Linkuri accesibilitate

Alerte de raid aerian în multe orașe din Ucraina. Forțele ruse se retrag lângă Bahmut


În nopate de joi spre vineri au fost auzite explozii inclusiv în oraşe din centrul şi vestul Ucrainei.
În nopate de joi spre vineri au fost auzite explozii inclusiv în oraşe din centrul şi vestul Ucrainei.

Alertele de raid aerian au sunat în toată Ucraina vineri dimineața devreme, iar în unele zone au fost raportate ulterior explozii. Potrivit Reuters, alertele s-au extins în toate regiunile țării timp de aproximativ o oră. Nu au fost raportate victime și nici pagube asupra infrastructurii civile.

În noaptea de joi spre vineri, Kievul şi alte câteva oraşe ucrainene au fost vizate de un val de lovituri cu rachete ruseşti. Armata ucraineană a susţinut că a doborât aproape toate proiectilele.

Șeful administrației militare de la Kiev a declarat că forțele ruse au trimis valuri succesive de drone către Kiev, în al zecelea atac din această lună.

„Această tactică a Kremlinului este o încercare de a copleși forțele noastre antiaeriene și de a pune presiune psihologică asupra civililor. Nu se va întâmpla!” Serhii Popko a scris pe Telegram.

Oficiali militari şi mass-media au raportat explozii inclusiv în Liov şi Rivne, în vestul ţării, dar şi la Herson, în sud. Şeful administraţiei civile şi militare din regiunea Krivîi Rih din sud, Oleksandr Vilkul, a făcut apel ca locuitorii să rămână în adăposturi şi a raportat explozii.

Armata ucraineană și armata de mercenari Wagner au raportat joi noi retrageri ale Rusiei în jurul orașului Bahmut. Trupele ucrainene de lângă linia frontului au spus că Rusia bombardează căile de acces pentru a încetini asaltul ucrainean.

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a apreciat drept improbabilă o capturare în zilele următoare a oraşului Bahmut din estul Ucrainei.

„Este puţin probabil ca Bahmut să fie cucerit complet mâine sau poimâine”, a scris Prigojin pe Telegram joi seară.

„Bahmut nu a fost cucerit încă. Este o suburbie numită Samolet. Este o fortăreaţă inexpugnabilă, formată din şiruri de blocuri. Acolo au loc în acest moment cele mai grele bătălii”, a mai spus şeful mercenarilor Wagner.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG