UPDATE Nava a fost remorcată către Golful Musura şi eşuată în siguranţă, a anunțat Autoritatea Navală Română (ANR).
De asemenea, specialiştii montează în jurul navei un baraj antipoluare pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi.
„Nava sub pavilion Togo care a suferit în această dimineaţă o explozie a fost remorcată de o navă aparţinând Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura şi a fost eşuată în siguranţă. Operaţiunea s-a finalizat în jurul orei 15:00. Se va monta un baraj antipoluare în jurul navei pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Navigaţia nu a fost afectată din cauza incidentului”, precizează ANR, conform News.ro.
Anchetă penală la Constanța
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a deschis un dosar de urmărire penală in rem pentru distrugerea ori avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia şi plasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanţe apte să distrugă nava sau să cauzeze acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranţa navigaţiei.
UPDATE Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a spus că autoritățile civile și cele militare analizează cauzele incidentului la fața locului.
Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) a trimis un remorcher pentru a vedea dacă nava poate fi salvată.
„Dacă nu se va putea face acest lucru, acea scufundare să fie una controlată, astfel încât să nu punem în pericol traficul pe Canalul Sulina. Ministerul Apărării a trimis în zonă, de asemenea, o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele să vadă dacă a fost o mină sau dacă a fost o explozie, pur şi simplu, la sala maşinilor. În acest moment nu e clar acest lucru. Cei care cercetează şi fac ancheta ne vor transmite acest lucru şi e vorba de Ministerul Apărării”, a spus ministrul Sorin Grindeanu.
UPDATE
Ministerul Apărării a anunțat că a trimis la fața locului nava specializată în mine marine (puitor de mine) „Viceamiral Constantin Bălescu” 274 - cu o grupă de scafandri EOD antrenați în lupta împotriva dispozitivelor explozibile la bord - care a plecat din portul militar Constanța înspre Sulina la ora 8.15.
Forțele armate au pus la dispoziție și un elicopter IAR-330 Puma, din serviciul de căutare-salvare, în caz că ar fi fost necesară intervenția.
MApN a mai informat și-a adaptat operațiunile din Marea Neagră după declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina, pentru a asigura măsurile de securitate necesare.
Ministerul mai asigură că Forțele Navale ale României derulează în permanență activități de monitorizare în Marea Neagră, cu nave militare, elicoptere Puma, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri EOD, respectiv prin intermediul Centrului de Date pentru Lupta contra minelor.
UPDATE
Explozia s-ar fi produs în sala motoarelor, cea mai mare din structura de bază a navei, care ar fi în curs de scufundare ca urmare a avariei, potrivit liderului sindicatului ARVSOM, Robert Robescu.
Nu este clar ce a produs incidentul, dar este posibil ca acesta să fi fost provocat de trecerea navei peste o mină marină, posibil din cel de-al doilea război mondial.
„Din câte am înțeles, nava transporta ciment vrac, înspre Ismail, dar în această perioadă multe nave acostează provizoria în rada (zona costieră din apropierea porturilor, n.r.) portului Sulina, din motive de siguranță”, a spus el.
De asemenea, pe nava sub pavilion Togo s-ar fi aflat 15 persoane, nu doar 12, din Pakistan, India și chiar un român.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Un mesaj de urgență de tip „MAYDAY” a fost transmis autorităților maritime române miercuri dimineață, la ora 6.50, iar autoritățile au declanșat o operațiune pentru salvarea echipajului.
„La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o navă specializată din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță in portul Sulina, la bordul navei ARSVOM”, au transmis reprezentanții Gărzii de Coastă.
Cercetările sunt continuate de către Autoritatea Navala Română.
Agenția de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a transmis la rându-i precizări despre incident.
„Nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcţia indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului. La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord.”
Echipajul a fost preluat în intervalul 07:20- 07:30, marnarii find aduși în zona de siguranţă din Portul Sulina, la ora 08:25, au adăugat reprezentanţii ARSVOM.
Știre în curs de actualizare.