Linkuri accesibilitate

Extrădarea lui Săvulescu vs cea a celebrului asasin Passaris. Cât de repede au loc extrădările?


Oficialii greci au colaborat foarte bine cu autoritățile române în ultima procedură de extrădare.

Cea mai recentă procedură de extrădare dintre autoritățile judiciare din Grecia și cele din România a durat trei săptămâni. În schimb, reprezentanții justiției române refuză de peste un deceniu să-l extrădeze pe Konstantinos Passaris.

Dragoș Emil Săvulescu, cunoscut pentru „tunurile” pe care le-a dat în contractele cu statul român, ar fi putea ajunge în România până la sfârșitul lunii septembrie, au declarat surse judiciare pentru Europa Liberă. Sezonul de vacanțe și faptul că Dragoș Săvulescu își permite să fie reprezentant de avocați care pot întârzia procedura de extrădarea sunt motivele pentru care fostul acționar nu poate fi adus acasă mai devreme.

„Ultima operațiune de extrădare dintre cele două state a durat vreo 25 de zile și era și un caz în care persoana urmărită nu avea o condamnare definitivă. Desigur, era acuzată de crimă, o faptă mai periculoasă decât cele pentru care a fost condamnat Săvulescu”, ne-a declarat o sursă judiciară implicată în extrădări.

Reamintim că fostul acționat de la Dinamo a fost arestat de autoritățile din Grecia după ce soția sa, un fotomodel albanez, a postat pe Instagram fotografii din vacanța din Mykonos.

Săvulescu obținuse în acest an azilul în Italia, pentru a evita să execute o pedeapsă de cinci ani și șase luni de închisoare primită în 2021 în România. Cel care se prezintă ca actor sau om de afaceri a fost condamnat pentru retrocedări ilegale de terenuri în Mamaia.

„Teoretic era un caz mai sensibil decât acesta. Acum, persoana dată în urmărire are o condamnare și între cele două state, Grecia și România, există un tratat de cooperare judiciară în acest sens. Desigur, sunt multe căi prin care procedura poate fi întârziată, dar chiar și așa, în mod normal în luna septembrie, persoana urmărită în acest caz ar trebui să ajungă în custodia Poliției Române și apoi a Administrației Penitenciarelor”, a mai adăugat sursa amintită.

Extrădare Grecia-România, varianta rapidă

Ultimul caz când o persoană dată în urmărire generală de autoritățile române a fost reținută și apoi extrădată din Grecia a fost chiar luna trecută. Pe 9 iulie a fost adus din Grecia cetățeanul afgan de 27 de ani care este acuzat de procurorii români că a omorât un alt migrant afgan în Timișoara. Crima a avut loc pe 21 aprilie. După ce a comis această faptă, perdsoana acuzată a fugit, iar de la finalul lunii aprilie acesta a fost dat în urmărite internațională.

Tânărul a fost reținut pe 17 iunie în Grecia și în 22 de zile a ajuns în România.

„Migrantul afgan a fost identificat în Grecia pe 17 iunie, în urma cooperării dintre polițiștii din Timișoara, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională și autoritățile din Italia și Grecia”, ne-au transmis reprezentanții Poliției Române.

Extrădare România-Grecia, varianta lentă

În sens invers, putem consemna celebra procedură de extrădare a lui Konstantin Passaris. În acest caz, autoritățile judiciare din cele două state nu reușesc să se înțeleagă.

În urmă cu peste un an, în iulie 2020, Curtea de Apel Timișoara a decis ca pentru asasinul Konstantinos Passaris să fie permisă extrădarea sa în Grecia doar după ce își va ispăși pedeapsa primită în România. Sentința primită de Passaris este de închisoare pe viață pentru două crime. În schimb, în Grecia el ar trebui să fie judecat pentru cinci crime.

Penitenciarul din Arad este unul de maximă siguranță
Penitenciarul din Arad este unul de maximă siguranță

Încă din 2003, imediat după primirea sentinței, Passaris a cerut să-și execute pedeapsa într-un penitenciar din Grecia, dar autoritățile elene au informat atunci Ministerul Justiției din România că nu sunt de acord cu transferarea deținutului. După 2006, autoritățile grecești s-au răzgândit și au solicitat periodic extrădarea lui Passaris.

Passaris se află la Penitenciarul din Arad, așa cum ni s-a transmis de la Administrația Națională a Penitenciarelor.

„Nu m-am opus niciodată să vin în Grecia și să fiu judecat, însă, din diverse motive, acest lucru nu s-a întâmplat. Dar nu din cauza mea. Am făcut mai multe cereri pentru transferarea mea în Grecia”, recunoștea Passaris, într-un interviu pentru publicația Prothotema.

Passaris s-a adresat și CEDO, în 2007, dar plângerea lui a fost declarată inadmisibilă.

Conform legislației românești, chiar dacă este condamnat pe viață, Passaris poate cere eliberarea condiționată după ce a săvârșit 20 de ani din această sentință.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG