Linkuri accesibilitate

„Valul nevaccinaților” | România se apropie de 1.000 de cazuri de Covid pe zi


În ultimele 24 de ore, în România au fost efectuate 14.174 de teste RT-PCR și 21.417 teste rapide antigenice.

Medicii și specialiștii în epidemiologie și sănătate publică anunță începerea valului patru al pandemiei de Covid-19 cu trei catalizatori principali: începerea școlii, întoarcerea din concedii și răspândirea tulpinii Delta, mult mai contagioasă decât cea inițială.

Dacă anul trecut o persoană infectată transmitea virusul altor două persoane, acum, o persoană infectată cu varianta Delta infectează alte opt sau chiar nouă persoane”, spune vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.

Acesta a precizat pentru Europa Liberă că singurul lucru care poate compensa agresivitatea tulpinii Delta este faptul că există totuși persoane vaccinate, chiar dacă mult mai puține decât ar fi fost de dorit, și că peste 1 milion de români au trecut prin boală, având astfel anticorpi chiar dacă nu s-ar afla printre cei vaccinați.

Pe 26 august, numărul cazurilor noi raportate în România era de 953 de cazuri, cifră care a mai fost atinsă pe 13 mai. Potrivit raportării de joi, în spitale se aflau 1.658 de pacienți cu Covid-19, dintre care, 228 la terapie intensivă. În ultimele 24 de ore au murit 18 persoane.

Cele mai multe cazuri noi de Covid-19 s-au înregistrat în România pe 18 noiembrie: 10.269. „Vârful” anului 2021 a fost în 25 martie, cu 6.651 de cazuri noi.

Potrivit epidemiologului Emilian Popovici, o estimare a Societății Române de Epidemiologie pentru cifrele maxime așteptate în valul patru va fi disponibilă abia la începutul lunii viitoare, însă coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat deja că vârful valului va fi atins la jumătatea lunii septembrie, când, crede el, sunt așteptate peste 1.500 - 1.600 de cazuri de Covid-19 pe zi.

Emilian Popovici precizează că, după cum arată experiența țărilor în care varianta Delta s-a răspândit mai devreme decât în România, valul patru va fi unul al nevaccinaților. Persoanele vaccinate, chiar dacă se vor infecta, nu vor face forme grave, cu pericol de deces. Situația e confirmată de datele din România pentru săptămâna 16–22 august:

  • 94.7% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, față de 4.0% la persoane vaccinate cu schemă incompletă;
  • 80.4% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate;

O altă caracteristică a variantei Delta este creșterea numărului de cazuri în rândul copiilor și tinerilor, dar și scăderea vârstei persoanelor decedate. „Sunt semnale, deşi încă lucrurile nu sunt foarte clare din acest punct de vedere, că infecţia cu varianta Delta ar putea cauza forme mai grave în rândul tinerilor, în rândul copiilor, lucru care era atipic până la acest moment", a spus, marți, coordonatorul programului de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă. Acesta avertizase încă din 10 august cu privire la tendinţa de scădere a mediei vârstei persoanelor confirmate, dar și a celor decedate.

Potrivit informațiilor prezentate de datelazi.ro, dintre cele 953 cazuri noi confirmate joi, în 26 august, cele mai multe, 195, au fost înregistrate la categoria de vârstă 30 - 39 de ani.

Evoluție pe categorii de vârstă.
Evoluție pe categorii de vârstă.

Potrivit specialiștilor, soluția pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinarea, iar pentru cei deja vaccinați, respectarea măsurilor de protecție. „Nu trebuie să așteptăm ca autoritățile să impună măsuri. Știm deja cum ne putem proteja și trebuie să o facem când simțim că suntem în pericol”, spune epidemiologul Emilian Popovici cu privire la cazurile frecvente în care măștile de protecție nu sunt purtate corespunzător în magazine sau mijloace de transport în comun.

Ținta de vaccinare, la jumătate

Doar 5 milioane de persoane erau vaccinate în România pe 25 august cu schema completă:

  • Total persoane vaccinate: 5.206.782;
  • Persoane vaccinate cu schemă completă: 5.085.729;
  • Doze administrate în ultimele 24 de ore: 13.489;

Pentru apariția unei imunități colective, specialiștii spun că este nevoie de o rată de vaccinare de 60 – 70%, în timp ce în România procentul imunizării este acum de doar 26%.

În luna martie, premierul Florin Cîțu anunța o țintă de vaccinare de 10,4 milioane de persoane în luna septembrie, dublu față de realitatea din prezent.

Pe lângă eșecul campaniei de vaccinare, una dintre problemele majore ale autoritățile redevine capacitatea spitalelor de a face față numărului ridicat de cazuri grave. Medicii din mai multe spitale din țară și din București avertizează deja de câteva zile că locurile de la terapie intensivă (ATI) sunt aproape sau în totalitate ocupate.

În 26 august, 228 de pacienți cu Covid-19 sunt internați la ATI.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG