Starea rănilor de la Spitalul Clinic de Urgență București ( Floreasca)
Ministerul Sănătății a dat un nou bilanț al stării pacienților răniți la Crevedia, raport făcut în urma evaluărilor permanente la patul pacienților. Astfel:
- În Spitalul Clinic de Urgență București au sunt în prezent 26 de pacienți (dintre care 3 intubați). Sâmbătă noaptea ajunseseră 31 de răniți la acest spital, dar duminică dimineață 2 au fost transportați la Bruxelles. Pentru 3 pacienți ajunși sâmbătă noaptea medicii au făcut evaluarea și aceștia nu au rămas internați.
Ministerul precizează că toți pacienții au fost operați, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopții. O parte dintre ei au fost supuși și astăzi unor proceduri operatorii.
Doi pacienți au fost transferați la Bruxelles.
Pentru alți 6 pacienți se fac în acest moment demersuri pentru transferul lor în străinătate.
Ministerul Sănătății arată că cei 3 civili din explozia inițială sunt în stare foarte gravă. Nu suportă transport în acest moment.
Restul pacienților sunt stabili sau cu evoluție ușor favorabilă.
Tatăl unei victime de la Colectiv: Faptul că au fost victime pompierii ne arată cât de slab pregătiți sunt aceştia
Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, tânăr care a murit în urma incendiului de la Colectiv, spune că exploziile de la Crevedia ar fi putut fi prevenite dacă autorităţile statului îşi făceau treaba „şi nu ar fi permis unui primar afacerist să îşi desfăşoare activitatea comercială după bunul său plac dar împotriva legii”.
Totodată, el consideră că nu este acceptabil numărul mare al răniţilor din rândul forţelor de intervenţie. „Au fost victime pompierii, ceea ce ne arată cât de slab au fost pregătiţi aceştia pentru astfel de intervenţii şi poate ne arată gradul mare de inconştienţa şi poate ne arată că cel mai important pentru Arafat şi compania este imaginea - desfăşurarea de forţe şi niciodată siguranţa omului”, adaugă Iancu.
„Arafat şi echipa lui, oameni dornici de vizibilitate, de publicitate conştientizează că aseară au trimis pompieri la moarte? Îşi dau seama băieţii ăştia că din prea marea lor dorinţă de «a face bani» şi de a câştiga putere au uitat să mai fie oameni, au uitat că a fi pompier, a fi salvator înseamnă instrucţie, pregătire, exerciţii continue şi foarte foarte multă prevenţie pentru că un pompier este aur şi nu îţi poţi permite să îl pierzi?”, arată Eugen Iancu, duminică, într-o postare pe Facebook.
El adaugă că incendiul ar fi putut fi prevenit dacă autorităţile îşi făceau treaba.
„Aseară, faptul că în timpul unui incendiu care ar fi putut fi prevenit dacă pompierii şi celelalte autorităţi ale statului şi-ar fi făcut treaba şi nu ar fi permis unui primar afacerist să îşi desfăşoare activitatea comercială după bunul său plac dar împotriva legii, primar care - culmea - declară că nu îi pasă dacă mor pompieri in incendiu; au fost victime pompierii ne arată cât de slab au fost pregătiţi aceştia pentru astfel de intervenţii şi poate ne arată gradul mare de inconştienţa şi poate ne arată că cel mai important pentru Arafat şi compania este imaginea, desfăşurarea de forţe şi niciodată siguranţa omului”, susţine el.
Eugen Iancu afirmă că nu este acceptabil faptul că, din 58 de victime, 43 sunt cadre ale MAI.
„În plângerea penală prin care ceream anchetarea modului în care s-a făcut intervenţia de la Colectiv reclamam tocmai haosul acelei intervenţii. Numai că după 7 ani dosarul încă este ţinut la sertar de către procurorii militari care protejând astfel conducerea MAI nu au făcut nimic altceva decât să devină complici la dezastrul din noaptea trecută şi la dezastrele care vor urma. Domnilor procurori ai Parchetelor Militar şi General sunteţi complici la rănirea a 43 de cadre ale MAI. Voi nu faceţi justiţie, voi sunteţi buni de trimis spre judecată, pentru că trebuie să răspundeţi pentru inactivitatea voastră. 10 victime sunt în stare foarte gravă, să ne rugăm să nu pierdem nicio viaţă pentru că îi veţi avea pe conştiinţă, domnilor procurori complici la dezastrul din ţara asta”, mai susţine el.
Israelul, gata să ofere sprijin
Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, i-a transmis şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, că autoritățile israeliene sunt gata să ofere sprijin pentru răniţii în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia.
„Excelenţa Sa, Dl Reuven Azar, Ambasadorul Statului Israel în România, transmite condoleanţe familiei persoanei decedate în exploziile îngrozitoare de ieri, de la Crevedia şi le urează răniţilor însãnãtoşire grabnicã”, transmite, duminică, Ambasada Israelului.
Conform sursei citate, ambasadorul a luat legãtura cu secretarul de stat Raed Arafat şi i-a adus la cunoştință că autoritãţile din Israel sunt gata să ofere sprijin.
„Dl Arafat i-a mulţumit pentru demers şi l-a informat pe dl ambasador că răniții sunt pe cale să fie transportaţi către spitale din afara ţării, dar, în cazul în care va fi necesar, va solicita ajutorul Israelului”, scrie ambasada.
Încă un deces: soția bărbatului care a făcut infarct. Prima victimă care a murit din cauza arsurilor. Al patrulea avion pregătit pentru transfer în străinătate
Încă o persoană a murit după tragedia de la Crevedia. Este soția bărbatului care a făcut sâmbătă seară infarct.
Este primul pacient care a murit din cauza arsurilor, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat. „Avea arsuri pe 95% din suprafața corpului”, a spus Arafat.
Al patrulea avion este pregătit pentru transferuri în străinătate.
Un nou transport de pacienţi afectaţi de exploziile de la o staţie GPL din Crevedia va pleca, duminică, la ora 16, spre Austria şi Germania, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat. De asemenea, este în curs de pregătire un alt transport a cărui destinaţie nu a fost stabilită.