Linkuri accesibilitate

Explozie la o navă civilă, în zona Sulina. 12 persoane au fost evacuate


Imagine de la operațiunea de salvare derulată de ARSVOM.
Imagine de la operațiunea de salvare derulată de ARSVOM.

O explozie a avut loc miercuri dimineață la bordul unei nave civile, sub pavilion Togo, în zona de coastă a portului Sulina. Cei 12 membri ai echipajului au fost evacuați. În zonă a fost montat un baraj antipoluare, iar parchetul a deschis dosar penal.

UPDATE Nava a fost remorcată către Golful Musura şi eşuată în siguranţă, a anunțat Autoritatea Navală Română (ANR).

De asemenea, specialiştii montează în jurul navei un baraj antipoluare pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi.

„Nava sub pavilion Togo care a suferit în această dimineaţă o explozie a fost remorcată de o navă aparţinând Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura şi a fost eşuată în siguranţă. Operaţiunea s-a finalizat în jurul orei 15:00. Se va monta un baraj antipoluare în jurul navei pentru a proteja zona de eventualele scurgeri de hidrocarburi. Navigaţia nu a fost afectată din cauza incidentului”, precizează ANR, conform News.ro.

Anchetă penală la Constanța

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a deschis un dosar de urmărire penală in rem pentru distrugerea ori avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia şi plasarea pe o navă a unui dispozitiv, obiect ori a unei substanţe apte să distrugă nava sau să cauzeze acesteia ori încărcăturii pagube de natură să pună în pericol siguranţa navigaţiei.

UPDATE Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a spus că autoritățile civile și cele militare analizează cauzele incidentului la fața locului.

Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) a trimis un remorcher pentru a vedea dacă nava poate fi salvată.

„Dacă nu se va putea face acest lucru, acea scufundare să fie una controlată, astfel încât să nu punem în pericol traficul pe Canalul Sulina. Ministerul Apărării a trimis în zonă, de asemenea, o navă cu scafandri care vor cerceta cauzele să vadă dacă a fost o mină sau dacă a fost o explozie, pur şi simplu, la sala maşinilor. În acest moment nu e clar acest lucru. Cei care cercetează şi fac ancheta ne vor transmite acest lucru şi e vorba de Ministerul Apărării”, a spus ministrul Sorin Grindeanu.

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00

UPDATE

Ministerul Apărării a anunțat că a trimis la fața locului nava specializată în mine marine (puitor de mine) „Viceamiral Constantin Bălescu” 274 - cu o grupă de scafandri EOD antrenați în lupta împotriva dispozitivelor explozibile la bord - care a plecat din portul militar Constanța înspre Sulina la ora 8.15.

Forțele armate au pus la dispoziție și un elicopter IAR-330 Puma, din serviciul de căutare-salvare, în caz că ar fi fost necesară intervenția.

Nava avariată transporta ciment, iar explozia s-a produs la sala motoarelor.
Nava avariată transporta ciment, iar explozia s-a produs la sala motoarelor.

MApN a mai informat și-a adaptat operațiunile din Marea Neagră după declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina, pentru a asigura măsurile de securitate necesare.

Ministerul mai asigură că Forțele Navale ale României derulează în permanență activități de monitorizare în Marea Neagră, cu nave militare, elicoptere Puma, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri EOD, respectiv prin intermediul Centrului de Date pentru Lupta contra minelor.

UPDATE

Explozia s-ar fi produs în sala motoarelor, cea mai mare din structura de bază a navei, care ar fi în curs de scufundare ca urmare a avariei, potrivit liderului sindicatului ARVSOM, Robert Robescu.

Nu este clar ce a produs incidentul, dar este posibil ca acesta să fi fost provocat de trecerea navei peste o mină marină, posibil din cel de-al doilea război mondial.

„Din câte am înțeles, nava transporta ciment vrac, înspre Ismail, dar în această perioadă multe nave acostează provizoria în rada (zona costieră din apropierea porturilor, n.r.) portului Sulina, din motive de siguranță”, a spus el.

Cel puțin 12 persoane au fost evacuate de pe nava avariată.
Cel puțin 12 persoane au fost evacuate de pe nava avariată.

De asemenea, pe nava sub pavilion Togo s-ar fi aflat 15 persoane, nu doar 12, din Pakistan, India și chiar un român.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un mesaj de urgență de tip „MAYDAY” a fost transmis autorităților maritime române miercuri dimineață, la ora 6.50, iar autoritățile au declanșat o operațiune pentru salvarea echipajului.

„La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o navă specializată din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță in portul Sulina, la bordul navei ARSVOM”, au transmis reprezentanții Gărzii de Coastă.

Cercetările sunt continuate de către Autoritatea Navala Română.

Agenția de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a transmis la rându-i precizări despre incident.

„Nava SAR ARES din cadrul ARSVOM, s-a deplasat în direcţia indicată, respectiv 7 mile Est de geamandura de aterizare, pentru salvarea echipajului. La bordul navei tip general cargo- SEAMA, sub pavilion Togo, echipajul format 12 persoane, a necesitat evacuare de la bord.”

Echipajul a fost preluat în intervalul 07:20- 07:30, marnarii find aduși în zona de siguranţă din Portul Sulina, la ora 08:25, au adăugat reprezentanţii ARSVOM.

Știre în curs de actualizare.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG