Linkuri accesibilitate

Împușcăturile mortale ridică miza divorțului care zguduie „Amazonul Rusiei”


Wildberries' Moscow offices are located directly adjacent to the Kremlin.
Wildberries' Moscow offices are located directly adjacent to the Kremlin.

Scena din fața clădirii de birouri elegante, moderne, din secolul XXI, din Moscova, amintea mai degrabă de violențele sângeroase ale bandelor care au cuprins capitala rusă în anii 1990.

O grămadă de bărbați, unii din Cecenia, s-au adunat în fața biroului Wildberries - cel mai mare retailer online din Rusia - împingând gardienii de securitate, spărgând o fereastră și declanșând, în cele din urmă, un schimb de focuri soldat cu moartea a doi gardieni.


Fostul soț al fondatoarei companiei este plasat în arest acuzat de crimă printre alte fapte. CEO-ul companiei, Tatiana Bakalchuk, care este printre cei mai bogați oameni din Rusia, continuă fuziunea cu o companie iar soțul ei se opune.

Pe acest fond, moscoviții se întreabă ce rol joacă în toate acestea celebrul lider al Ceceniei și dacă schimburile de focuri din capitala rusă în care sunt implicați ceceni înarmați sunt pe cale să devină din nou o obișnuință.

Saga se desfășoară, de asemenea, pe fondul unei redistribuiri majore a activelor în Rusia, în urma sancțiunilor occidentale impuse pentru a pedepsi țara pentru invazia sa totală în Ucraina.

Iată ce trebuie să știți despre lupta acerbă și din ce în ce mai violentă din jurul unei companii a cărei platformă a înregistrat tranzacții în valoare de 27 de miliarde de dolari anul trecut și ce spune despre cum se fac afaceri în Rusia în zilele noastre.

O scenă din biroul Wildberries din Moscova după împușcăturile din 18 septembrie.
O scenă din biroul Wildberries din Moscova după împușcăturile din 18 septembrie.

Ce este Wildberries?

Este, practic, Amazonul Rusiei: o platformă de comerț electronic proprie de unde rușii cumpără lucruri precum îmbrăcăminte sau alte bunuri cu livrare la domiciliu.

Compania, care a fost înființată în urmă cu 20 de ani de Tatiana Bakalchuk în apartamentul său, în timp ce își creștea copiii, s-a bucurat de o creștere enormă în ultimul deceniu, pe măsură ce tot mai mulți ruși renunțau la vizitele la mall pentru cumpărături online.

Succesul companiei a fost accelerat și mai mult de blocajele COVID-19 și apoi de sancțiunile occidentale, care au eliminat multe produse occidentale de pe piața rusă.

Veniturile companiei au crescut cu 70% anul trecut, ajungând la 539 de miliarde de ruble (5,8 miliarde de dolari), deoarece rușii au căutat online produse occidentale pe care nu le mai pot găsi în magazine. Profitul net a crescut și mai rapid, la 19 miliarde de ruble (205 milioane de dolari). Peste 27 de miliarde de dolari în tranzacții au fost efectuate pe platformă anul trecut.

Tatiana Bakalchuk, în vârstă de 48 de ani, care deține 99 % din companie și ia toate deciziile strategice, a declarat recent agenției de presă de stat TASS că se așteaptă ca valoarea tuturor tranzacțiilor să crească cu mai mult de jumătate în acest an, depășind 40 de miliarde de dolari.

Diferitele estimări ale valorii sale nete variază între 4 și 10 miliarde de dolari, ceea ce o face una dintre cele mai bogate femei din Rusia, dacă nu chiar cea mai bogată.

Bakalchuk ar avea, de asemenea, legături cu figuri politice puternice din guvern, inclusiv cu prim-ministrul Mihail Mișustin și cu primul său adjunct, Denis Manturov.

CEO-ul Wildberries, Tatiana Bakalchuk (dreapta), se întâlnește cu oficiali din Tatarstan la începutul acestui an.
CEO-ul Wildberries, Tatiana Bakalchuk (dreapta), se întâlnește cu oficiali din Tatarstan la începutul acestui an.

Ea și soțul ei divorțează, nu-i așa?

Soțul pe care Tatiana l-a îndepărtat, Vladislav, deține 1% din acțiunile companiei, chiar dacă unele rapoarte spun că el i-a oferit acesteia capitalul de pornire necesar pentru lansarea afacerii.

În luna iunie, când compania a anunțat că a inițiat o fuziune cu o firmă de publicitate numită Russ, lucrurile au început să devină urâte. Vladislav și-a făcut publică opoziția față de tranzacție, după care Tatiana a declarat că va cere divorțul.

Acordul de fuziune a ridicat semne de întrebare pentru observatorii externi și analiștii din industrie care urmăresc companiile rusești de comerț electronic și tehnologie.

Anul trecut, profitul Wildberries a fost de patru ori mai mare decât cel al Russ, în timp ce veniturile sale au fost de aproape 20 de ori mai mari. Cu toate acestea, auditori care au lucrat anterior pentru gigantul Ernst and Young au estimat că evaluarea globală a Wildberries a fost doar de două ori mai mare decât cea a Russ, care se pare că este controlată de frații de etnie armeană Robert și Levan Mirzoyan.

Conform tranzacției propuse, Wildberries ar urma să dețină 65 % din societatea rezultată în urma fuziunii, iar acționarii Russ ar primi restul de 35 % din acțiuni.

Vladislav Bakalchuk s-a pronunțat public împotriva fuziunii, deși participațiile sale reduse în cadrul companiei însemnau că nu putea face mare lucru pentru a o opri.

În peisaj a apărut și Ramzan Kadîrov, care, timp de mai bine de un deceniu, a condus Cecenia ca pe un fief personal, comițând inclusiv, conform activiștilor, numeroase încălcări ale drepturilor omului.

Vladislav Bakalchuk a apelat la Kadîrov - un prieten vechi - pentru a-l ajuta să împiedice fuziunea. La o lună după anunțarea tranzacției, Kadîrov a calificat-o drept un „raid nerușinat” al fraților Mirzoyan și al unor persoane „cunoscute” din Caucaz. Un „raid” în jargonul afacerilor rusești se referă la o preluare ostilă, uneori violentă, a unei companii.

La scurt timp, Tatiana Bakalchuk a intentat divorț de Vladislav.

Vladislav Bakalchuk
Vladislav Bakalchuk

Ce s-a întâmpla săptămâna aceasta?

Pe 18 septembrie, Vladislav Bakalchuk s-a prezentat la birourile Wildberries din Moscova, împreună cu un grup de 20 de bărbați, inclusiv mai mulți ceceni. El a susținut că dorea să participe la o întâlnire privind viitoarea fuziune. Tatiana Bakalchuk a negat că ar fi existat o astfel de întâlnire.

Birourile sunt situate în imediata vecinătate a Kremlinului.

Potrivit înregistrărilor video ale întâlnirii care au circulat pe scară largă pe Telegram, bărbații s-au împins și s-au încăierat cu agenții de securitate și apoi cu poliția. La un moment dat, un bărbat a folosit o bâtă pentru a sparge o fereastră din apropierea intrării, pentru a încerca să intre în clădire, și au izbucnit mai multe încăierări.

Comitetul de Investigații a declarat ulterior că două persoane au fost ucise după ce s-au tras focuri de armă, iar doi ofițeri de poliție au fost răniți. Mai mult de două duzini de persoane au fost reținute.

Într-un videoclip înlăcrimat pe care l-a postat pe Telegram, Tatiana Bakalchuk a declarat: „Oameni înarmați au dat buzna în birourile noastre, a început un schimb de focuri, haos, tineri au murit”.

„Vladislav, ce faci? Cum te vei uita în ochii părinților tăi și ai copiilor noștri?”, a spus ea.

O zi mai târziu, Vladislav a fost inculpat în legătură cu incidentul. Alți șase bărbați au fost, de asemenea, inculpați și s-a dispus reținerea lor, în așteptarea procesului.

Incidentul a atras atenția nu numai din cauza reputației Wildberries în rândul rușilor, ci și pentru că a avut ecouri din anii 1990, când împușcăturile între bande, atentatele cu mașină capcană, luptele de stradă și „raidurile” în forță erau obișnuite în Moscova.

Popularitatea și longevitatea președintelui Vladimir Putin se datorează în mare parte imaginii sale ca fiind liderul care a pus capăt acelei anarhii.

Ce este cu compania Russ?

Documentele de înregistrare corporativă arată că societatea, care deține și exploatează cea mai mare rețea de panouri publicitare din Rusia, este deținută în proporție de 70% de un om de afaceri puțin cunoscut pe nume Grigory Sadoyan, restul fiind deținut de frații Mirzoyan.

Deși Vladislav l-a menționat în mod specific pe Levan Mirzoyan într-un comentariu video în care a numit fuziunea un raid, se știu puține despre el. Între timp, Robert, în vârstă de 46 de ani, este imaginea lui Russ.

Frații Mirzoyan, între timp, au preluat concurenți federali și locali într-un ritm rapid, cu ajutorul băncilor de stat. Se pare că este implicat și Sulieman Kerimov, un miliardar și politician puternic din Daghestan, care a fost lovit de sancțiuni din partea Statelor Unite ca oligarh legat de Kremlin.

Este posibil ca Kadîrov să se fi referit la Kerimov atunci când a susținut rolul unor persoane „bine cunoscute” din Caucaz în fuziune.

Russ are contracte cu entități controlate de guvern, cum ar fi sistemele de metrou din mai multe orașe, calea ferată națională și mai multe aeroporturi din întreaga țară.

În 2019, chiar înainte de debutul blocajelor COVID-19, firma lui Mirzoyan, la acel moment a patra cea mai mare companie de publicitate exterioară din țară, a cumpărat cel mai mare și al treilea cel mai mare concurent al său. Anul trecut, firma lui Mirzoyan a cumpărat al doilea cel mai mare concurent, iar în prezent controlează aproape jumătate din panourile publicitare stradale din țară, potrivit unei firme de analiză.

Observatorii din industrie au remarcat faptul că consolidarea și ascensiunea lui Russ nu numai că au avut loc rapid, dar aproape fără nicio reacție din partea autorităților de reglementare antimonopol.

Ziarul de afaceri RBK a relatat că Kerimov a fost motorul din spatele consolidării industriei de către Mirzoyan. Într-un interviu acordat în această vară, Mirzoyan a recunoscut prietenia sa cu Kerimov, dar a negat că ar fi avut vreo implicare în ascensiunea fulminantă a lui Russ.

Mirzoyan ar putea avea și alte conexiuni puternice. Unul dintre partenerii săi de afaceri anteriori a fost fondatorul Ligii de hochei de noapte, un eveniment sportiv extrem de public al cărui participant obișnuit cel mai cunoscut este Putin.

Cu câteva zile înainte de a anunța fuziunea, Mirzoyan și Vladislav Bakalchuk i-au scris lui Putin o scrisoare în care îi cereau să binecuvânteze tranzacția și îi spuneau că urmăresc să construiască o putere digitală pe picior de egalitate cu Amazon, Google sau gigantul chinez Alibaba.

Putin și-a dat apoi acordul și i-a cerut ministrului economiei să ducă afacerea la bun sfârșit, potrivit presei locale.

Ce urmează?

Avocații apărării lui Vladislav Bakalchuk au respins acuzațiile formulate împotriva clientului lor.

În ceea ce privește implicarea lui Kadîrov, arestările, inclusiv cea a lui Bakalciuk, pot indica faptul că Kadîrov nu a înțeles că Putin a sprijinit fuziunea, spune Ilya Shumanov, un director de top în cadrul organizației anticorupție Transparency International-Rusia

„Au crezut că vor veni la birou sau vor speria oamenii, iar rapid această situație va reveni cumva la cursul său anterior”, a declarat Shumanov pentru Current Time.

Potrivit lui Shumanov, Kadîrov va încerca probabil să arunce vina asupra lui Vladislav Bakalciuk și, de asemenea, va încerca probabil să obțină o întâlnire cu Putin, așa cum a mai făcut în trecut în urma presei negative. Cu toate acestea, dacă nu va exista o întâlnire, ar fi un semn rău pentru liderul cecen, adaugă el.

„Absența acestei întâlniri va fi percepută de Kadîrov ca o excomunicare sau ca un lucru negativ”, a declarat Shumanov.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG