În România, fentanilul se află pe lista narcoticelor de mare risc încă din 2003.
Substanța este folosită în spitale, în special în timpul anesteziilor generale – la operații sau în secțiile paliative – la pacienții cu dureri insuportabile. Acum trei ani ani au apărut primele cazuri investigate de procurori: persoane care folosesc fentanilul pentru a se droga.
Interesul pentru acest drog este demonstrat de o anchetă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT).
Un angajat al unuia dintre cele mai importante lanțuri farmaceutice din România a fost reținut după ce a fost prins în flagrant în timp ce vindea fentanil - dar și alte substanțe interzise, precum oxicodonă, morfină sau codeină.
C.Ș. este acuzat că ar fi colectat medicamentele expirate sau cutiile incomplete de la farmaciile din țară, cu misiunea de a le distruge.
Din iulie 2022 până în septembrie anul acesta, C.Ș. ar fi vândut 13.000 de comprimate de fentanil, 868 de oxicodonă, 817 de plasturi cu fentanil, 3.243 fiole morfină, 3.250 comprimate morfină, dar și mii de pastile de codeină, alprazolam, diazepam, lorezepam, bromozepam.
Când a fost prins în flagrant, avea la el 790 comprimate de fentanil.
Surse: drogul a apărut în România de cel puțin trei ani
Fentanilul a fost menționat în premieră de DIICOT – structura care investighează cazurile de trafic de droguri – în cazul lui Vlad Pascu, tânărul care, sub influența drogurilor, a lovit mortal cu mașina doi tineri, la 2 Mai/jud. Constanța, în luna august.
Atunci, anchetatorii au descoperit în locuința părinților lui Pascu, printre alte droguri, o fiolă de 10 mililitri de fentanil.
Însă procurori români care investighează astfel de cazuri spun că substanța a mai apărut și în alte anchete, în special în ultimii trei ani.
De cele mai multe ori, fentanilul a fost utilizat pentru a crește efectul unor droguri tari, cum ar fi cocaina sau heroina, chiar dacă acest amestec poate fi fatal.
„O pastilă costă între 80 și 100 de lei. Din câte știu, au fost două cazuri de supradoză, dar consumatorii au fost salvați de medici”, spune un procuror DIICOT, care a insistat să îi protejăm identitatea.
„Spre deosebire de americani, care au o problema cu fentanilul fabricat artizanal de carteluri, noi avem o problema cu fentanilul și oxicodona sustrase din circuitul legal.”
Adică furate din spitale sau farmacii – cum e și cazul farmacistului reținut joi.
Procurorii folosesc mănuși și mască în dosarele cu fentanil
Un alt procuror care lucrează în dosare de trafic de droguri arată că primele lui cazuri au apărut în urmă cu șase luni.
„Substanța există în spitale de multă vreme. Cele mai multe cazuri reprezintă furturi de substanță din spitale. Noi am fost instruiți să umblăm cu mănuși și măști dacă e cazul să venim în contact cu fentanil. Nu e de glumă deloc cu asta”, susține anchetatorul.
El mai atrage atenția că astăzi „oricine poate comanda acasă, din Olanda, prin firme de curierat, Cristal, adică 3MMC sau 3CMC, care sunt alte droguri de mare risc” și foarte populare printre consumatori.
În ultimii ani, Statele Unite și Canada au mari probleme cu consumul de fentanil și se confruntă cu o epidemie de opiacee. Acolo, drogul este foarte popular deoarece este ieftin. O doză de fentanil se vinde cu 10 dolari.
Potrivit BBC, substanța este adusă din China, unde este și mai ieftină.
De altfel, China a scos încă din 2019 fentanilul și substanțele înrudite cu acesta din uzul medical, fiind declarate substanțe narcotice interzise.
Potrivit Agenției Naționale Antidrog din Statele Unite (DEA), fentanil este de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 50 de ori mai puternic decât heroina.
Vinovat de moartea a 73.000 de consumatori/an
Conform sursei citate, „este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om”.
În anul 2022, fentanil a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite.
Printre celebritățile care au murit din cauza consumului de fentanil s-a numărat și rapper-ul american Coolio, decedat în septembrie 2022. El era câștigător al unui premiu Grammy pentru piesa „Gangsta's Paradise”.
Actorul Angus Cloud a decedat recent după un cocktail fatal de fentanil, metamfetamină și cocaină. Cloud a devenit celebru prin rolul său, Fez, un traficant de droguri, într-un serial de la HBO.
Cântărețul american Prince a murit în 2016 în urma unei supradoze de fentanil.
Potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog (ANA) din România, anul trecut au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză.
Raportul nu menționează și ce tipuri de droguri ar fi stat la originea acestor decese. Vârsta medie de deces este de peste 30 ani.
În privinţa urgenţelor medicale determinate de consumul de droguri, au fost înregistrate 1.742 cazuri de urgenţe medicale în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit.