Cel mai recent bilanț: 58 de pacienți sunt internați după exploziile de la Crevedia, din care doi în stare gravă, intubați și ventilați mecanic și 12 transferați în străinătate
Cincieci și opt de pacienți sunt internați în stare gravă după exploziile de la Crevedia, arată cel mai recent raport oferit presei joi de Ministerul Sănătății.
Dintre acești doi sunt în stare critică, intubați și ventilați mecanic, unul la Spitalul Clinic de Urgență București și unul la Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” București.
Pacienți internați aflați în stare medie sau ușoară: 21, din care:
- 8 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență București;
- 6 pacienți - Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” București;
- 5 pacienți – Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București (2 pacienți s-au reîntors pentru intervenții minore și au rămas internați pentru supraveghere)
- 1 pacient – Spitalul Universitar de Urgență București;
- 1 pacient – Spitalul Universitar de Urgență Elias București;
Pacienți externați: 20 Pacienți decedați: 3 Pacienți transferați în străinătate: 12.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Unul din pacienţii din Belgia a fost detubat
„Avem încă în continuare în Bucureşti doi pacienţi foarte grav, unul care are arsură de peste 50% din suprafaţa corpului, la Spitalul Floreasca, celălalt la Bagdasar-Arseni, un bărbat nepalez cu arsură de peste 90%. Sunt în stare critică amândoi şi cu prognostic rezervat. În rest, sunt pacienţi cu stare uşoară sau medie, 21 sunt internaţi la Spitalul Floreasca, Bagdasar-Arseni şi Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila (foto), în briefingul susținut după şedinţa de Guvern de joi.
Alexandru Rafila a precizat că s-au externat deja 20 de pacienţi, pot să urmeze tratament în ambulatoriu şi a adăugat că, din nefericire, bilanţul a ajuns la trei victime.
Despre pacienţii aflaţi în străinătate, ministrul a arătat că „o veste bună vine din Belgia, unde unul dintre pacienţii a fost detubat, respiră spontan şi este conştient”.
„De asemenea, avem acea problemă la Milano, unde există pacientul cu peste 90% din suprafaţa corpului cu arsuri, el este stabil dar rămâne în stare critică, iar celălalt pacient este în curs de detubare care are arsuri pe mai mult de 45% din suprafaţă. Ambii pacienţi din civili, se află în curs de detubare urmând să fie transferaţi într-o secţie de mari arşi”, a mai spus Rafila.
Ministrul a menţionat că o veste bună vine din Austria, unde ”un pacient cu o suprafaţă arsă de peste 10% a evoluat foarte bine, este stabil hemo-dinamic iar medicii apreciază că l-ar putea externa în cursul săptămânii viitoare”.
„De asemenea o veste bună din Norvegia unde este un pompier, un pacient cu o suprafaţă a corpului arsă de peste 25%, respiră spontan, este stabil hemo-dinamic, se simte bine, starea de sănătate s-a ameliorat iar de astăzi începe şedinţele de fizioterapie şi recuperare”, a mai spus Rafila.
Ministrul Sănătăţii a precizat că s-a întâlnit zilele acestea cu aparţinători ai pacienţilor care sunt în străinătate şi a discutat despre nevoile lor, iar toată lumea a primit consiliere psihologică, atât pacienţii cât şi aparţinătorii. ”Ministerul Sănătăţii sprijină activi Direcţia de Asistenţă socială din judeţul Dâmboviţa pentru acordarea de asistenţă psihologică populaţiei din acea zonă. Avem o echipă mixtă la Spitalul Gerota care oferă sprijin pacienţilor externaţi şi rudelor acestora”, a arătat Rafila.
Cel mai recent bilanț despre starea răniților: Doar 2 pacienți rămași în România și unul transferat în Italia sunt în stare critică. Alți 17 sunt în stare medie
Potrivit Ministerului Sănătății, la 1 septembrie mai sunt doar doi răniți în stare critică la spitalele din București, în urma exploziilor de sâmbătă de la stația GPL din Crevedia. Cei doi sunt intubați și ventilați mecanic.
Dintre cei 58 de răniți înregistrați sâmbătă, alți 17 se află în stare medie sau ușoară, iar 24 au fost externați.
În străinătate rămân 12 alte victime, dintre care 11 au mai puțin de jumătate din suprafața corporală arsă și sunt ori în stare stabilă, ori în evoluție clinică favorabilă.
În stare critică se află unul dintre pacienții transferați în Italia, care are arsuri de peste 90% din suprafața corporală și este intubat. Acesta a fost transferat la alt spital italian cu specializare în tratarea arsurilor.
Numărul deceselor rămâne, până la momentul publicării acestei actualizări, trei.