Scrisoarea DNA trimisă Financial Times în care îl acuza pe ministrul Tudorel Toader că transmite informații false despre investigarea magistraților a fost publicată în ediția de vineri a prestigioasei publicații britanice.
DNA anunțase cu o zi înainte că a trimis ca drept la replică o statistică a cazurilor pe care le-a administrat în perioada în care Parchetul Anticorupție a fost condus de Laura Codruța Kovesi împotriva magistraților, dintre care cele mai multe erau ca urmare a plângerilor unor oameni nemulțumiți de dosarele în care erau parte.
Replica DNA a apărut, la o zi distanță față de publicarea unei alte scrisori, de data aceasta semnată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în care afirma că Laura Codruța Kovesi nu ar trebui să fie aleasă în funcția de procuror-șef al EPPO, parchetul paneuropean care devine funcțional în 2020. Kovesi este candidatul susținut de Parlamentul European. Oficial. În competiție, mai urmează doar două etape. Negocierile între Parlamentul European și Consiliul UE (condus de Guvernul român, care nu o susține pe Kovesi). Ultima etapă este votul din plenul PE.
Tudorel Toader afirma, în scrisoarea către FT, că în perioada în care DNA a fost condus de Kovesi au fost anchetați jumătate dintre magistrații români au fost investigați cu scopul de a fi dizlocați din „dosare în care DNA avea interese”.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul, în ansamblul său, a susținut și demersul lui Toader de a i se adresa ziarului londonez, precum și conținutul acesteia.
Înainte însă ca Tudorel Toader să trimită la poșta redacției FT scrisoarea, un editorial, asumat de jurnaliștii publicației, a sprijinit-o pe Kovesi pentru funcția de procuror-șef EPPO.
„Majoritatea guvernelor statelor Uniunii Europene, susţinute de principalele partide politice din Parlamentul European, adeseori ăşi exprimă susţinerea pentru independenţa judiciară şi respectarea statului de drept în comunitatea celor 28 de state. Acum este momentul să transforme în fapte aceste declaraţii. Uniunea Europeană se află în procesul de a numi primul şef al nou înfiinţatului Parchet European. Ar trebui să aleagă cea mai calificată persoană pentru această poziţie. Aceasta este Laura Codruţa Kovesi, un procuror curajos din România”, scria în editorialul de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi Financial Times, care, în același text amintea și de piedicile guvernului de la București împotriva alegerii ei.
Editoriale de susținere a lui Kovesi au fost publicate în ultimele săptămâni și în Le Monde, Corriere della Sera, iar despre acțiunile Guvernului PSD împotriva sa au scris și ziare din Europa și SUA.