Linkuri accesibilitate

FBI a arestat un tânăr militar acuzat că ar fi dezvăluit documente clasificate


Reținerea lui Jack Teixeira în cazul transmiterii de informații confidențiale a avut loc fără incidente.
Reținerea lui Jack Teixeira în cazul transmiterii de informații confidențiale a avut loc fără incidente.

Jack Douglas Teixeira are 21 de ani și, potrivit presei americane, era expert IT la baza Gărzii Naționale Aeriene a SUA din Otis, Massachusetts. El este acuzat că ar fi copiat ilegal și transmis pe internet documente clasificate.

Presa din întreaga lume a publicat în ultima săptămână detalii din documente care dezvăluie planuri și evaluări legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei (inclusiv despre slăbiciunile apărării antiaeriene ucrainene), dar și comentarii despre partenerii și aliații Statelor Unite, care au produs nemulțumire în multe țări.

Potrivit FBI, suspectul a fost reținut fără incidente, după o săptămână de investigații.

The Washington Post transmitea cu o zi înainte, în urma unor interviuri cu utilizatori de pe platforma Discord, pe care au apărut în ultimele luni documentele, că, cel mai probabil, persoana care le-a transmis lucra la o bază militară.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland a anunțat într-o declarație de presă că acuzațiile care i se aduc lui Teixeira au legătură cu presupusa „extragere, păstrare și transmitere neautorizată a unor informațiilor clasificate privind apărarea națională”.

Potrivit Reuters, dezvăluirea documentelor care au apărut în presa din întreaga lume în ultima săptămână este cea mai gravă breșă de securitate din cadrul guvernului SUA din 2010, când peste 700.000 de documente au fost postate pe pagina WikiLeaks.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG