Linkuri accesibilitate

Ferma Dacilor, fără autorizație de construire, aviz ISU, dar cu licență turistică. În acte, nu omul de afaceri Cornel Dinicu e proprietar


Clădirile Fermei Dacilor și terenul pe care sunt construite nu aparțin lui Cornel Dinicu. Și nici firmei care administrează pensiunea.
Clădirile Fermei Dacilor și terenul pe care sunt construite nu aparțin lui Cornel Dinicu. Și nici firmei care administrează pensiunea.

Pensiunea Ferma Dacilor, în care șapte oameni au ars de vii în a doua zi de Crăciun, iar un altul e încă dispărut, era legată de numele lui Cornel Dinicu. Se prezenta în interviuri ca patron al pensiunii, era recomandat ca proprietar, primea deopotrivă laudele și criticile.

Calitatea sa de adevărat proprietar a fost recunoscută chiar de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, cel care nu s-a sfiit să recomande întregii țări pensiunea prietenului său.

Și totuși, Cornel Dinicu nu deține legal, în acte, nimic din ceea ce era odată Ferma Dacilor. Nici pensiunea și bungalow-urile, nici terenul, nici măcar firma care le administra.

Ca să descâlcim ițele foarte încurcate ale proprietăților de la Ferma Dacilor începem povestea din 2004.

Doi cetățeni din Mizil, Marius-Mihai Zăinescu și Gabriel Sandu - nimeni altul decât fostul ministru PDL, în Guvernul Boc, condamnat la închisoare în dosarul Microsoft - asociați în firma Zaco SRL, se decid să se despartă. În locul lui Gabriel Sandu intră Ștefan Tudoroiu, viitor consilier PSD la Mizil, în legislatura 2012.

În 2007, ambii asociați își cedează acțiunile din firma Zaco SRL lui Cornel Dinicu, care devine acționar unic. Până în 2011, când în acționariatul firmei intră Alina Florentina Cealâcu, care preia în totalitate societatea. Zaco SRL a ajuns în insolvență și este radiată în 2020. Obiectul de activitate era „hoteluri și alte facilități de cazare”.

Dar să revenim la asocierea din 2011, pentru că este un moment important.

De ce?

Pentru că Alina Florentina Cealâcu este proprietara tuturor terenurilor și clădirilor de la Ferma Dacilor. Cum a ajuns în posesia lor?

Scurtă istorie a Fermei Dacilor

În mai 2012, Alina Florentina Cealâcu și mai mulți cetățeni din Gura Vadului, moștenitori ai unui teren de 19 mii (19.618) de metri pătrați, au semnat o convenție de vânzare-cumpărare, pentru suma de 24.000 de lei (aproximativ 5.500 de euro la cursul euro/leu din 2012). Cum vânzătorii nu au mai dorit finalizarea tranzacției, divergența s-a tratat în instanță.

Judecătoria Mizil a decis să dea câștig de cauză Alinei Florentina Cealâcu, care devine proprietara celor aproape două de hectare de teren, în extravilanul comunei Gura Vadului, județul Prahova (10 kilometri de Mizil și 50 de Ploiești).

Alina Florentina Cealâcu este menționată într-o postare pe Facebook din 16 martie, de către Cornel Dinicu, care îi spune „La mulți ani frumoși, Nepo!”

Pe pagina de Facebook a Alinei Cealâcu apare o urare de la Cornel Dimitriu.
Pe pagina de Facebook a Alinei Cealâcu apare o urare de la Cornel Dimitriu.


În același an, 2013, începe și construcția fermei - după cum scrie chiar pe pagina de internet a pensiunii Ferma Dacilor. Pe un teren extravilan, pe care, teoretic, conform legii, este interzisă orice construire.

O postare pe Facebook, pe pagina pensiunii Ferma Dacilor, din decembrie 2014, demonstrează că pe terenul cu pricina erau deja construite mai multe clădiri.

În 2014, deja erau construite o mare parte din clădirile de la Ferma Dacilor. Terenul era încă extravilan.
În 2014, deja erau construite o mare parte din clădirile de la Ferma Dacilor. Terenul era încă extravilan.

Din 2015, postările de pe Facebook se înmulțesc. Și turiștii.

Primăria Gura Vadului, condusă în acea perioadă de Constantin Lungu (PSD), actualmente consilier local, aprobă, în 2016, adică trei ani mai târziu, un Plan Urbanistic Zonal, pentru introducerea în intravilan a suprafeței de 19.618 mp.

Din extravilanul comunei Gura Vadului, proprietatea doamnei Cealâcu Alina Florentina trece în intravilan în vederea construirii obiectivului "Construire complex de agrement - Ferma Dacilor - restaurant, spații de cazare, pavilioane, saună, anexe gospodărești".

Terenul este introdus efectiv în intravilanul localității Gura Vadului abia în 2017, când proprietara, Alina Florentina Cealâcu, cere la Consiliul Județean Prahova un certificat de urbanism de intrare în legalitate pentru Construire pensiune agroturistică cu restaurant, spații cazare (tip bungalow), anexe funcționale, spații depozitare, foișoare. Și pentru construire de terenuri de sport și agrement, utilități, spații verzi, drum acces, alei carosabile și pietonale, parcare și împrejmuire.

Dar nu există și o autorizație de construire finală emisă în baza acestui certificat de urbanism.

În 2015, Ferma Dacilor avea aproape toate facilitățile actuale construite - clădirea principală, bubgalow-urile.
În 2015, Ferma Dacilor avea aproape toate facilitățile actuale construite - clădirea principală, bungalow-urile.

Intrarea în legalitate a construcțiilor s-a făcut în 2020, printr-un act administrativ emis de Primăria Gura Vadului, în urma unei expertize și a unui certificat de edificare, după cum reiese din cartea funciară a domeniului.

Pe terenul de aproape două de hectare au fost ridicate 12 imobile. Clădirea principală avea 828 de metri pătrați.

Intrarea în legalitate a fost posibilă pentru că, în ianuarie 2020, a apărut o importantă modificare a legii construcțiilor.

Aceasta prevedea că dreptul de proprietate asupra construcțiilor ridicate fără autorizație se poate înscrie în cartea funciară pe baza unui certificat de atestare a edificării construcției, eliberat de Primărie.

Procedura prevăzută de lege se poate aplica construcțiilor mai vechi de trei ani, la care a intervenit termenul de prescripție a dreptului de a constata contravențiile și de a aplica amenzi pentru construire fără autorizație.

Certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției se emite, conform legii, de către autoritatea locală în baza unei expertize tehnice și a documentației cadastrale.

Expertiza tehnică trebuia să dovedească respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, cu respectarea reglementărilor de urbanism și care confirmă starea actuală a clădirilor și respectarea tuturor dispozițiilor în materie - conform Legii nr. 7/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, publicata in M.O. nr. 8 din 08 ianuarie 2020.

Primăria Gura Vadului a eliberat acest certificat de edificare a construcțiilor, pentru toate cele 12 imobile, pe 17 iunie 2020.

Din acest moment, Ferma Dacilor exista și în acte. Numele lui Cornel Dinicu nu apare nicăieri.

Dar cine administra pensiunea?

Firmele „Ferma Dacilor”

Pe 5 februarie 2013, Alina Florentina Cealâcu intră, ca asociat, împreună cu George Arghir, în firma NI-Crist Company 2005, deținută de Nicoleta Latan, și redenumesc societatea în Ferma Dacilor Tradițional SRL.

În octombrie 2013, toate acțiunile societății sunt transferate către Mihaela Alexandra Ghidia. În 2015, Ferma Dacilor Tradițional SRL a intrat în insolvență. E radiată în 2021.

În iunie 2016, un alt cetățean din Mizil, Viorel Olteanu, înființează Ferma Dacilor Production SRL, firmă care operează și în acest moment pensiunea Ferma Dacilor, cea care a ars în ziua de 26 decembrie 2023.

În 2020, în acționariat intră și Vitomir Adrian Ristin, conform unor surse, bucătar la Ferma Dacilor. Acesta mai este și proprietarul unei alte firme, Carmangeria Burebista.

În niciuna din aceste firme nu apare numele lui Cornel Dinicu.

În 2002, Cornel Dinicu este prezent în documente ca fiind acționar la firma New Age. Alături de el, coacționar la New Age este George Arghir, asociatul Alinei Cealâcu la Ferma Dacilor Tradițional. New Age a fost cedată unui cetățean elvețian.

În 2016, Dinicu devine acționar la Ferma Dacilor Catering, firmă înființată de Geanina Florina Platon.

Din 2017, Dinicu rămâne unic acționat al firmei, căreia îi schimbă numele, în 2021, în Pescăria Tohania.

În decembrie 2023, Cornel Dinicu mai este asociat și în firma Fast Laundry Services, alături de Alina Cealâcu, și unic acționar la Brânzeturi de Casă SRL.

Pensiunea Ferma Dacilor este, în decembrie 2023, administrată de Ferma Dacilor Production SRL, deținută de Viorel Olteanu și Vitomir Ristin. Proprietarul clădirilor și al terenurilor este, așa cum am arătat anterior, Alina Florentina Cealâcu - „Nepo” din postarea lui Cornel Dinicu.

Observație: în cartea funciară a imobilului nu e menționat niciun contract de închiriere între părți.

Pensiunea este licențiată la Ministerul Turismului, fără avizul pompierilor

„Mai greu cu autorităţile care nu se mişcă cu viteza mea. Durează ani de zile până se trezesc ei sau poate niciodată. De exemplu, PUZ-ul la clădirea asta a durat patru ani, dacă stăteam după ei, nu se realiza niciodată proiectul ăsta”, spunea Cornel Dinicu, pe 13 decembrie 2023, într-un interviu pentru un ziar local, Observatorul Prahovean.

Pentru ca o pensiune turistică să poată funcționa legal, are nevoie de mai multe avize - cel final, avizul de funcționare, este dat de primărie. Dar, până la emiterea acestuia, mai sunt necesari câțiva pași - avizul sanitar veterinar, avizul de securitate la incendiu, licența de turism.

Ce avize avea Ferma Dacilor?

  • Aviz DSV - DA

Pe site-ul Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Prahova, la secțiunea pensiuni agroturistice, apare Ferma Dacilor Production SRL, ca fiind înregistrată în 2017. Adică dinainte de intrare construcțiilor în legalitate.

Conform procedurii de pe pagina instituției, pentru a obține înregistrarea cu pricina, firma trebuia să depună un dosar cuprinzând mai multe documente, iar singura referire la spațiul în care se va desfășura activitatea este o schiță. Nu și documentele de proprietate.

  • Aviz Securitate la incendiu - NU

„La momentul verificării, nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu”, a transmis ISU Prahova, potrivit Agerpres.

Vorbim de un singur control făcut în 2019, care a fost finalizat cu câteva amenzi și o păsuire pentru intrarea în legalitate. Nimic de atunci.

Interesant e că în declarația de la ISU nu se menționează nimic despre eventualele dotări insuficiente, ci doar de lipsa unor documente.

  • Licență de turism - DA

Fără documente privind construcția, fără aviz de securitate la incendiu, Ferma Dacilor a primit în 2018 licență de turism. Apare pe site-ul Ministerului Turismului ca unitate licențiată, de o stea, cu camere de închiriat.

  • Aviz de funcționare Primăria Gura Vadului - NU

Primăria Gura Vadului nu a eliberat niciodată un aviz de funcționare pentru pensiunea Ferma Dacilor. Pentru că deja avea licență de turism, explică actualul primar.

„Când s-a înființat asociația Ținutul Vinului am mers la toți proprietarii de pensiuni din zonă și le-am solicitat autorizațiile. Proprietara terenului a venit cu o autorizație de la Ministerul Turismului, în care era specificat că sunt autorizați de Ministerul Turismului. La primărie nu au solicitat o autorizație de funcționare”, a declarat Nicolae Marius Sora, primarul din Gura Vadului, pentru Europa Liberă.

*Actualizare

După publicarea articolului, Ministerul Turismului a publicat un comunicat de presă în care explică cum a fost acordată clasificarea Fermei Dacilor - fără să vadă documentele de proprietate. Doar în baza unei cereri și a unui certificat constatator. Mai mult, ministerul recunoaște că a avut mai multe echipe de control la pensiune. Nici acelea nu au verificat, însă, dacă există avizele și autorizațiile necesare, ci doar licențele turistice.

„Conform datelor furnizate de Direcția Control, urmare a sesizării nr.28704/14.11.2017 a fost demarată o verificare în urma căreia la data si ora controlului, în urma prezentării la invitația nr. 0416 lăsată in data de 04.12.2017 au fost verificate documentele puse la dispozitie și s-a constatat că unitatea funcționa făra a deține certificat de clasificare eliberat de Ministerul Turismului. Astfel societatea a fost sancționată conform HG 1267/2010, art.16(1), lit.a cu amenda în valoare de 40.000 RON”, se menționează în comunicat.

În 2018, unitatea a fost licențiată.

Și Ministerul Economiei a transmis precizări.

„Ministerul Economiei transmite, miercuri seară, că, în procesul de clasificare a spaţiilor de cazare de la Ferma Dacilor din judeţul Prahova au fost depuse o serie de documente prevăzute de către legislaţia în vigoare, dar nu şi autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism sau autorizaţia de securitate la incendiu. Verificarea acestora este atributul altor instituţii. Ferma Dacilor a încercat, în 2017, clasificarea unor spaţii de cazare categoria 3 stele, dar nu a întrunit condiţiile necesare. O perioadă a funcţionat fără clasificare, fiind dispusă o sancţiune contravenţională în valoare de 40.000 de lei. În 2018, unitatea a obţinut clasificare 1 stea.”

Dosarul clasat al DNA care viza controlul ISU la Ferma Dacilor

Pe 20 august 2020, Serviciul pentru militari al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) deschide un dosar care viza iniţial faptele posibil comise de către prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, col. Elisei Tiberiu Dumitru, şi alţi patru inspectori de prevenire tot ai ISU Prahova: cpt. Iulian Mihai Savu, slt. Valentin Vasile, plt. adj. Laurențiu Neculai Gherghe și cpt. Cristina Chelba.

Ce fapte viza?

În iulie 2019, ISU Prahova ar fi făcut un control formal la pensiunea Ferma Dacilor, în urma căruia ar fi dat doar un avertisment. În august 2019, ISU Prahova le-ar fi organizat ofiţerilor ISU o masă de protocol la pensiune , oferită chiar de patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu.

Dosarul a fost clasat după trei ani de către colonelul magistrat Mihai Gheorghe, procuror în cadrul Serviciului pentru Militari al DNA, iar comunicările clasărilor au fost transmise pe 29 martie 2023, către 11 persoane, inclusiv către conducerea ISU Prahova.

În urma tragediei de la pensiunea Ferma Dacilor, DNA a anunțat marți, pe 26 decembrie 2023, că va cere redeschiderea dosarului.

Relațiile sus-puse ale lui Cornel Dinicu

Despre conexiunile politice la vârf ale lui Cornel Dinicu s-a scris deja în orele care au trecut de la incendiu. Și despre legăturile sale cu rușii sau cu interlopii din grupările bucureștene. Mai multe pe acest subiect puteți citi aici.

Dincolo de acestea, numele lui Cornel Dinicu apare în conexiune și cu un fost șef al Poliției Mizil, comisarul șef Marius Rotaru. Relația ar fi fost chiar din perioada în care el a construit Ferma Dacilor - 2013.

Marius Rotaru a fost reținut în 2016 și condamnat pe fond la trei ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea făptuitorului într-un dosar de trafic de minori. A scăpat apoi de pedeapsă, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale.

Într-o plângere făcută în 2013 de o polițistă de la Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Prahova, care reclama că sora sa a fost traficată de Marius Rotaru, este menționat și numele lui Cornel Dinicu, conform ziarulincomod.ro.

Mai exact, polițistul racola fete pe care le plasa unor oameni influenți din zonă.

„Fetele la care am făcut referire, printre care şi propria mea soră, sunt trimise la aceşti «parteneri de afaceri», oameni cu influenţă în zona socială şi economică a oraşului. Din cunoştinţele mele, se utilizează în acest scop Hotelul Max din Mizil, imobil care are în dotare camere de cazare, restaurant, precum şi un centru SPA. Un alt loc în care se întâlneşte grupul Rotaru este piscina privată aflată la ieşirea din Mizil către Buzău, lângă cartierul Dallas, care aparţine lui Cornel Dinicu, persoană care este de asemenea implicată în activităţile-infracţionale ale comisarului şef Rotaru, care deţine şi Hotelul Max. Cornel Dinicu este un cunoscut şi periculos infractor, cazurile în care acesta a fost implicat fiind intens mediatizate (Cazul Porbagajul din anul 2000, afacerea „Clanul Sportivilor”, scandalul privind mafia ruso-română etc)”, scrie în plângerea polițistei, conform ziarulincomod.ro.

În 2010, presa din Prahova lăuda o investiție de 700.000 de euro a lui Cornel Dinicu, într-o pisicină luxoasă din oraș, Maximus Aqua, cea la care se face referire în plângerea polițistei.

Europa Liberă a solicitat puncte de vedere de la ISU Prahova, Primăria Gura Vadului, fostul primar Constantin Lungu și Alina Florentina Cealâcu. Niciunul nu a răspuns până la publicarea articolului.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG