Linkuri accesibilitate

Finala Australia Open: cum a pierdut Djokovic șansa confruntării pentru Grand Slam


Șansa lui Novak Djokovic de a obține cele 21 de titluri Grand Slam, a fost împiedicată de scandalul privind statutul său de vaccinare.
Șansa lui Novak Djokovic de a obține cele 21 de titluri Grand Slam, a fost împiedicată de scandalul privind statutul său de vaccinare.

Finala turneului de tenis de la Australia va avea loc duminică, oferindu-i astfel șansa la 21 de titluri de Grand Slam tenismanului spaniol Rafael Nadal care s-a calificat, pentru a șasea oară în carieră în finala Australian Open.

Dacă va reuși să câștige trofeul la Melbourne, Nadal va ajunge la 21 de titluri de Grand Slam în palmares, realizare fără precedent în tenisul masculin. Până la Australian Open, el împărțea acest record cu Novak Djokovic și Roger Federer.

Încercarea lui Djokovic, numărul 1 mondial, de a obține cele 21 de titluri Grand Slam, a fost împiedicată de scandalul privind statutul său de vaccinare și în cele din urmă deportarea sportivului din Australia.

Cum a pierdut Djokovic șansa de a juca în Australia

Scandalurile legate de Novak Djokovic au început deja dinainte de aterizarea sportivului la Melbourne. Acesta făcând declarații împotriva vaccinări și a măsurilor de prevenție anti-Covid încă din 2020, ajungând astfel erou pe grupurile anti-vacciniste de pe rețelele de socializare.

Problemele au luat însă amploare odată ce sportivul a ajuns în Australia pentru a participa la turneul din 2022.

Australia permite accesul străinilor în țară doar în cazul în care aceștia sunt vaccinați, motiv pentru care Djokovic a prezentat o derogare primită de organizatorii turneului pe baza trecerii prin boală.

Potrivit acestei derogări, tenismanul făcuse un test PCR în data de 16 decembrie, în urma căruia a rezultat că este infectat cu Covid-19. Vindecarea de boală a fost dovedită printr-un al doilea test PCR, de data aceasta cu rezultat negativ, făcut în data de 22 decembrie.

Însă, validitatea acestor teste a fost pusă sub semnul întrebării de către o investigație Der Spiegel.

Revocarea vizei și reținerea tenismanului

Sub presiunea publicului australian, prim-ministrul Scott Morrison și alți politicieni au intervenit, insistând că Djokovic nu va primi tratament special. „Dacă nu este vaccinat, trebuie să ofere dovezi acceptabile că nu poate fi vaccinat din motive medicale”, a declarat Scott Morrison.

„Dacă aceste dovezi sunt insuficiente, el nu va fi tratat diferit față de nimeni altcineva și va fi în următorul avion spre casă. Nu ar trebui să existe reguli speciale pentru Novak Djokovic” a mai adăugat prim-ministrul.

Astfel, deși credea că are autorizație pentru a intra în țară, Djokovic a fost reținut de Forțele de Frontieră Australiane. Derogarea i-a fost retrasă și viza i-a fost anulată, iar în cele din urmă, tenismanul a fost transferat la Hotelul Park din Carlton, o unitate de imigrație administrată de stat.

Reținerea lui Djokovic a dus chiar și la proteste în țara sa natală, Serbia.
Reținerea lui Djokovic a dus chiar și la proteste în țara sa natală, Serbia.

Reținerea lui Djokovic a dus chiar și la proteste în țara sa natală, Serbia, unde președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Djokovic ar fi o victimă a persecuției și că este folosit ca pion politic.

Inițial un judecător australian a anulat decizia de revocare a vizei lui Djokovic și a cerut ca sportivul să fie eliberat imediat din detenție, însă situația se agravează după apariția unor poze care îl arătau pe tenisman în public, fără mască, după ce acesta primise deja rezultatul testului Covid pozitiv.

Într-o postare pe Instagram, Djokovic a confirmat că a ieșit din izolare pentru a participa la un interviu și o ședință foto cu L’Equipe, după ce aflase despre testul său pozitiv cu o zi înainte.

În final, ministrul imigrației australian Alex Hawke, a decis anularea vizei tenismanului pentru a doua oară, iar pe 16 ianuarie Djokovic a fost deportat din Australia, acesta întorcându-se în țara sa natală, Serbia.

Comitetul Olimpic Sârb s-a declarat „foarte dezamăgit” de „decizia scandaloasă” a Australiei de a-l expulza pe Djokovic, adăugând că a fost comisă o „nedreptate imensă”, iar premierul sârb Ana Brnabic a declarat că anularea vizei sportivului este „scandaloasă”.

Următorul pas pentru Djokovic

CNN notează că Australian Open este primul Grand Slam al sezonului de tenis. Al doilea este Openul Francez de la Roland Garros, care se desfășoară între 22 mai și 5 iunie, însă toți sportivii profesioniști care doresc să concureze în Franța vor trebui să fie vaccinați împotriva Covid-19.

Astfel următorul turneu la care va putea participa Novak Djokovic va fi cel din Dubai, Emiratele Arabe Unite având reguli de călătorie care îi pot permite chiar și nevaccinat accesul tenismanului.

„Suntem încântați să îl avem pe Novak din nou în Dubai, pentru a 12-a oară, când va încerca să obțină al șaselea său titlu și îi urăm mult noroc", a declarat Colm McLoughlin, directorul executiv al Dubai Duty Free potrivit DailyMail.

XS
SM
MD
LG