Linkuri accesibilitate

Covid-19 | Locurile de la ATI se ocupă rapid. Medic: „Sunt numai pacienți tineri, nevaccinați"


Valul patru de Covid-19, marcat de prezența variantei Delta, mult mai contagioasă, pune presiune pe sistemul medical, în special în privința locurilor disponibile la terapie intensivă.
Valul patru de Covid-19, marcat de prezența variantei Delta, mult mai contagioasă, pune presiune pe sistemul medical, în special în privința locurilor disponibile la terapie intensivă.

La scurt timp de la debutul în România al așa-numitului val 4 al pandemiei de Covid-19, secțiile de Terapie Intensivă (ATI) de la marile spitale sunt pline cu pacienți tineri și fără comorbidități, pacienți nevaccinați.

Medicii spun că varianta Delta a umplut secțiile ATI cu cazuri grave mai repede decât se așteptau, în condițiile în care aceste cazuri sunt tratate și până la patru săptămâni. România a trecut de la 152 de cazuri de infectare la 1 august 2021 la aproape 1.500 de cazuri la începutul lunii septembrie. Miercuri, în 2 septembrie au fost anunțate 1.470 de cazuri noi.

Numărul pacienților internați la ATI a crescut de șase ori: dacă la începutul lunii august erau 50 de cazuri, acum sunt 322 de cazuri la ATI. Datele oficiale arată că a crescut mult și numărul minorilor internați din cauza Covid-19: în prezent sunt 98 de copii internați în secții și trei la ATI.

Medicii fac apel la populație să se vaccineze și să nu se mai prezinte la spital în ultimul moment.

Vârful valului patru, așteptat peste două săptămâni

La Timișoara, numărul celor internați este în creștere atât în secțiile Covid-19, cât și la ATI. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș" Timișoara, spune că 99% pacienții internați cu Covid-19 sunt nevaccinați.

Vârful valului patru va fi peste două săptămâni.

Vaccinații fac forme ușoare și sunt lăsați acasă. Terapia Intensivă este plină și va rămâne plină cred că o lună și jumătate de acum încolo, din nefericire. Noi, împreună cu Spitalul Județean și cu Spitalul Municipal, ne străduim să asigurăm cadre medicale pentru operaționalizarea spitalului modular de pe stadionul CFR, pentru că nu mai avem locuri libere. La Infecțioase avem alocate 50 de paturi pe secțiile de Covid și 5 paturi la ATI. Într-adevăr, în valul 3, aveam vreo 50 de paturi la ATI, dar ieșea și foc din rețeaua electrică, care este aceeași. Ne străduim să mai cârpim. Formele moderate de Covid-19 le trimitem la spitalul CFR și cazuistica ce necesită operații la Municipal și Județean”, a spus Cristian Oancea pentru Europa Liberă.

Medicul arată că vârful din valul patru al pandemiei va fi peste două săptămâni și va continua după începerea școlii.

Pacienții sunt predominant tineri de 30-40-50 de ani. Mai avem și peste 60 de ani cu unele comorbidități. Cert este că am observat că părinții își iau copii de 2-3 ani acasă, ignorând recomandarea medicului care spune că ar fi mai bine să stea sub monitorizare medicală”, mai arată Cristian Oancea.

„Vin oameni de 25, 28, 35 de ani în stare gravă”

În Capitală, cel puțin trei spitale – „Matei Balș”, „Marius Nasta” și „Victor Babeș” nu mai au paturi la ATI, iar secțiile dedicate pandemiei încep să se umple.

Avem și oameni de 25, 28, 35 de ani fără comorbidități în ATI.

La Institutul „Matei Balș", managerul Cătălin Apostolescu a observat că mulți dintre pacienții internați au venit târziu la spital. „În Terapie Intensivă sunt numai nevaccinați. Și în ultima vreme sunt mulți tineri, adică acum avem și oameni de 25, 28, 35 de ani fără comorbidități în ATI, ceea ce până acum nu se întâmpla. Sunt mulți care vin târziu la spital”, a spus Cătălin Apostolescu. Medicul susține că forma actuală a coronavirusului nu mai ocolește tinerii, de aceea aceștia ar trebui să se vaccineze ca să evite formele grave și secțiile ATI.

În ATI sunt două posibilități: ori pacientul e atât de grav încât în 4-5 zile moare ori stă o lună. Rulajul pacienților în ATI este mic. În momentul când ajungi la ATI înseamnă că afectarea pulmonară este atât de severă și 'Dumnezeu cu mila' chiar dacă ești tânăr”, spune Cătălin Apostolescu.

La Institutul „Marius Nasta” din București, de câteva zile a început să se umple cu pacienți și secțiile normale de Covid, pe lângă cele de ATI care sunt pline de săptămâna trecută.

Vom crește numărul de paturi la 78, de la 29 cât avem acum. Media de vârstă e de 50 de ani acum în valul patru. Cei mai mulți sunt nevaccinați. Avem și trei cazuri de pacienți vaccinați care au ajuns la spital”, spune Beatrice Mahler managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Medicul Beatrice Mahler spune că nu se aștepta ca secțiile ATI să se umple așa de repede în valul patru
Medicul Beatrice Mahler spune că nu se aștepta ca secțiile ATI să se umple așa de repede în valul patru

Medicul susține că la ATI nu mai ajung numai oamenii cu comorbidități, e suficient să fie supraponderali.

N-aș putea spune că boala e diferită acum, diferențele sunt legate de tardivitatea venirii pacienților la spital, oamenii stau acasă în loc să vină la spital. Tinerii nu s-au vaccinat decât foarte puțini, ei nu se protejează și se bazează pe tinerețe și pe imunitate bună, dar lucrurile nu stau chiar așa”, mai arată Beatrice Mahler.

Simin Florescu, managerul de la Spitalul Victor Babeș din București, spune că și aici toți pacienții care sunt acum internați sunt nevaccinați. Spitalul are numai nouă paturi ATI, ocupate toate.

Dacă am avut pacienți vaccinați au venit pentru o minimă evaluare, dar au plecat acasă. Din ce am observat în cazul Delta, gradul de severitate al cazurilor este mai mare. Fiind și mai contagioasă, avem și pacienți mai tineri și fără alte boli, care teoretic până acum ar fi făcut forme ușoare”, a spus medicul Simin Florescu.

Managerul de la „Victor Babeș” susține că tendința ascendentă al valului patru ar putea fi influențată dacă oamenii s-ar vaccina.

Un alt spital la care secțiile ATI sunt pline, iar pacienții se prezintă târziu este Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe. Managerul instituţiei, Andras Nagy Robert, a făcut apel către oameni să se prezinte la medic încă de la primele simptome ale bolii, pentru că Covid-19 este o „boală destul de perfidă", iar unii pacienţi care nu prezintă simptome, au o starea de sănătate alterată.

Probabil că mulţi stau acasă că poate mă vindec cu Paracetamol, poate nu vor să se testeze, nu ştiu de ce vin târziu. Există persoane cărora le e teamă, alte persoane spun că lasă, îmi trece, e doar o viroză, nu există Covid, stau acasă şi mă fac bine de la ceaiuri, şi pălincă şi paracetamol şi când nu mai pot, atunci vin”, a declarat dr. Roşu Matyas într-o intervenție pentru presă preluată de Agerpres. Medicul spune că pacientul se poate simți bine la o saturaţie de oxigen de 80%, dar pacientul nu îşi dă seama că este aşa de grav.

Varianta Delta e mai contagioasă și provoacă cazuri grave de Covid-19 în rândul persoanelor mai tinere.
Varianta Delta e mai contagioasă și provoacă cazuri grave de Covid-19 în rândul persoanelor mai tinere.

Nevaccinați: peste 80%

Datele de la spitale sunt confirmate de Institutul Naţional de Sănătate Publică care arată că 82.9% din cazurile confirmate în săptămâna 23 – 29 august au fost la persoane nevaccinate.

Cele mai multe cazuri - 39.2% din totalul cazurilor- s-au înregistrat în Bucureşti, Timiş, Cluj, Ilfov şi Constanta. Tot INSP arată că 96.8% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 2.4% la persoane vaccinate cu schema incompletă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG