Linkuri accesibilitate

Ministrul azer al Transporturilor: Resturile și declarațiile martorilor sugerează că a existat interferență externă cu avionul prăbușit


Un pasager rănit în accidentul cursei Azerbaijan Airlines de lângă orașul kazah Aqtau este transportat pe o targă către o ambulanță, odată cu sosirea în capitala azeră Baku, 26 decembrie.
Un pasager rănit în accidentul cursei Azerbaijan Airlines de lângă orașul kazah Aqtau este transportat pe o targă către o ambulanță, odată cu sosirea în capitala azeră Baku, 26 decembrie.

Actualizare 16:38 - Un deputat din Azerbaidjan a spus că există o posibilitate „foarte puternică” ca prăbușirea unui avion de pasageri la începutul acestei săptămâni să fi fost cauzată de sistemele rusești de apărare aeriană aflate în alertă pentru atacurile cu drone ucrainene.

Au existat speculații conform cărora avionul Azerbaijan Airlines, care se îndrepta de la Baku la Groznîi, capitala Ceceniei, regiune rusească, ar fi putut fi lovit de o rachetă de apărare aeriană înainte de a traversa Marea Caspică și de a se prăbuși în apropiere de Aktau, în Kazahstan, ucigând 38 de pasageri și echipajul azer.

Deputatul Hikmat Babaoghlu a declarat Serviciului azer al RFE/RL într-un interviu pe 27 decembrie că o astfel de explicație este cel mai probabil „cea mai apropiată de adevăr”.

„Aceasta este doar o posibilitate, dar una foarte puternică, iar observațiile și concluziile trase până acum susțin ideea că avionul doborât este cel mai apropiat de adevăr”, a spus el.

„În acest caz concret, incidentul implică avarierea avionului de linie din Azerbaidjan pe teritoriul Federației Ruse, evenimentul care a provocat prăbușirea având loc acolo. Prin urmare, nu există nicio îndoială că responsabilitatea revine Federației Ruse. Dacă aceste ipoteze sunt corecte, responsabilitatea revine, fără îndoială, și Rusiei”, a adăugat el.

Actualizare ora 16:00 - „Resturile și declarațiile martorilor sugerează că a existat interferență externă cu avionul", a declarat ministrul dezvoltării digitale și transporturilor din Azerbaidjan, Rashad Nabiyev, cu privire la prăbușirea aeronavei Embraer 190 aparținând Azerbaijan Airlines (AZAL).

Potrivit ministrului, pasagerii răniți și însoțitorii de bord supraviețuitori au relatat că au auzit o explozie deasupra Groznîi:

„Una dintre însoțitoarele de zbor a suferit chiar și o rană la braț. În plus, urme de găuri pot fi văzute pe aripa aeronavei. În interiorul aeronavei, există daune pe fuselaj și urme de la diverse unelte de tăiere. Victimele, care sunt cetățeni ruși, au declarat, de asemenea, că au auzit trei explozii deasupra Groznîi. Potrivit lor, sunetele exploziilor au venit din exterior, urmate de ceva care a lovit avionul".

Ministrul a împărtășit concluziile inițiale despre accident:

„Concluziile preliminare ale experților indică faptul că resturile de pe teren și declarațiile martorilor sugerează că a existat interferență externă. Cu toate acestea, ancheta va determina tipul de armă implicată în această interferență".

Rashad Nabiyev a explicat în continuare că traiectoria de zbor a avionului arată că se îndrepta de la Makhachkala la Aktau: „Dacă avionului i s-a acordat permisiunea de aterizare va fi stabilit pe baza rezultatelor investigației".

El a adăugat că scopul din spatele aterizării de urgență făcute de pilot va fi, de asemenea, clarificat prin investigație:

„Problema opririi GPS-ului va deveni clară odată ce dovezile vor fi revizuite".

Ministrul a mai remarcat: „Atât experții locali, cât și cei internaționali sunt de acord că echipajul avionului a dat dovadă de eroism prin executarea celei mai optime aterizări, ceea ce a dus la supraviețuirea majorității pasagerilor. Azerbaidjanul și-a exercitat dreptul de a implica consilieri internaționali în acest proces. Suntem deja în contact cu ei."

R. Nabiyev a subliniat că doi experți de la compania Embraer sunt prezenți la locul prăbușirii și au fost implicați în echipa de anchetă.

Referindu-se la declarațiile oficialilor kazahi, Nabiyev a menționat că afirmațiile despre explozia unui rezervor de oxigen la bord se bazează pe rapoartele unui dispecerat din Rostov: „Credem că este esențial să verificăm mai întâi acuratețea acestor informații. Această afirmație provine de la o parte interesată. Am menționat, de asemenea, dovezi care resping această afirmație, indicând că sunetele exploziilor au venit din exterior", a subliniat ministrul.

Actualizare ora 13:00 - Vineri, pe 27 decembrie, o altă cursă Azerbaijan Airlines - de data aceasta, cu destinația Mineranlîie Vodîi, un oraș balnear din Rusia - a decolat din Baku, dar s-a întors brusc după ce a primit o notificare de informare a zborului conform căreia spațiul aerian rusesc pe care urma să îl traverseze era închis.

Azerbaijan Airlines a declarat ulterior că suspendă zborurile către șapte orașe rusești, inclusiv Mineralnîie Vodîi, Soci, Volgograd, Ufa, Samara, Groznîi și Makhachkala.

Incidentul din 27 decembrie evidențiază, astfel, incertitudinea continuă cu privire la călătoriile aeriene către Rusia din Caucaz.

----

Știrea inițială

Experții kazahi sunt așteptați vineri, 27 decembrie, pentru a examina locul prăbușirii și cutia neagră a avionului de pasageri al companiei Azerbaijan Airlines. În paralel, se înmulțesc speculațiile - și dovezile - cum că o rachetă rusească de apărare aeriană ar fi lovit din greșeală aeronava.

Chiar dacă ancheta se intensifică, țările cu victime la bordul avionului - Azerbaidjan, Kazahstan, Rusia și Kârgâzstan - continuă să își plângă morții și să trateze răniții. În total, în timpul accidentului din 25 decembrie se aflau la bordul aeronavei Embraer 67 de pasageri și membri ai echipajului.

Avionul s-a prăbușit în timpul unui zbor programat de la Baku, capitala Azerbaidjanului, către Groznîi, în regiunea rusă Cecenia, după ce a fost deviat și a încercat o aterizare de urgență în apropierea orașului Aktau din vestul Kazahstanului. În urma accidentului, au murit 38 de persoane iar alte 29 au fost rănite, multe dintre ele cu arsuri grave suferite în urma prăbușirii în flăcări.

În jurul tragediei au apărut speculații, unii experți indicând găurile observate în coada avionului ca un posibil semn că acesta ar fi putut fi atacat de sisteme rusești de apărare aeriană angajate în contracararea atacurilor cu drone ucrainene.

Un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat agențiilor de presă că există indicii care sugerează că un sistem antiaerian rusesc a lovit avionul. Oficialul nu a oferit detalii.

Autoritățile canadiene și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele potrivit cărora apărarea aeriană rusă ar fi putut provoca prăbușirea.

„Facem apel la Rusia să permită o anchetă deschisă și transparentă asupra incidentului și să accepte concluziile acesteia”, a declarat Biroul Canadian pentru Afaceri Globale pe X, fostul Twitter.

Dovezile, care nu au fost încă coroborate de autorități, includ imagini din interiorul avionului înainte de prăbușire, imagini ale secțiunii cozii găurite a avionului după prăbușire, comentariile unui supraviețuitor și relatări care indică faptul că a existat un presupus atac cu drone în jurul momentului în care avionul ar fi încercat să aterizeze în Groznîi.

Reuters a citat o sursă azeră apropiată anchetei, care a declarat că rezultatele indică faptul că avionul a fost lovit de un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S, un sistem autopropulsat de tunuri și rachete antiaeriene proiectat de Rusia.

Nu este clar, până vineri dimineață, unde va fi examinată cutia neagră. Procesul poate fi extrem de tehnic și nu toate țările au resursele necesare pentru a întreprinde astfel de lucrări.

Azerii plâng victimele accidentului aviatic din ziua de Crăciun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Gulag Aslanli, un lider al mișcării de opoziție Musavat din Azerbaidjan, a declarat pentru RFE/RL că este nevoie de o comisie internațională pentru a investiga incidentul.

„Rusia nu poate avea voie acolo”, a spus el. „Dacă cutia neagră va fi dusă în Rusia și examinată acolo, voi privi cu suspiciune rezultatul acesteia”.

Talgat Lastaev, ministrul adjunct al transporturilor din Kazahstan, a declarat pentru RFE/RL că experții vor sosi la fața locului pe 27 decembrie pentru a evalua următorii pași în ceea ce privește cutia neagră.

Oficialii au declarat că, de obicei, este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru evaluarea completă a unei cutii negre, deși diverse condiții pot modifica acest interval de timp.

Experții cred că echipajul se străduia să salveze avionul în momentul în care s-a prăbușit în Kazahstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00

Comentând rapoartele neconfirmate conform cărora avionul ar fi putut fi doborât de o rachetă, președintele Senatului kazah, Maulen Ashimbaev, a declarat că „nu este posibil” să se spună cu certitudine ce ar fi putut avaria aeronava până la finalizarea anchetei.

„Experții adevărați analizează toate acestea și vor trage concluziile lor. Nici Kazahstanul, nici Rusia, nici Azerbaidjanul, desigur, nu sunt interesate să ascundă informații, acestea vor fi aduse la cunoștința publicului”, a declarat Ashimbaev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut un comentariu similar, spunând: „Trebuie să așteptăm sfârșitul anchetei”. A fost „greșit” să se speculeze înainte ca anchetatorii să își prezinte concluziile, a adăugat Peskov.

Agenția de presă rusă Interfax a citat oficiali care au declarat că avionul, pus în funcțiune în 2013, a trecut un control de întreținere în octombrie și că pilotul avea o „vastă experiență”, cu peste 15.000 de ore de zbor.

Președintele Azerbaijan Airlines, Samir Rzayev, a confirmat, de asemenea, că avionul a fost supus în octombrie unei revizii complete și că nu există niciun semn de defecțiune tehnică.

Dar el consideră că este prea devreme pentru a determina cauza accidentului: „Avionul a fost găsit cu o cutie neagră. După cercetări detaliate, toate aspectele vor fi clare”, a transmis Rzayev.

Găuri în fuselajul aeronavei Embraer - imagine care circulă pe rețelele sociale.
Găuri în fuselajul aeronavei Embraer - imagine care circulă pe rețelele sociale.

Compania aeriană a suspendat zborurile pe ruta accidentului până la finalizarea anchetei.

Președintele azer Ilham Aliyev a declarat, de asemenea, că este prea devreme pentru a stabili o cauză, dar la un moment dat a sugerat că vremea rea ar fi putut contribui la accident.

Biroul procurorului general al Azerbaidjanului a declarat că „toate scenariile posibile sunt în curs de examinare”.

Pe 26 decembrie, când primii șapte supraviețuitori au ajuns în țară, Azerbaidjanul a avut o zi de doliu național. În cursul zilei au avut loc înmormântările a patru dintre cei care și-au pierdut viața, alte înmormântări fiind așteptate în orele și zilele următoare.

Drapelele naționale au fost coborâte în Azerbaidjan și au fost emise semnale sonore din vehicule, nave și trenuri, în timp ce națiunea a păstrat un moment de reculegere la prânz, în onoarea victimelor accidentului aviatic.

Oficialii din Baku au declarat că răniții au sosit cu un zbor special organizat de Ministerul Afacerilor de Urgență din Azerbaidjan și că aceștia au fost însoțiți de cadre medicale.

Nu au existat informații imediate cu privire la starea răniților. Mulți dintre cei 29 de supraviețuitori au suferit arsuri grave.

Ayhan Solomon, consulul șef al Azerbaidjanului la Aqtau, le-a declarat reporterilor că 26 dintre cei uciși erau cetățeni azeri.

El a spus că rapoartele inițiale indică faptul că 16 cetățeni azeri au supraviețuit. „Dintre aceștia, 1între 10 și 12 sunt în stare bună, iar alții rămân în stare critică”, a adăugat el.

Consiliul de supraveghere al Azerbaijan Airlines a declarat pe 26 decembrie că familiile celor decedați vor fi despăgubite cu 40.000 de manați (23.460 de dolari), în timp ce cei răniți vor primi 20.000 de manați (11.730 de dolari).

Pe lângă cei 42 de cetățeni azeri, la bordul zborului J2-8243 se mai aflau 16 cetățeni ruși, șase din Kazahstan și trei cetățeni kîrgîzi, au declarat oficialii.

Printre supraviețuitori se numără nouă cetățeni ruși, care au fost transportați la Moscova pe 26 decembrie de către Ministerul rus pentru Situații de Urgență. Trei dintre supraviețuitorii ruși erau în stare critică, potrivit autorităților sanitare ruse.

Viceprim-ministrul kazah Qanat Bozymbaev - care este responsabil de o comisie guvernamentală specială pentru investigarea incidentului - a declarat că mulți dintre cei care au murit în accident nu au putut fi identificați imediat din cauza arsurilor suferite.

Bozymbaev a declarat că cei 29 de supraviețuitori aveau răni de la moderate la grave, mulți suferind și arsuri majore.

Potrivit Ministerului Sănătății din Kazahstan, printre răniți se numără cel puțin doi copii, iar 11 persoane sunt internate la terapie intensivă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG