Linkuri accesibilitate

Doliul pentru Navalnîi, întâmpinat cu arestări. Familia cere de trei zile corpul său. Soția opozantului: „Știm de ce Putin l-a ucis”


Imagini de pe camere de supraveghere arată convoiul care părăsește penitenciarul după moartea lui Navalnîi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:51 0:00

Imagini de pe camere de supraveghere arată convoiul care părăsește penitenciarul după moartea lui Navalnîi

Familia și susținătorii continuă să ceară accesul la locul în care este ținut corpul lui Alexei Navalnîi, în timp ce rușii depun flori la memorialele ad-hoc din Rusia, iar forțele de ordine continuă arestările. De asemenea, Iulia Navalnaia a anunțat că va continua munca soțului său.

Această rutină s-a instalat rapid după ce autoritățile ruse au anunțat vineri că opozantul Kremlinului s-a prăbușit după o plimbare și a murit, la vârsta de 47 de ani, în timp ce se afla într-o închisoare din zona arctică.

Luni, Kremlinul a comunicat oficial că o anchetă este în curs de desfășurare și că aceasta se desfășoară în conformitate cu legislația rusă.

Un purtător de cuvânt a adăugat că nu Kremlinul este cel care decide când va fi predat familiei corpul lui Alexei Navalnîi.

De asemenea, Moscova a calificat ca fiind „absolut inacceptabilă” reacția Occidentului față de anunțul din 16 februarie în legătură cu decesul opozantului rus.

„Nu am nimic de adăugat”, a adăugat același purtător de cuvânt ca răspuns la alte întrebări.

Publicația Novaia Gazeta Europe, cu sediul în Letonia, a relatat pe 18 februarie că poliția a securizat o morgă din orașul siberian Salehard, în timp ce începeau să apară speculațiile cu privire la locul unde s-ar afla corpul lui Navalnîi și dacă acesta prezenta semne de abuz.

Imagini de pe camere de supraveghere arată convoiul care părăsește penitenciarul după moartea lui Navalnîi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:51 0:00

Familia și apropiații celui mai cunoscut critic al lui Vladimir Putin au confirmat decesul lui Năvalnîi în închisoare și au cerut ca trupul său să fie predat.

Autoritățile din regiunea Iamalia-Neneția, din nordul Rusiei, aflată la circa 1.900 de kilometri distanță de Moscova, au refuzat să predea familiei trupul lui Navalnîi, afirmând că „o anchetă” cu privire la cauzele morții sale va fi finalizată abia săptămâna aceasta.

Duminică seară, pe 18 februarie, publicația Mediazona a relatat că un convoi de patru vehicule, care probabil că transporta corpul lui Navalnîi, a fost surprins de camerele de luat vederi de pe drumul înghețat care leagă penitenciarul „Lupul polar” - unde opozantul fusese recent pentru a ispăși o pedeapsă de 19 ani de închisoare - de orașul Salehard din nordul Siberiei.

Mediazona și Novaia Gazeta Europe au menționat că trupul lui Navalnîi a fost ținut la morga districtuală din Salehard, deși oficialii i-ar fi spus mamei lui Navalnîi contrariul, după ce aceasta a mers sâmbătă la închisoare și nu a putut să-și vadă fiul mort.

Comitetul federal de anchetă al Rusiei le-a spus mamei și avocaților că „ancheta privind moartea lui Navalnîi a fost extinsă. Cauza morții este în continuare «nedeterminată». Ei mint, trag de timp și nici măcar nu ascund acest lucru”, a scris luni dimineață pe Twitter o purtătoare de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîș.

Grupul pentru drepturile omului OVD-Info a raportat că peste 52.000 de cereri au fost trimise comitetului de anchetă de când a început campania de strângere de semnături, în urmă cu două zile, cerând ca trupul lui Navalnîi să fie returnat familiei sale.

OVD-Info a precizat că, conform procedurilor în vigoare, autoritățile ar putea păstra cadavrul timp de cel puțin 30 de zile, dacă se deschide un dosar penal.

Novaia Gazeta Europe a mai scris că trupul lui Navalnîi prezintă semne de vânătăi, potrivit unui angajat din domeniul medical.

Același angajat a spus că pe pieptul lui Navalnîi au fost găsite urme de masaj cardiac indirect, ceea ce indică posibile eforturi de resuscitare a acestuia. Aceste informații nu au putut fi confirmat în mod independent.

Între timp, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene urmează să se întâlnească luni cu văduva lui Navalnîi, Iulia, în semn de susținere.

Iulia Navalnaia va vizita Bruxellesul pentru a se întâlni cu oficialii europeni care participă la Consiliul Afaceri Externe al UE.

„Miniștrii UE vor trimite un mesaj puternic de susținere a luptătorilor pentru libertate din Rusia și vor onora memoria lui Alexei”, a scris Josep Borrell, șeful diplomației UE, într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter).

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat luni că UE trebuie „cel puțin” să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei în urma morții lui Navalnîi.

Iulia Navalnaia, mesaj pe canalul de YouTube al soțului ei: Putin mi-a ucis soțul

Iulia Navalnaia, care trăiește acum în afara Rusiei, s-a întâlnit în timpul weekendului și cu liderii occidentali care au participat la Conferința de Securitate de la Munchen.

De asemenea, ea a transmis luni un mesaj video distribuit de canalul oficial al lui Alexei Navalnîi.

„Voi continua munca lui Alexei Navalnîi. Voi continua să lupt pentru țara noastră. Și vă invit pe toți să fiți alături de mine”, a spus ea, acuzându-l pe președintele rus Vladimir Putin: „Mi-a ucis soțul”.

„Ucigându-l pe Alexei, Putin a ucis jumătate din mine - jumătate din inima mea și jumătate din sufletul meu.”

„O altă persoană ar trebui să fie aici în locul meu. Dar acea persoană a fost ucisă de Vladimir Putin. Undeva, într-o închisoare dincolo de Cercul Arctic, Putin nu l-a ucis doar pe Alexei Navalnîi ca persoană, ci a vrut să ne ucidă speranța, libertatea, viitorul”, și-a început ea discursul.

Iulia Navalnaia, mesaj video de pe canalul de YouTube al soțului ei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

„Știm exact de ce Putin l-a ucis pe Alexei acum trei zile. Vă vom spune în curând. Le vom da numele și le vom arăta fețele. (...) Dar, cel mai important lucru pe care îl putem face pentru Alexei și pentru noi înșine este să continuăm să luptăm.”

„Nu mi-e teamă. Să nu vă fie frică”, le-a mai transmis ea rușilor. „Vă invit să fiți alături de mine, să împărtășiți nu doar durerea nesfârșită care ne-a învăluit.”

„Vă cer, de asemenea, să împărtășiți furia și ura pentru cei care au îndrăznit să ne ucidă viitorul. Vă vorbesc în cuvintele lui Alexei, în care cred cu adevărat. Nu este nicio rușine să faci puțin. Există rușine în a nu face nimic. În a le permite să te sperie.”

„Ceea ce avem nevoie este o Rusie liberă, pașnică și fericită. Minunata Rusie a viitorului la care soțul meu a visat atât de mult. De asta avem nevoie. Aceasta este țara în care vreau să trăiesc și în care copiii noștri să crească. Aceasta este țara pe care vreau să o construiesc împreună cu voi. Țara pe care și-a imaginat-o Alexei Navalnîi.”

„Aceasta este singura cale - nu alta - în care sacrificiul de neconceput pe care l-a făcut, nu va fi fost în zadar.”

Trei polițiști rețin o femeie la o adunare din Moscova în memoria lui Alexei Navalnîi pe 17 februarie 2024.
Trei polițiști rețin o femeie la o adunare din Moscova în memoria lui Alexei Navalnîi pe 17 februarie 2024.

După anunțul morții lui Alexei Navalnîi, vineri, pe 16 februarie, poliția rusă a izolat locurile de comemorare unde oamenii puteau depune flori și lumânări și arestat persoanele suspectate de încălcarea legii în încercarea de a opri comemorarea fostului politician rus de opoziție.

Forțele de ordine au reținut peste 400 de persoane la adunările din cel puțin 36 de orașe. Cele mai multe arestări au avut loc la Moscova și Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, a declarat grupul de apărare a drepturilor OVD-Info.

Canalul de știri online Verstka a relatat că în cel puțin 140 de orașe din Rusia au apărut memoriale spontane în memoria lui Navalnîi.

Președintele rus, Vladimir Putin, nu a făcut nicio mențiune oficială despre Navalnîi sau despre moartea acestuia în închisoare.

Însă răspunsul occidental a fost de condamnare a lui Putin și a administrației sale. Președintele american Joe Biden a afirmat că „nu există vreo îndoială” că Putin este vinovat de moartea lui Alexei Navalnîi.

Urmărește în video de mai jos: Documente judiciare examinate de RFE/RL arată că deținuților din închisoarea în care a fost ținut Alexei Navalnîi li s-a refuzat în mod repetat asistența medicală. Într-un caz, acest lucru a dus la moartea unui deținut. Dezvăluirea vine pe fondul întrebărilor legate de modul în care Navalnîi a murit și în condițiile în care corpul său nu a fost încă predat familiei sale.

Deținuților li s-a refuzat în mod repetat asistență medicală la penitenciarul în care era închis Navalnîi - documente văzute de RFE/RL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00

Ambasadorii Marii Britanii și ai Statelor Unite și-au prezentat omagiul, duminică, la Piatra Solovețki din Moscova, un monument al represiunii, care a devenit un loc pentru a-l onora pe Navalnîi.

Ambasadoarea americană, Lynne Tracy, a declarat că îi onorează „pe Navalnîi și alte victime ale represiunii politice din Rusia”.

„Forța lui reprezintă un exemplu. Îi onorăm memoria”, a adăugat ea.

Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, depune flori la Piatra Solovețchi, un monument al represiunii din Moscova, care a devenit un altar ad-hoc pentru a-l onora pe Alexei Navalnîi.
Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, depune flori la Piatra Solovețchi, un monument al represiunii din Moscova, care a devenit un altar ad-hoc pentru a-l onora pe Alexei Navalnîi.

Cine a fost Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi, născut pe 4 iunie 1976, a fost avocat, activist anticorupție și politician rus, recunoscut internațional ca unul dintre cei mai proeminenți critici interni ai președintelui rus Vladimir Putin. Aflat în închisoare în Rusia din 2021, el a fost și un critic al războiului din Ucraina.

2008: începe să scrie pe blog despre presupusa corupție din cadrul companiilor de stat rusești. Până în 2011, a devenit unul dintre liderii importanți ai protestelor masive care au izbucnit după acuzațiile de fraudă în alegerile parlamentare.

2013: câștigă 27% din voturi la alegerile pentru primăria Moscovei.

2017: în urma unui nou proces, i se interzice să candideze pentru o funcție publică, de data aceasta pentru președinție, împotriva lui Putin.

2020: intră în comă, după o presupusă otrăvire cu Noviciok de către serviciul de securitate - FSB - al Rusiei și e trimis în Germania pentru tratament. E tratat la un spital din Berlin, iar guvernul german a concluzionat ulterior că a fost otrăvit cu un agent chimic neurotoxic din grupul Noviciok. O investigație Bellingcat a arătat implicarea Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB) în otrăvirea lui Navalnîi. Jurnaliștii au dezvăluit cum o unitate de elită a agenției a urmărit echipa lui Navalnîi pe parcursul unei călătorii în Siberia, când Navalnîi s-a îmbolnăvit din cauza expunerii la Noviciok.

Ancheta a constatat, de asemenea, că această unitate, care includea experți în arme chimice, l-a urmărit pe Navalnîi în peste 30 de călătorii la și de la Moscova, încă din 2017. Kremlinul a negat implicarea în otrăvirea lui Navalnîi. Putin însuși a declarat că, dacă serviciile de securitate ruse ar fi vrut să-l omoare pe Navalnîi, „ar fi terminat” treaba.

Cu toate acestea, mai mulți oficiali occidentali și Navalnîi însuși au acuzat în mod deschis Kremlinul.

2021: după recuperare, revine în Rusia, unde e arestat sub acuzația de încălcare a eliberării condiționate și condamnat pentru prima dată la închisoare pentru că ar fi încălcat termenii eliberării condiționate. E trimis într-o colonie penală, unde intră în greva foamei ca protest față de refuzul oficialilor închisorii de a-i acorda acces la îngrijiri medicale. La câteva zile după ce și-a încheiat greva foamei, rețeaua de birouri regionale a lui Navalnîi pentru mișcarea sa politică a fost „desființată oficial”.

2022: când Rusia invadează Ucraina, în februarie 2022, Navalnîi denunță atacul pe rețelele de socializare, susținând protestele anti-război din întreaga țară ca fiind „coloana vertebrală a mișcării împotriva războiului și a morții”.

În martie, la o lună de la invazia a Rusiei în Ucraina, Navalnîi e găsit vinovat de noi acuzații de fraudă și sfidare a instanței. E condamnat la nouă ani într-o colonie penală cu regim strict.

2023 - condamnat pentru acuzații de delapidare, chiar când se pregătea să candideze la funcția de primar al Moscovei. Navalnîi a negat acuzațiile, despre care a spus că sunt motivate politic.

august 2023: condamnat la încă 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism. În decembrie 2023, Navalnîi a dispărut din închisoare timp de aproape trei săptămâni, apoi a reapărut într-o nouă închisoare din districtul autonom Yamalo-Nenets (nordul îndepărtat al Rusiei).

Pe parcursul diverselor sale procese, Alexei Navalnîi a fost trimis inițial la faimoasa închisoare de maximă securitate IK-6 din Melekhovo, la aproximativ 240 km de Moscova, unde și-a petrecut o mare parte din timp în izolare. Ulterior, el a fost mutat în diverse închisori din Rusia.

Din spatele gratiilor, a militat inclusiv împotriva războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cel mai recent, Navalnîi a fost izolat, înainte de alegerile din Rusia din 2024, într-o colonie penală din regiunea arctică, unde a și murit în circumstanțe deocamdată necunoscute.


Investigațiile
În timp ce Navalnîi este cel mai bine cunoscut ca activist, investigațiile sale au deranjat oameni foarte puternici din Rusia. El a publicat filmări care prezintă averile inexplicabile ale oficialilor guvernamentali de top care au stârnit furia Kremlinului.

Un videoclip despre fostul premier rus Dmitri Medvedev a atras peste 35 de milioane de vizualizări pe YouTube.

În martie 2017, acel videoclip a declanșat cele mai mari proteste antiguvernamentale din Rusia ultimilor ani. Mii de oameni s-au alăturat mitingurilor din aproape 100 de orașe din Rusia. Navalnîi a fost arestat și închis timp de 15 zile.

Articol scris cu sprijinul relatărilor Reuters și BBC.
XS
SM
MD
LG