Linkuri accesibilitate

Cum vor arăta marile festivaluri din România în 2021. Ce va fi nou, ce rămâne la fel


Organizatorii festivalurilor se așteaptă să atingă numărul de participanți din anii trecuți. (Foto: Untold, 2019)
Organizatorii festivalurilor se așteaptă să atingă numărul de participanți din anii trecuți. (Foto: Untold, 2019)

Marile festivaluri de muzică vor avea loc anul acesta în România iar organizatorii nu vor fi nevoiți să limiteze numărul de participanți.

Până acum, incertitudinea creată de pandemie, împreună cu lipsa unei decizii oficiale a guvernului privind redeschiderea, creau probleme pentru organizatorii festivalurilor de talia Electric Castle și Untold.

Decizia finală, care a pus planul redeschiderii în mișcare în data de 15 mai, a fost urmată de detaliile practice: punerea în vânzare a biletelor, clarificarea accesului celor care au avut bilete anul trecut, finalizarea așa-numitului line-up (lista artiștilor) și, mai ales, stabilirea protocoalelor sanitare.

Europa Liberă a vorbit cu organizatorii festivalurilor Electric Castle și Untold despre felul în care vor arăta acestea în 2021 .

Organizatorii sunt optimiști că vor putea livra evenimentele de la care se așteaptă participanții. Renate-Roca Rozenberg de la Electric Castle și Edi Chereji de la Untold au spus amândoi că se așteaptă să atingă numărul de participanți de la edițiile precedente, dacă nu chiar cifre mai mari.

Festivalul Electric Castle va avea loc între 6 și 15 august în Bonțida și Cluj-Napoca iar Untold va avea loc între 9 și 12 septembrie la Cluj-Napoca.

Unul dintre cele mai de succes concerte de la Untold a fost cel al lui Robbie Williams din 4 august 2019.
Unul dintre cele mai de succes concerte de la Untold a fost cel al lui Robbie Williams din 4 august 2019.

„Garanție” la intrare

Chiar dacă vaccinarea și ridicarea unora dintre restricții face organizarea evenimentelor mult mai ușoară, impactul pandemiei se face încă simțit.

Anul acesta, Electric Castle va fi cunoscut sub numele de EC_Special și va avea loc între 6 și 15 august. Desfășurarea evenimentului pe o perioadă mai lungă e determinată de faptul că organizatorii vor să se poată adapta normelor pe care estimează că vor trebui să le respecte în august.

Vorbim de o perioadă mult mai lungă, de zece zile. Vorbim de mult mai multe locații, peste 30 și chiar dacă ne întoarcem la castel, EC_Special e ceva diferit și trebuie îmbrățișat ca un proiect cu totul și cu totul nou”, a declarat Renate-Roca Rozenberg într-un interviu pentru Europa Liberă.

Persoanele vaccinate par să fie principalii destinatari ai eforturilor de organizare: „Vorbim de oameni care au fost vaccinați, dar și care sunt probabil testați”, spune Renate Rozenberg.

Castelul de la Bonțida este una dintre atracțiile festivalului Electric Castle.
Castelul de la Bonțida este una dintre atracțiile festivalului Electric Castle.

Edi Chereji are aceleași așteptări de la publicul care va participa la Untold. „Cunoscându-ne publicul, noi suntem convinși că, până în septembrie, undeva la 90% dintre cei care vin la festival vor fi deja vaccinați.

Evenimentele anului acestuia se doresc un schimb de încredere între participanți, artiști și organizatori. Festivalul EC_Special dorește să atragă „un public care este pregătit de interacțiune și care este pregătit să se protejeze pe el însuși și, bineînțeles, pe cei din jurul lui” iar participanții vor trebui să prezinte „o garanție” pentru a intra la evenimente.

Organizatorii Untold au făcut și ei schimbări pentru anul acesta. Data festivalului a fost mutată în septembrie iar acest lucru este „o extra garanție a faptului că va fi o ediție de excepție în acest an, cu artiști internaționali foarte, foarte buni și condiții de siguranță la cele mai înalte standarde.

Aceleași festivaluri - entuziasm dublu

Organizatorii celor două festivaluri cred că edițiile de anul acesta vor atrage același număr de participanți ca în anii precedenți, dacă nu chiar mai mulți având în vedere nivelul de așteptare acumulat. EC_Special se așteaptă să atingă 200,000 de participanți, Untold se așteaptă la peste 370,000.

Ediția de acest an va fi o ediție similară cu edițiile din anii precedenți, dar cu o încărcătură și un entuziasm de două ori mai mare pentru că avem de sărbătorit două ediții într-una singură”, a spus Edi Chereji.

Imagine de la concertul trupei Thirty Seconds to Mars, Electric Castle 2019.
Imagine de la concertul trupei Thirty Seconds to Mars, Electric Castle 2019.

Untold se pregătește să găzduiască public din toată Europa, având în vedere introducerea certificatului verde. Alte festivaluri europene au fost anulate și în 2021, lucru care ar putea atrage publicul spre România.

Făcându-ne evenimentul în septembrie, mai mult ca sigur că vom avea public din străinătate. În fiecare an, cam 15% din cei care vin la festival sunt din străinătate”, a spus Edi Chereji.

Ediția specială a festivalului Electric Castle va avea loc mai devreme, lucru care i-a împins pe organizatori să își îndrepte atenția către un public local.

E clar că focusul nostru este pe publicul local, nu ne dăm seama în ce măsură publicul din afară va reuși să-l acceseze (festivalul). Sunt reguli care se schimbă tot timpul privind intrarea în țară, în funcție de țara din care vi”, spune Renate Rozenberg. Ea a mai adăugat și EC speră să atragă public internațional, dar, momentan, atenția este îndreptată spre publicul local.

Line-up unic

Până acum, orice discuție despre artiștii care vor participa ar fi fost de prisos deoarece autoritățile nu ajunseră la o decizie concretă. Acum că regulile sunt mai clare, finalizarea line-upurilor a devenit posibilă.

Vorbim de un mix de artiști din zona muzicală, e clar că concertele live vor avea cea mai mare pondere din programul nostru, dar avem și foarte multe evenimente gândite pe zona de new media”, spune Renate Rozenberg. Artiștii vor fi atât români cât și europeni, iar festivalul plănuiește să ofere lucruri inedite pentru partea aceasta a Europei.

Edi Chereji de la Untold a declarat că line-upul va conține un mix de mai multe genuri muzicale și va fi anunțat în următoarele săptămâni. Lista va include artiști care ar fi trebuit să participe la ediția de anul trecut.

Reacțiile artiștilor

Artiștii își doresc foarte mult să fie în contact cu publicul, cred că dacă pandemia a furat ceva din bucuria muzicii este acel contact direct de a fi pe scenă, de a simți publicul cum reacționează - bine, rău, să te adaptezi la o atmosferă”, spune Renate Rozenberg.

Volatilitatea recentă văzută în piața evenimentelor i-a pus pe artiști într-o situație de incertitudine constantă din cauza evenimentelor care s-au anulat sau amânat. Faptul că festivaluri de talia EC_Special și Untold vor avea loc vara aceasta este un lucru foarte important pentru artiști, spun organizatorii.

În 2019, la Untold au participat peste 372.000 de spectatori în cele patru zile de festival.
În 2019, la Untold au participat peste 372.000 de spectatori în cele patru zile de festival.

de la Untold a spus lucruri similare despre artiștii care vor participa la Untold.

Bucuria artiștilor este extraordinară”, spune Edi Chereji. „Ei își doresc să fie acolo, pe scenă și, sincer, una dintre marile plăceri este că putem să le dăm șansa să facă asta”, a mai spus Renate Rozenberg despre artiștii care vor participa la EC_Special.

Alte festivaluri

Neversea: Festivalul Neversea ar fi trebuit să aibă loc între 8 și 12 iulie în Constanța, dar există incertitudini în privința organizării acestuia. Momentan, data este estimată undeva la sfârșitul lunii august.

Cu mare tristețe, suntem nevoiți să acceptăm realitatea faptului că, deși există soluții de a organiza evenimentul în siguranță, nu ne putem întâlni la data stabilită, pentru că, din păcate, normele actuale nu ne permit acest lucru.

Nu renunțăm la dorința de a realiza o nouă ediție, însă avem nevoie de garanția autorităților că normele vor fi schimbate, după cum au promis, măcar începând cu 1 August. Astfel, menținem o legătură permanentă cu autoritățile pentru a face tot ce este posibil înspre revederea noastră în acest an”, au declarat organizatorii pe pagina de Facebook a Festivalului.

Transilvania International Film Festival (TIFF): TIFF va avea loc anul acesta, la Cluj-Napoca, între 23 iulie și 1 august. Cea de-a 20-a ediție. Anul trecut, festivalul a avut loc în aer liber, cu 45,000 de participanți.

Organizatorii TIFF au reușit organizarea festivalului și în 2020 cu număr limitat de spectatori, măști de protecție și proiecții doar în aer liber.
Organizatorii TIFF au reușit organizarea festivalului și în 2020 cu număr limitat de spectatori, măști de protecție și proiecții doar în aer liber.

Printre evenimentele de anul acesta se vor număra difuzări de filme românești și străine, discuții cu experți, evenimente studențești și evenimente pentru familii. Festivalul se va deschide în Piața Unirii din Cluj-Napoca cu o comedie spaniolă - Dineu cu vecinii de sus, în regia lui Cesc Gay.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG