Linkuri accesibilitate

Omicron | 36 de cetățeni români, extrași cu o aeronavă specială din Africa de Sud


Deciziile privind
Deciziile privind

O ședință extraordinară de guvern a fost convocată pentru duminică. Pe ordinea de zi, pe lângă aprobarea noilor măsuri impuse prin starea de urgență, s-a dispus repatrierea a 36 de românii care se află în prezent în Pretoria.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat guvernul pentru aprobarea proiectul de modificare a hotărârii de guvern privind starea de alertă. 36 de români blocaţi în Africa de Sud ar urma să fie repatriați, este vorba despre jucători de rugby.

Aernova română care îi va lua pe cei 36 de cetățeni români blocați va fi pusă și la dispoziția altor state UE care nu au reușit să-și ”extragă” cetățenii de acolo, a precizat premierul Nicolae Ciucă în intervenția de la începutul ședinței de guvern.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit în cursul zilei de sâmbătă pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie. La cererea Comisiei Europene, pe listă a fost adăugat și Malawi.

S-a instituit și măsura carantinării pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe și Malawi astfel:

a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;

b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

O a treia propunere vizează interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, Malawi.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG