Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu, despre restricții: Ce aveam noi nu mai oprea răspândirea virusului


România - Premierul Florin Cîțu
România - Premierul Florin Cîțu

Premierul Florin Cîțu a explicat miercuri, la Guvern, că noile restricții sunt justificate de faptul că cele de până acum nu mai erau în măsură să oprească răspândirea coronavirusului.

Explicațiile au fost date la o săptămână de la luarea acestor noi măsuri dar după ce în toată țara s-au extins protestele anti-mască și împotriva noilor restricții.

Rolul acestor noi măsuri ar fi tocmai cel de a încetini răspândirea noului coronavirus simultan cu accelerarea campaniei de vaccinare, a explicat premierul.

„Sunt măsuri care ne ajută să putem accelera campania de vaccinare. Ce aveam noi până la momentul ăsta nu mai oprea răspândirea coronavirusului. Trebuie să avem puțină răbdare două luni de zile, martie si aprilie (...). Am aflat câteva lucruri diferite față de ce s-a întamplat anul trecut: persoanele ajung la ATI ajung într-o situație mult mai gravă. Se testează acasă. Multe persoane nu suna medicul de familie, nu-și iau medicația”, a spus șeful guvernului.

El a dat asigurări că, înainte de a fi adoptate, măsurile au fost discutate cu primarii, cu reprezentanții cultelor, precum și cu specialiștii.

„Din păcate, de la finalul lunii februarie a început să crească numărul cazurilor COVID, al celor care au ajuns la ATI, al deceselor și al persoanelor care suna la 112”, a declarat premierul.

El a explicat că numărul locurilor de la terapie intensivă, solicitată foarte mult în aceste zile, va crește dar că o astfel de măsură cere timp.

„Nu poți peste noapte să schimbi lucrurile, am cerut soluții ,ce putem să facem să încetinim răspândurea virusului și să accelerăm vaccinarea. Specialiștii au venit cu măsuri mult mai dure”, a declarat șeful guvernului.

El a exclus orice discuție în acest moment despre relaxarea restricțiilor.

„Singurul motiv pentru a putea vorbi despre o relaxare ar fi o campanie de vaccinare de succes (...) Sunt primul care vrea să deschidă economia, dar pentru asta trebuie să ne vaccinăm (...) În curând se vor putea programa pentru vaccinare 100.000 de oameni pe zi. Doar așa se oprește pandemia, nu se oprește prin proteste”, a mai spus el.

De duminică au intrat în vigoare noile restricții pentru localitățile în care rata de incidență este între 4 și 7 la mia de locuitori.

Sute de persoane protestează de la impunerea restricțiilor în Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanța şi în mai multe oraşe din ţară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG