Linkuri accesibilitate

Imagini aeriene cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia.

Explozii la Crevedia | Patru dosare penale deschise, trei decese și 58 de răniți. Doi, în stare gravă, intubați și ventilați mecanic

Trei persoane au murit, iar alte 58 sunt rănite, din care 39 sunt pompieri aflați la locul intervenției în timpul celei de a doua explozii care a avut loc pe 26 august la o stație GPL din Crevedia/județul Dâmbovița, aflată la 27 de kilometri de București.

12:15 27.8.2023

Tatăl unei victime de la Colectiv: Faptul că au fost victime pompierii ne arată cât de slab pregătiți sunt aceştia

Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, tânăr care a murit în urma incendiului de la Colectiv, spune că exploziile de la Crevedia ar fi putut fi prevenite dacă autorităţile statului îşi făceau treaba „şi nu ar fi permis unui primar afacerist să îşi desfăşoare activitatea comercială după bunul său plac dar împotriva legii”.

Totodată, el consideră că nu este acceptabil numărul mare al răniţilor din rândul forţelor de intervenţie. „Au fost victime pompierii, ceea ce ne arată cât de slab au fost pregătiţi aceştia pentru astfel de intervenţii şi poate ne arată gradul mare de inconştienţa şi poate ne arată că cel mai important pentru Arafat şi compania este imaginea - desfăşurarea de forţe şi niciodată siguranţa omului”, adaugă Iancu.

„Arafat şi echipa lui, oameni dornici de vizibilitate, de publicitate conştientizează că aseară au trimis pompieri la moarte? Îşi dau seama băieţii ăştia că din prea marea lor dorinţă de «a face bani» şi de a câştiga putere au uitat să mai fie oameni, au uitat că a fi pompier, a fi salvator înseamnă instrucţie, pregătire, exerciţii continue şi foarte foarte multă prevenţie pentru că un pompier este aur şi nu îţi poţi permite să îl pierzi?”, arată Eugen Iancu, duminică, într-o postare pe Facebook.

El adaugă că incendiul ar fi putut fi prevenit dacă autorităţile îşi făceau treaba.

„Aseară, faptul că în timpul unui incendiu care ar fi putut fi prevenit dacă pompierii şi celelalte autorităţi ale statului şi-ar fi făcut treaba şi nu ar fi permis unui primar afacerist să îşi desfăşoare activitatea comercială după bunul său plac dar împotriva legii, primar care - culmea - declară că nu îi pasă dacă mor pompieri in incendiu; au fost victime pompierii ne arată cât de slab au fost pregătiţi aceştia pentru astfel de intervenţii şi poate ne arată gradul mare de inconştienţa şi poate ne arată că cel mai important pentru Arafat şi compania este imaginea, desfăşurarea de forţe şi niciodată siguranţa omului”, susţine el.

Eugen Iancu afirmă că nu este acceptabil faptul că, din 58 de victime, 43 sunt cadre ale MAI.

„În plângerea penală prin care ceream anchetarea modului în care s-a făcut intervenţia de la Colectiv reclamam tocmai haosul acelei intervenţii. Numai că după 7 ani dosarul încă este ţinut la sertar de către procurorii militari care protejând astfel conducerea MAI nu au făcut nimic altceva decât să devină complici la dezastrul din noaptea trecută şi la dezastrele care vor urma. Domnilor procurori ai Parchetelor Militar şi General sunteţi complici la rănirea a 43 de cadre ale MAI. Voi nu faceţi justiţie, voi sunteţi buni de trimis spre judecată, pentru că trebuie să răspundeţi pentru inactivitatea voastră. 10 victime sunt în stare foarte gravă, să ne rugăm să nu pierdem nicio viaţă pentru că îi veţi avea pe conştiinţă, domnilor procurori complici la dezastrul din ţara asta”, mai susţine el.

12:03 27.8.2023

Starea rănilor de la Spitalul Clinic de Urgență București ( Floreasca)

Ministerul Sănătății a dat un nou bilanț al stării pacienților răniți la Crevedia, raport făcut în urma evaluărilor permanente la patul pacienților. Astfel:

  • În Spitalul Clinic de Urgență București au sunt în prezent 26 de pacienți (dintre care 3 intubați). Sâmbătă noaptea ajunseseră 31 de răniți la acest spital, dar duminică dimineață 2 au fost transportați la Bruxelles. Pentru 3 pacienți ajunși sâmbătă noaptea medicii au făcut evaluarea și aceștia nu au rămas internați.

Ministerul precizează că toți pacienții au fost operați, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopții. O parte dintre ei au fost supuși și astăzi unor proceduri operatorii.

Doi pacienți au fost transferați la Bruxelles.

Pentru alți 6 pacienți se fac în acest moment demersuri pentru transferul lor în străinătate.

Ministerul Sănătății arată că cei 3 civili din explozia inițială sunt în stare foarte gravă. Nu suportă transport în acest moment.
Restul pacienților sunt stabili sau cu evoluție ușor favorabilă.

11:36 27.8.2023

Premierul Marcel Ciolacu: Încă șapte transferuri de pacienți în străinătate, pe lângă cele patru făcute deja. Trei sunt în stare foarte gravă

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat duminică faptul că pe lângă cei patru pacienți, transferați deja în Belgia și Italia, medicii pregătesc alte 7 transferuri, din care trei în stare foarte gravă.

„Sunt pregătite încă 7 transferuri, Sunt 3 în stare foarte gravă, în continuare la Spitalul Floreasca, şi încă două persoane la Spitalul Bagdasar, de la prima explozie, şi vom vedea, după raportul de astăzi, unde mai trebuie acţionat”, a precizat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus că procurorii vor face acum o anchetă şi a dat asiguări că vinovatul va plăti.

„Procuratura generală a desemnat un procuror pe acest caz. Sunt ferm convins că în cursul zilei de astăzi o să înceapă să vină elemente noi şi o să înceapă audierile, cum este normal. Va fi şi o anchetă militară. Important este cine va fi vinovat, să fiţi ferm convinşi că va plăti”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

11:21 27.8.2023

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Toate procedurile au fost respectate


Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu (foto), spune că toate procedurile au fost respectate la intervenția pompierilor de sâmbătă seară și că a fost evitat un dezastru uriaş.

El spune că „toate procedurile au fost respectate şi evaluarea mea personală este că aseară s-a evitat un dezastru uriaş şi asta este graţie celor care au fost acolo, pompierilor salvatori, jandarmilor, poliţiştilor. Oamenii aceştia îşi riscă viaţa în fiecare zi şi cred că merită aprecierea noastră”, a spus Cătălin Predoiu.

Întrebat despre firma care deţinea staţia GPL, Predoiu a spus că „se fac verificări de către Poliţie şi de către Parchet. Am vorbit aseară şi cu Poliţia şi cu Parchetul General, s-au declanşat toate procedurile şi se iau măsuri cât mai urgente. Am vorbit inclusiv în această dimineaţă, cu procurorul general, m-a asigurat că toţi procurorii au intrat în acţiune, la fel Poliţia, încă de aseară şi se fac verificări. Datele exacte vi le vor oferi anchetatorii”, a declarat Predoiu.

Cât privește situația intervențiilor din spitale, Predoiu spune că „doctorii ne-au spus aseară (...) că au tot ce le trebuie”, iar în ceea ce-i privește pe cei transferabili în străinătate, decizia este tot a medicilor.


Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG