Linkuri accesibilitate

Expulzări în serie de ofițeri și diplomați ruși din mai multe țări europene


  Olanda, Belgia, Irlanda și Republica Cehă au expulzat între unul și 21 de ofițeri sau diplomați din Federația Rusă.
 Olanda, Belgia, Irlanda și Republica Cehă au expulzat între unul și 21 de ofițeri sau diplomați din Federația Rusă.

Mai multe țări europene au anunțat că au expulzat ofițeri și diplomați ruși.

Olanda, Belgia, Irlanda și Republica Cehă au expulzat între unul și 21 de ofițeri sau diplomați din Federația Rusă, transmite CNN.

Olanda a expulzat 17 ofițeri de informații ruși atașați diplomaților ruși din țară, a anunțat ministerul olandez de Externe.

Acesta a spus într-un tweet că decizia s-a bazat pe informații de la serviciile de informații și securitate olandeze care îi numesc pe ofițerii ruși o amenințare la adresa securității naționale.

„Acest pas a fost făcut în coordonare cu alte țări cu idei similare”, anunță sursa citată.

Ministerul rus de Externe a confirmat că 17 diplomați au fost expulzați, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Și Bruxelles-ul a anunțat că expulzează 21 de diplomați ruși implicați în activități de spionaj și „activități de influență”, a declarat ministrul de externe al Belgiei, Sophie Wilmes.

Șefa diplomației belgiene a spus că diplomații sunt de la ambasada și consulatul Rusiei.

Irlanda a expulzat un număr total de patru diplomați ruși, a anunțat ministrul irlandez de externe Simon Coveney într-un comunicat.

Coveney a spus că ministerul său l-a informat pe ambasadorul Rusiei despre decizia guvernului de a-i expulza pe diplomați, deoarece activitățile lor nu sunt „în conformitate cu standardele internaționale de comportament diplomatic”.

Ministerul a anunțat că va menține relațiile diplomatice deschise și va permite ambasadei Rusiei să rămână deschisă în continuare.

„În această după-amiază, Departamentul de Afaceri Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Casa Iveagh pentru a-l informa că patru înalți funcționari au fost solicitați să părăsească statul. Acest lucru se datorează faptului că activitățile lor nu au fost în conformitate cu standardele internaționale de comportament diplomatic. Această acțiune este luată în temeiul articolului 9 din Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Guvernul continuă să creadă că canalele diplomatice dintre Irlanda și Federația Rusă ar trebui să rămână deschise. Acest lucru este în interesul cetățenilor noștri, precum și pentru a ne asigura că putem continua să avem un canal diplomatic de comunicare între Irlanda și Federația Rusă în viitor. Acest canal de comunicare a fost important în contextul transmiterii opiniilor noastre puternice cu privire la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, pe care îl considerăm o încălcare gravă a dreptului internațional”, transmite sursa citată.

Un diplomat rus de la ambasada din Praga a fost declarat „persona non grata”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe ceh, adăugând că, împreună cu aliații lor, cehii vor „reduce prezența informațiilor ruse în UE”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG