiv AirTag-uri, jurnaliștii au urmărit traseul hainelor donate pentru reciclare în magazine de fast fashion.
Printr-un dispozitiv AirTag-uri, jurnaliștii au urmărit traseul hainelor donate pentru reciclare în magazine de fast fashion.

Jurnaliștii Snoop.ro au făcut un experiment prin care au vrut să verifice cum respectă marile magazine de haine promisiunea că reciclează pentru a reduce poluarea atunci când consumatorii donează articole de îmbrăcăminte.

Anul trecut în august, jurnaliștii au selectat opt articole vestimentare și le-au dus pentru reciclare la opt magazine de brand din România.

În fiecare haină au inserat un mic dispozitiv de urmărire a locației, pe care îl puteau vedea de pe telefon.

Experimentul le-a arătat că hainele donate pentru reciclare în magazine pot călători mii de kilometri în jurul lumii, contribuind semnificativ la poluare, arată investigația Snoop.

Unele companii se țin de cuvânt atunci când spun că reciclează, altele nu.

După aproape un an de la donarea pentru reciclare, cele opt articole vestimentare au călătorit prin toată lumea: peste 20.000 de kilometri. Jurnaliștii au constatat că hainele depuse la magazinul H&M au făcut cel mai lung drum.

Ce au constatat jurnaliștii cu privire la două piese de îmbrăcăminte H&M:

  • Una dintre hainele lăsate la H&M în București a ajuns până în India, după ce a trecut prin România și Ungaria. A făcut peste 7.000 de kilometri.
  • Un hanorac lăsat într-un mall din Oradea, la H&M, a fost transportat în Ungaria la un depozit de sortare a hainelor second-hand. De acolo a revenit în România, în Constanța, la un magazin second hand care spune că vinde haine import Elveția.

Întrebați de Snoop despre această situație, H&M Group a transmis că nu este responsabil pentru sortarea hainelor colectate după ce acestea părăsesc magazinele lor.

Potrivit companiei, de transportul, sortarea și ambalarea articolelor se ocupă partenerul lor, firma Remondis Group, împreună „cu partenerii locali din China, Japonia și India”.

O altă companie la care ziariștii au dus haine a fost Zara. Ulterior, jurnaliștii au constatat că Zara sortează, curăță și reutilizează hainele local, în România, prin organizația neguvernamentală Crucea Roșie, fără a le plimba mii de kilometri. ONG-ul spune că alte lanțuri de haine au refuzat colaborarea cu ei.

Întreaga investigație despre traseul hainelor poate fi citită pe Snoop.ro.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG