Linkuri accesibilitate

O femeie cu cetățenie ruso-americană, arestată în Rusia. Ar fi strâns bani pentru armata Ucrainei


Clădirea Serviciului Federal de Securitate din Moscova, Rusia (imagine de arhivă).
Clădirea Serviciului Federal de Securitate din Moscova, Rusia (imagine de arhivă).

Serviciul intern de informații rus, FSB, a anunțat marți că a arestat o femeie cu cetățenie rusă și americană pentru că ar fi strâns bani pentru armata ucraineană. Femeia este acuzată de trădare.

FSB a anunțat că femeia de 33 de ani are domiciliul în Los Angeles și a fost arestată pentru că ar fi colectat „medicamente, echipamente și muniție” pentru forțele armate ale Ucrainei.

Serviciul intern de informații rus a mai spus că în Statele Unite femeia a participat la demonstrații de sprijin pentru Ucraina.

Ea este acuzată acum de trădare. Numele nu i-a fost făcut public.

Rusia a arestat în ultimii ani mai mulți cetățeni americani sub acuzații pe care ei le consideră inventate.

Ziarista RFE/RL, Alsu Kurmașeva, care are cetățenie americană și rusă și are domiciliul stabil la Praga, se află din toamnă în închisoare în orașul rusesc Kazan pentru că nu s-a declarat ca „agent străin” și pentru că ar fi „defăimat armata rusă”.

Jurnalistul Evan Gershkovich, de la cotidianul american Wall Street Journal, este deținut în închisoarea Lefortovo din martie 2023 sub acuzații de spionaj – primele de acest fel formulate la Moscova de la sfârșitul Războiului Rece încoace.

El a fost arestat la Ekaterinburg, ca și femeia din Los Angeles reținută acum de serviciile rusești.

Într-un recent interviu cu comentatorul american de dreapta Tucker Carlson, președintele rus Vladimir Putin a semnalat că l-ar putea elibera pe Gershkovich, „la schimb”.

Putin s-ar fi gândit la eliberarea lui Vadim Krasikov, un asasin FSB deținut în Germania, care a ucis un ofițer de armată georgian la Berlin în 2019.

Guvernul american avertizează mereu cetățenii SUA să nu călătorească în Federația Rusă, inclusiv pentru că există pericolul de a fi „capturați” și folosiți ulterior mai târziu ca „monedă de schimb”.

Noua arestare din Rusia vine pe fondul tensionării continue a relațiilor dintre Moscova și Occident, inclusiv după moartea în închisoare a opozantului rus, Alexei Navalnîi, și înaintea împlinirii a doi ani de la invazia rusească în Ucraina.

XS
SM
MD
LG