Linkuri accesibilitate

N.C.Munteanu: Fiere și miere. Ion Iliescu și radio Europa liberă (1)


Ion Iliescu, imagine de arhivă.
Ion Iliescu, imagine de arhivă.

ANTINOSTALGIA

Există în limba germană un cuvânt compus din două antonime HASSLIEBE, în traducere literală URĂ-IUBIRE. Echivalentul englezesc ar fi LOVE-HATE. În orice caz, HASSLIEBE se referă la o puternică relație emoțional ambivalentă și descrie perfect eterna și profunda relație dintre o FEMEIE și un BĂRBAT. Atâta ocol ca să vă spun că între Ion Iliescu și Europa liberă a existat o relație de... HASSLIEBE. Din partea lui, că Ion Iliescu îi era perfect indiferent Europei libere. Ura lui era de clasă. O mostră de pe vremea când bătrânul răcan stalinist era numai fiere.

Cuvîntul tovarăşului Ion Iliescu la Plenara Consiliului pentru munca în rîndul elevilor, 18 aprilie 1970 (ANIC, fond 3 – CC al UTC, dosar 4/1970):
––––
„Trebuie să combatem anumite tendinţe şi atitudini faţă de străinătate – de ploconire – atitudini pe care le-am moştenit de la clasele dominante din trecut. (…) Spun acest lucru, tovarăşi, deoarece mai sînt şi astăzi atitudini de acestea de ploconire servilă faţă de străinătate.

Sînt o serie de cercuri ostile ţării noastre, o serie de posturi cum este «Europa liberă» unde o serie de oameni îşi desfăşoară o activitate de proferare la adresa ţării noastre, a orînduirii noastre socialiste.

Spun acestea [pentru] că sînt chiar o serie de elevi care ascultă cu regularitate aceste posturi. Unii din ei preiau o serie de lucruri şi le prezintă în contactele cu ceilalţi.

Sînt o serie de emisiuni de muzică conduse de Cornel Chiriac care prezintă muzică din aceasta «pop» şi «beat». De asemenea, se dedă la afirmaţii cu caracter ostil la adresa ţării noastre. Este o activitate împotriva propriului lor popor, ţării lor.

În legătură cu acest lucru trebuie să dezvoltăm o atitudine mai combativă, de înţelegere a caracterului duşmănos al activităţii unor asemenea cercuri. Faţă de aceste cercuri să manifestăm o atitudine activă de pe poziţiile noastre politico-ideologice.“

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

XS
SM
MD
LG