Linkuri accesibilitate

Focar de norovirus la Colegiul Național „Loga” din Timișoara, de unde zeci de persoane au ajuns la spital


La Colegiul Național „C.D. Loga” din Timișoara a fost declarat focar de norovirus.
La Colegiul Național „C.D. Loga” din Timișoara a fost declarat focar de norovirus.

Direcția de Sănătate Publică Timiș a declarat focar de norovirus la un colegiul național din Timișoara, unde zeci de elevi și adulți au ajuns la spital cu simptome digestive. Norovirusul a apărut în analizele a patru elevi.

Medicii de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara spun că 14 elevi de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” se mai află internaţi în spital, sub supravegherea medicilor, şi cel mai probabil vor fi externaţi în cursul zilei de joi, transmite News.ro.

Aceștia sunt ultimii elevi care au avut nevoie de asistență medicală după ce zeci de adolescenți și adulți de la colegiu s-au plâns de simptome digestive precum dureri abdominale, vărsături și diaree.

În urma analizelor, la patru dintre elevii afectați a fost depistată prezenţa norovirusului, transmite DSP Timiș.

Este vorba despre un virus care duce la apariţia unor simptome asemănătoare cu cele ale elevilor şi profesorilor de la colegiul din Timișoara. Inițial, simptomele fuseseră puse pe seama unei posibile intoxicații.

Ce este norovirusul

  • Norovirusul este un agent patogen care duce la apariția unor simptome digestive.
  • Virusul se transmite prin contact direct cu persoana infectată, consumul alimentelor contaminate, atingerea suprafețelor contaminate și inhalarea particulelor virale din aer. Virusul poate persista pentru câteva zile pe suprafețe.
  • Factorii de risc care pot duce la apariția acestei infecții sunt petrecerea timpului în spații închise, consumarea alimentelor gătite de o persoană infectată, consumul fructelor sau al legumelor spălate necorespunzător, locuirea în centre de îngrijire și contactul direct cu o persoană infectată.
  • Rata de transmitere a acestui virus este foarte ridicată, iar manifestările infecției apar la 1-2 zile de la infectare și persistă pentru câteva zile.
  • Principalele simptome sunt: durere abdominală, crampe, greață, vărsături, diaree, dureri musculare, durere de cap și stare generală alterată. Aceste simptome pot persista până la 3 zile.

„Din datele furnizate de către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu», în urma analizelor pacienţilor internaţi, suspiciunea focarului de infecţie cu Norovirus s-a confirmat. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare şi unităţii de învăţământ i-a fost recomandată efectuarea zilnică a triajului epidemiologic, precum şi întărirea măsurilor igienico-sanitare”, a transmis DSP Timiş,

La Colegiul „C.D. Loga” din Timișoara, elevii fac cursuri în sistem online joi și vineri. De asemenea, vineri va avea loc o dezinfecţie generală a școlii.

„Sâmbătă, şcoala va fi extrem de riguros aerisită, toate spaţiile şi suprafeţele vor trece printr-un proces de curăţenie generală. Avem toată încrederea că luni ne vom întoarce sănătoşi şi în siguranţă la şcoală”, a transmis Violeta Bontilă, director la Colegiul „C.D. Loga”.

Marți seara, zeci de elevi și profesori au fost duși la câteva spitale din Timișoara după ce s-au simțit rău, cu dureri abdominale, vărsături și scaune diareice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG