Linkuri accesibilitate

Foștii procurori DNA Ploiești Onea și Negulescu, trimiși în judecată de Secția Specială


Fostul procuror DNA Mircea „Portocală” Negulescu a fost exclus din magistratură.
Fostul procuror DNA Mircea „Portocală” Negulescu a fost exclus din magistratură.

Fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, și fostul procuror DNA Ploiești Mircea „Portocală” Negulescu, au fost trimiși în judecată, pentru modul în care au instrumentat dosare ale lui Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.

Lucian Onea și Mircea Negulescu, poreclit Portocală, sunt acuzați de procurorii Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție de participație la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare la comiterea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii Secției Speciale arată că cei doi - Onea era procurori DNA Ploiești, iar Negulescu procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești - au instrumentat două dosare în 2015 și l-au determinat pe un martor denunțător (Vlad Cosma, fiul fostului lider PSD de Prahova Mircea Cosma) „să plăsmuiască un denunț în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conțin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetățenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracțiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârșită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunțul.

Era vorba despre dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiță, actualmente fugar în Serbia, era acuzat printre multe altele că ar fi mituit alegători din Republica Moldova pentru a vota în alegerile prezidențiale din 2014 cu prietenul său, premierul Victor Ponta. Vlad Cosma, care a colaborat cu procurorii ploieșteni, ca denunțător, în mai multe dosare, a afirmat public că a fabricat dovezi care să-l incrimineze pe Ghiță, respectiv un tabel cu semnături false de presupuși cetățeni moldoveni.

Acuzațiile au venit în extinderea dosarului care îl implica pe cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, și contractele sale de apă și canalizare din județul Prahova. Dosarul nu a fost trimis nici în ziua de azi în instanță.

Cei doi procurori ploieșteni sunt acum acuzați că ar fi „dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea de coruperea alegătorilor față de o persoană despre care știa că nu este vinovată”, adică Sebastian Ghiță.

Onea și Negulescu mai sunt acuzați că „au ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunțător”, adică fostul deputat PSD Vlad Cosma.

Mircea Negulescu a fost exclus deja din magistratură, prin decizia CSM, menținută de instanța supremă, în timp ce Lucian Onea a fost dat afară din DNA și are temporar interdicție de a profesa ca magistrat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG