Linkuri accesibilitate

Falimentul Realitatea TV - datorii de 27 milioane euro. Cozmin Gușă a identificat vinovații: Dragnea și statul paralel


Cozmin Gușă, acționarul Realitatea Tv
Cozmin Gușă, acționarul Realitatea Tv

Postul de televiziune Realitatea TV a fost declarat în faliment prin decizie definitivă și irevocabilă a Curții de Apel București, dar nu-și va pierde licența, care nu e de vânzare, au declarat pentru Europa liberă membri din CNA.

Realitatea Tv este în procedură de insolvență de opt ani, iar datoriile către stat se ridică la aproape 27 milioane de euro.

”Procedura poate fi mai de durată, totul depinde de judecătorul sindic, dacă el vrea sau nu să grăbească lucrurile, dar de regulă astfel de proceduri durează destul de mult pentru că sunt complicate. Ceea ce se poate vinde la licitație, între altele, este aparatura din studiouri, asta în cazul în care mai este pe numele firmei Realitatea Media, ceea ce noi nu știm în acest moment. Deocamdată CNA nu are atribuții. În orice caz, licența nu poate fi scoasă la vânzare în procedura falimentului, deoarece a fost obținută gratis de la CNA”, ne-a declarat Dorina Rusu.

În situația în care, de exemplu, Realitatea rămâne fără aparatura de studio și trebuie să-și facă un alt studio, atunci trebuie să ceară CNA să autorizeze noul studio. Iar CNA poate fi sau nu de acord.

Cosmin Gușă, acționar al televiziunii, susține că situația se datorează lui Dragnea și statului ”paralel”. Domnul Dragnea și cei din statul paralel, respectiv Coldea, și-au văzut visul cu ochii. Au reușit, înaintea campaniei electorale, să obțină o decizie la cererea ANAF-ului, definitivă și irevocabilă, de intrare în faliment a Realității Media. Adică ceea ce ni s-a tot promis în guvernarea Dragnea și în guvernarea Ponta, practic acum aparatul din jurul lui Dragnea, care îl include și pe Coldea, a reușit să obțină această decizie în instanță, care este neașteptată pentru noi”, a declarat Cozmin Gusă la propriul post de televiziune.

Încurcăturile financiare din spatele acestei situații sunt însă ceva mai concrete decât spusele lui Cosmin Gușă. Potrivit site-ului ANAF, firma Realitatea Media are datorii ( 31.12 2018) care se cifrează la aproape 27 milioane de euro (aprox. 127 milioane de lei), din care: bugetul de stat- 51,739 mil.lei, bugetul asigurărilor sociale- 53.188 mil. lei, bugetul asigurărilor de șomaj- 2 mil. lei și bugetul asigurărilor de sănătate- 20 mil.lei.

Datoriile Realitatea TV la stat, la sfârșitul anului 2018 (ANAF)
Datoriile Realitatea TV la stat, la sfârșitul anului 2018 (ANAF)

Problema e, a explicat Cozmin Gușă, că planul de reorganizare prin care trebuia să plătească datoriile debitorilor a fost refuzat de instanță.

”S-a încercat preluarea ilegală a brand-ului Realitatea de la OSIM. Acum trei săptămâni era să pierdem sediul, deși chiria era plătită la zi. Pentru că am reușit să rezistăm, a venit această lovitură de baros. Venind acest șir de campanii electorale, Dragnea și ai săi nu au nevoie de Realitatea TV. Realitatea TV a rămas singura televiziune independentă, după ce și Digi a îngenuncheat. Nu era nevoie de Realitatea TV în campania electorală și, în condițiile în care statul român este atât de slab au existat o sumă de excese în ultima perioadă, pe o parte a am reușit să le dejucăm”.

Situația nu este însă chiar atât de disperată pe cât clamează postul de televiziune, în sensul că mai există o licență pentru Realitatea Plus, dar ea este pe satelit în acest moment.

”Dacă Realitatea Media vrea să-și transfere programele pe Realitatea Plus are nevoie de aprobarea CNA, dar deocamdată nu se pune problema”, spune Dorina Rusu.

Realitatea Plus poate încheia contracte cu difuzorii de cablu, dar nu va fi în programul ”must carry”. Cozmin Gușă spune însă că "Realitatea Plus e doar opțiunea de rezervă. Noi vrem să salvăm Realitatea Media, pe toți salariații noștri, care sunt peste 400”.

Reamintim că în luna ianuarie a acestui an Cozmin Gușă a avut o întâlnire la Belgrad cu Sebastian Ghiță, inculpat care a fugit de justiția română, și Dan Andronic, patronul cotidianului Evenimentul zilei și el umărit penal de DNA. După această întâlnire, confirmată de cei trei participanți, s-a remarcat o schimbare a politicii editoriale a Realității Tv.

Cosmin Gușă a anunțat acum cțteva luni că își va face un partid cu numele postului de televiziune pe care îl patronează, ceea ce, din informațiile Europei Libere, a provocat disensiuni între el și Rareș Bogdan.

Cozmin Gușă provine din PSD, unde a fost secretar general al partidului sub guvernarea Adrian Năstase, apoi șeful campaniei electorale a lui Mircea Geoană.

Așa cum arată site-ul CNA, acționarii majoritari la Realitatea Media sunt: Strategies Research Investments Srl- 86,5%, care aparține jumătate-jumătate lui Cosmin Gușă și Maricel Păcuraru. In dreptul Strategies Research Srl și Realitatea Media, la Registrul Comerțului figurează mențiunea ”urmărire penală”. Ceilalți acționari ai Realității Media sunt PSV Company SA- 7,55%, Sindicatul Național Petrom Energie- 5, 42%, Global Video Media Sa- 0,50% și încă trei acționari persoane fizice cu 0, 000000139%.

În istoria posturilor Tv de după 1989, nu s-a mai întâmplat ca o televiziune să intre în faliment înainte de închiderea posturilor. OTV a falimentat după ce CNA i-a ridicat licența.

XS
SM
MD
LG