Linkuri accesibilitate

Răspunsuri standard de la ANRE pentru consumatorii nemulțumiți. Directorul câștigă 12.000 € pe lună


Prețurile energiei electrice și gazelor naturale au fost majorate de distribuitori printr-o simplă notificare.
Prețurile energiei electrice și gazelor naturale au fost majorate de distribuitori printr-o simplă notificare.

Mai mulți cititori ne-au scris că au primit același răspuns, standard, din partea Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la reclamațiile pe care le-au făcut, după ce furnizorii de energie electrică și de gaz au crescut, unilateral, prețurile contractelor.

Directorul instituției care răspunde doar în fața Parlamentului are un salariu de 59.000 de lei pe lună.

„Am contract cu un operator economic, Restart Energy One Timișoara care și-a înșelat clienții păcălindu-i inițial cu un contract în care se arăta că prețul este fix pe perioada de aplicare a ofertei, adică 12 luni. Odată cu creșterea prețului pe piețele internaționale, operatorul s-a prevalat de clauzele din capitolul Condiții generale de furnizare a gazelor naturale și a transmis notificări cu majorări de 270%. În consecință, m-am adresat instituțiilor de control, ANPC și ANRE. Dacă de la prima instituție mai aștept încă un răspuns, cea de-a două a transmis un răspuns în bătaie de joc, referindu-se la un subiect care nici nu are legatură cu sesizările mele. Menționez că am notificat operatorul să nu majoreze prețul contractului meu unilateral, fără acordul meu scris” este unul dintre mesajele transmise de un cititor redacției Europa Liberă România.

Speranța într-un proces colectiv

„Am încheiat patru contracte cu Restart Energy în luna mai la prețul de 0,28 lei/kw iar în luna august am primit înștiințare că prețul se va dubla. Vă atașez înștiințarea și contractul de furnizare. Am încercat să fac plângere la protecția consumatorului dar a fost imposibil de transmis. Vă rog să mă înștiințați și pe mine dacă cumva se va organiza un proces colectiv împotriva acestui furnizor sau dacă aveți alte informații relevante”, este un alt mesaj transmis de cititori pe adresa Europa Liberă.

Răspunsul standard la reclamațiile consumatorilor
Răspunsul standard la reclamațiile consumatorilor

Din documentele transmise redacției rezultă că răspunsul ANRE este unul standard, primit de toți cei care au reclamat modificarea unilaterală a contractelor. Din răspuns rezultă că:

  • „începând cu data de 1 iulie 2020, respectiv 1 ianuarie 2021, ANRE nu mai reglementează preţul de furnizare a gazelor naturale şi a energiei electrice pentru clienţii casnici”;
  • „pe piaţa concurenţială (liberă) a energiei, contractele de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale se încheie prin acordul de voință al părților”;
  • „vă informăm că aveţi dreptul de a schimba furnizorul de energie electrică şi/sau de gaze naturale, în orice moment şi în mod gratuit, cu respectarea condiţiilor/clauzelor contractuale din contractul în vigoare, în termen de 21 de zile de la data solicitării”;

Un alt cititor reclamă același comportament atipic al distribuitorului de energie și gaz. „Pentru că la ANRE nu se poate depune plângere (nu se încarcă fișierele și te scoate din pagină), vă atașez dovada faptului că, deși am contract cu preț fix valabil până în 30.09.2022, furnizorul m-a notificat cu privire la creșterea aberantă a prețului”.

De la Restart Energy nu se obțin informații despre practica majorării prețurilor peste noapte prin simple notificări. Am cerut pe 6 septembrie un punct de vedere din partea companiei. Ni s-a transmis că cererea a fost înregistrată, dar n-am primit încă un răspuns. „Vă asigurăm de faptul că ne ocupăm cu prioritate de solicitările/sesizările dumneavoastră și că depunem toate eforturile ca răspunsul să fie transmis în timp optim. În cazul în care pentru soluționarea situației vom avea nevoie de mai multe informații/documente, vom reveni la dumneavoastră pentru a vi le solicita. Va mulțumim pentru încrederea acordată!” a fost reacția companiei la solicitarea noastră.

Director cu salariu confidențial

Altfel spus, prin scrisoarea semnată de un director din ANRE, Henorel Florin Soreață, instituția se spală pe mâini și recomandă consumatorilor să-și schimbe furnizorul de curent sau gaze dacă nu sunt mulțumiți de prețurile modificate unilateral de companiile de distribuție. Soreață și-a anonimizat în ultima declarație de avere salariul primit anul trecut.

Prețurile la gazele naturale au crescut, fără ca autoritățile să vină cu explicații
Prețurile la gazele naturale au crescut, fără ca autoritățile să vină cu explicații

ANRE este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar. Veniturile agenției provin din tarifele percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestări, contribuţii anuale percepute operatorilor economici reglementaţi din sectorul energiei electrice şi termice şi al gazelor naturale.

Amenzi date la televizor

Reclamațiile consumatorilor către ANRE au fost făcute după ce ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara public la sfârșitul lunii august că „acest lucru nu se poate! ANPC să verifice această situație pentru că o poate încadra la ofertă înșelătoare! Iar ANRE poate amenda furnizorii cu până 5 % din cifra de afaceri dacă furnizorii nu respectă legea. Un furnizor nu poate să transfere 100% din riscul său către clientul final”, susținea Popescu.

Veniturile nete ale directorului
Veniturile nete ale directorului

Amenzile anunțate de ministru se lasă așteptate. Autoritatea a început o anchetă la care încă lucrează, singura informație fiind că „avem 26 de operatori economici în investigaţie pentru manipularea pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte”, a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE, după ce a fost audiat audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei.

Ultima declarație de avere a lui Dumitru Chiriță, ales deputat PSD în 2016, arată că acesta a câștigat în 2020 un salariu de 707.028 de lei, adică 59.000 de lei pe lună net, echivalentul a 11.900 de euro pe lună.

Primarul PSD de Galați, Ionuț Pucheanu, se întreba într-o discuție cu Europa Liberă de luna trecută, în contextul majorării prețurilor la gaze, ce rost mai are existența ANRE dacă piața s-a liberalizat.

Răspunsul ANPC Timișoara
Răspunsul ANPC Timișoara

Nici Oficiul Național pentru Protecția Consumatorului (ONPC) nu a luat măsuri față de reclamațiile cetățenilor. Potrivit unui răspuns al instituției către un consumator înșelat, oficiul are nevoie de încă 30 de zile pentru „cercetări mai amănunțite” și că „operatorul economic reclamat de dumneavoastră va rămâne sub atenta noastră supraveghere”.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG