Linkuri accesibilitate

Oficial UE: Trebuie să ne pregătim pentru o creștere a consumului de fentanil, drogul de 50 de ori mai puternic decât heroina


Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Europa ar urma să se confrunte cu o creștere uriașă a consumului de fentanil, un drog de circa 50 de ori mai puternic decât heroina. Uniunea Europeană este avertizată să ia măsuri, pentru ca situația din Statele Unite să nu se repete. Zeci de mii de decese au loc anual din cauza acestui drog în SUA.

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru a evita o creștere a consumului de fentanil, un drog sintetic extrem de puternic, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, pentru Politico.

Avertismentul oficialului UE vine la câteva zile după unul asemănător emis de secretarul de stat american Antony Blinken. El a spus că Europa are fie o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând.

Drogorile reprezintă „ucigașul numărul unu în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani”, a spus Blinken, vineri, la New York.

„În cazul nostru (este) fentanilul, dar aceasta este o problemă care își face loc acum în multe alte părți ale lumii, iar faptul că atât de multe țări se străduiesc să colaboreze și să abordeze această problemă este o dovadă a faptului că se simte puternic nevoia de a găsi soluții globale de cooperare”, a subliniat oficialul american.

Fentanilul, estimat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina, este cauza a zeci de mii de decese prin supradoză în Statele Unite, în fiecare an.

Inclusiv președintele american Joe Biden i-a îndemnat pe aliați, la un eveniment organizat săptămâna trecută în marja Adunării Generale a ONU, să ia în serios amenințările cauzate de acest drog.

În România, drogul sintetic a fost menționat public pentru prima oară de procurorii antidrog într-o anchetă din vara acestui an, iar săptămâna trecută angajatul unui lanț de farmacii a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant că vindea comprimate care conțineau acest drog.

Canarul din mina de cărbune

„Când am vorbit cu secretarul Blinken, el a spus așa despre drogurile sintetice: «Ori este o problemă pe care o aveți, pe care nu știți că o aveți, ori este o problemă pe care o veți avea»”, a spus Ylva Johansson în interviul acordat Politico.

Statele Unite vor să acționeze ca un canar în mina de cărbune „pentru ca alții să nu aibă aceeași problemă ca și ei”, a completat ea.

Dar oficialul UE a mai spus că fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă încă cea mai mare preocupare a blocului comunitar, în prezent canabisul fiind cel mai frecvent consumat drog, iar cocaina fiind drogul al cărui consum crește cel mai rapid.

Cel mai recent raport UE privind drogurile arată că 434 de laboratoare de producție ilicită de droguri de sinteză au fost desființate în 2021.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luna aceasta că un plan de acțiune al UE împotriva traficului de droguri va fi lansat până la sfârșitul acestui an.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

Multimedia

România - căminele-spital din perioada 1954-1990
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00
XS
SM
MD
LG