Linkuri accesibilitate

Imagini aeriene cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia.

Explozii la Crevedia | Patru dosare penale deschise, trei decese și 58 de răniți. Doi, în stare gravă, intubați și ventilați mecanic

Trei persoane au murit, iar alte 58 sunt rănite, din care 39 sunt pompieri aflați la locul intervenției în timpul celei de a doua explozii care a avut loc pe 26 august la o stație GPL din Crevedia/județul Dâmbovița, aflată la 27 de kilometri de București.

16:14 27.8.2023

Ministrul Sănătății: Alți 8 pacienți vor fi transferați în străinătate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat într-o conferință de presă că alți 8 pacienți vor fi transferați duminică la spitale din Germania, Norvegia și Austria. „Este vorba de 6 pacienți de la Floreasca și 2 pacienți de la Bagdasar”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila a mai spus că, în urma exploziilor de la Crevedia, sunt 58 de răniți și două decese. Una dintre persoanele care a decedat avea arsuri pe 95% din suprafața corpului. Dintre cei 58 de răniți, 27 sunt pompieri și sunt internați la Floreasca, dintre care 5 sunt în stare critică, intubați și ventilați.

Ministrul Sănătății a declarat că famiile victimelor vor fi consiliate psihologic.

Situația răniților de la Crevedia, duminică 27 august
Situația răniților de la Crevedia, duminică 27 august

„La Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca sunt 30 de pacienţi, trei civili şi 27 de pompieri. Sunt cinci pacienţi intubaţi şi ventilaţi mecanic. Toţi aceşti pacienţi au fost toaletaţi din punct de vedere chirurgical, supravegheaţi şi sunt în permanentă evaluare. Pacienţii intubaţi şi ventilaţi mecanic sunt, în principiu, cei care sunt eligibili pentru transferul în străinătate”, a spus Alexandru Rafila.

Alți 13 pacienți, dintre care cinci civili și opt pompieri, sunt la Spitalul de Urgență Bagdasar Arseni.


15:21 27.8.2023

Inspecţia Muncii va face cercetări în acest caz, sub supravegherea procurorului

Inspectori de muncă din structura centrală a Inspecţiei Muncii şi de la Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa vor face cercetări în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, sub supravegherea procurorului.

”În urma evenimentului din data de 26.08.2023, de pe raza localităţii Crevedia, Inspectorul general de stat adjunct Mihai Nicolae Uca din cadrul Inspecţiei Muncii a emis o Decizie prin care a stabilit componenţa comisiei de cercetare a evenimentului, din care fac parte inspectori de muncă din cadrul compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă, atât din structura centrală, cât şi din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa”, a anunţat, duminică, instituţia.

Conform Art.29, alin.(1), lit.C din legea 319/2006, Inspecţia Muncii cercetează evenimentele "în cazul accidentelor colective generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile."

Potrivit sursei citate, cercetarea se va efectua sub directa supraveghere a unui procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

13:47 27.8.2023

ISU Dâmboviţa a dat amenzi de 50.000 de lei pentru firma care distribuia GPL. Firma a anunțat că și-ar fi închis acel punct de lucru. Șapte instituții ale statului știau

În urma unui control din anul 2020 la societatea care se ocupa cu distribuţia de GPL de la Crevedia şi la care au avut loc exploziile a fost retrasă autorizaţia de securitate la incendiu, pentru că nu mai erau respectate măsurile de siguranţă, a declarat adjunctul şefului ISU Dâmboviţa, colonelul Benone Duduc, citat de News.ro.

Au urmat apoi amenzi în valoare de 50.000 de lei. Mai multe instituţii au fost anunţate de această situaţie. Ulterior, firma a notificat că îşi închide acel punct de lucru.

„Obiectivul a fost autorizat de către ISU Dâmboviţa în luna octombrie 2011 ca instalaţie de tip skid pentru distribuţia de GPL la autovehicule cu capacitate de 4.000 de litri. În 30.07. 2020, în urma unor sesizări se efectuează un control inopinat la acest obiectiv şi se constată că nu se respectă măsurile de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu în anul 2011, respectiv acea instalaţie tip monobloc a fost mutată pe amplasament şi nu mai respectau distanţele de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiie de securitate la incendiu”, a declarat Benone Duduc.

Reprezentantul ISU Dâmboviţa a adăugat că au urmat alte amenzi.

„În consecinţă, ISU constată pierderea autorizaţiei şi totodată constată utilizarea unei pompe neomologate pentru transferarea GPL-ului dintr-o cisternă în cealaltă şi aplică şi sancţiunea contravenţională de 10.000 de lei, în data de 30.07. În data de 28.09, se efectuează un nou control inopinat, se constată că obiectivul fucţiona în continuare, se constată funcţionarea ca faptă contravenţională, fără autorizaţia de securitate la incendiu şi se aplică sancţiunea contravenţională de 30.000 de lei şi de asemenea se constată pe amplasament un rezervor neomologat din care se transfera GPL şi se mai aplică o sancţiune de 10.000 de lei. Deci 40.000 de lei sancţiune în data de 28.09”, a adăugat Duduc.

Benone Duduc a mai spus că mai multe instituţii au fost anunţate despre deciziile luate în privinţa societăţii din Crevedia.

„În urma controlui din iulie, urmare a constatării pierderii valabilităţi autorizaţiei, ISU notifică Instituţia Prefectului şi Oficiul Registrului Comerţului. Mai notifică Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Primăria Crevedia. În 30.09, societatea emite o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor prin care închide punctul de lucru de la Crevedia şi se notifică Registrul Comerţului care emite certificat constatator prin care ia act de hotărârea AGA şi în 13.10 notifică ISU Dâmboviţa cu privire la faptul că punctul de lucru a fost închis şi anexează hotărârea AGA şi certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului”, a mai spus Duduc.

13:29 27.8.2023

Al doilea dosar penal deschis după tragedia de la Crevedia

Procurorii au deschis două dosare penale. Primul se referă la exploziile care au avut loc noaptea trecută.

Cel de-al doilea dosar a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea Militară, au declarat pentru Europa Liberă surse judiciare. În aces dosar, sunt cercetate faptele care au dus la rănirea a doi jandarmi și a pompierilor care au intervenit.

În primul dosar, audierile au început încă de noaptea trecută.

Pe de altă parte, până în această dimineață, anchetatorii nu au reușit să înceapă cercetările în focarul incendiului din cauză că la fața locului încă exista o cisternă care scăpa gaz și exista pericolul unei noi deflagrații.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG