Linkuri accesibilitate

Șeful Wagner acuză armata rusă că i-a lăsat trupele de izbeliște în Bahmut


Forțele Wagner au condus asaltul asupra orașului Bahmut, una dintre cele mai sângeroase și mai lungi bătălii ale războiului de la invazia rusească în Ucraina, care a început pe 24 februarue anul trecut, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.
Forțele Wagner au condus asaltul asupra orașului Bahmut, una dintre cele mai sângeroase și mai lungi bătălii ale războiului de la invazia rusească în Ucraina, care a început pe 24 februarue anul trecut, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a acuzat joi armata rusă că și-a retras unitățile la 570 de metri nord de orașul Bahmut, din estul ucrainean, lăsând la vedere flancurile proprii de luptători.

Forțele Wagner au condus asaltul asupra orașului Bahmut, una dintre cele mai sângeroase și mai lungi bătălii ale războiului de la invazia rusească în Ucraina, care a început pe 24 februarie anul trecut, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.

Prigojin, care a acuzat în repetate rânduri conducerea militară a Rusiei că nu a făcut suficient pentru a-și susține oamenii, a cerut ministerului apărării să facă tot posibilul pentru a proteja flancurile din Bahmut după ceea ce el a pretins că a fost o retragere.

„Din păcate, unitățile ministerului rus al apărării s-au retras până la 570 de metri la nord de Bahmut, expunându-ne flancurile”, a spus Prigojin într-un mesaj vocal.

„Fac un apel la conducerea de vârf a ministerului apărării – public – pentru că scrisorile mele nu sunt citite”, a spus Prigojin.

„Vă rog să nu renunțați la flancuri”, a spus el, adresându-se ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, și Valeri Gerasimov, șeful Statului Major.

Wagner spune că a ocupat cea mai mare parte a orașului distrus, deși la un cost uman enorm. Dar Ucraina spune că forțele sale au reluat teritoriul din jurul Bahmutului în ultimele zile.

Serghei Șerevatîi , un purtător de cuvânt al trupelor ucrainene din est, a declarat că trupele au avansat în anumite părți din Bakhmut cu mai mult de o milă, relatează Reuters.

„În ciuda faptului că unitățile noastre nu au un avantaj în echipamente și personal, au continuat să avanseze pe flancuri și au parcurs o distanță de 150 până la 1.700 de metri”, a spus Șerevatîi.

Petro Podaru, comandantul unei unități de artilerie ucraineană, a spus că trupele au avansat, în ciuda bombardamentelor armatei ruse.

„Pe măsură ce am început să avansăm, ei bombardează toate rutele către poziții din față, astfel încât vehiculele noastre blindate să nu poată livra mai multă infanterie, muniție și alte lucruri”, a spus Petro Podaru.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG