Linkuri accesibilitate

Forțele ucrainene au doborât 21 de drone și două rachete lansate de Rusia


Armata ucraineană transmite că luptători, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc au fost implicate în respingerea atacului. Fotografie generică
Armata ucraineană transmite că luptători, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc au fost implicate în respingerea atacului. Fotografie generică

Rusia a atacat cu drone și rachete regiuni din sudul Ucrainei în noaptea de 28-29 noiembrie cu drone din direcția orașului rus Primorsko-Akhtarsk, precum și cu rachete aeriene ghidate trase din spațiul aerian al regiunii ocupate Herson, au declarat miercuri dimineață forțele aeriene.

„Toate UAV-urile inamice de atac (vehicule aeriene fără pilot n.r.) au fost distruse în regiunile Odesa, Dnipropetrovsk, Kiev, Herson, Zaporojie și Kmelnițki. Două rachete aeriene ghidate au fost, de asemenea, distruse în regiunea Nicolaev. Al treilea nu a atins obiectivul dorit”, transmite armata ucraineană, potrivit Serviciului Ucrainean RFE/RL.

De cealaltă parte, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, anunță că sistemele de apărare aeriană rusești au doborât o dronă care zbura spre Moscova, în cartierul urban Podolsk. Informația a fost confirmată de ministerul rus al Apărării, care afirmă că drona a fost lansată de armata ucraineană.

Oficialii de la Kiev spun că forțele ruse au făcut stocuri de drone și rachete pe care ar urma să le folosească în atacuri sistematice asupra rețelei energetice din Ucrainei în lunile de iarnă.

Iarna trecută, atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina au lăsat milioane de oameni în frig și întuneric pentru perioade lungi de timp.

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitri Kuleba, a anunțat la Bruxelles că Ucraina a primit 300.000 din milionul de obuze de artilerie promise de Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Aflat la un summit al miniștrilor de Externe ai țărilor membre NATO, el a cerut ca industriile de armament din NATO, respectiv din Ucraina, să se coordoneze mai bine pentru a asigura proviziile necesare pentru ca Ucraina să poată rezista în fața agresiunii Rusiei.

Pe de altă parte, Dmitri Kuleba a respins afirmațiile referitoare la impasul în care s-ar afla războiul din Ucraina.

„Nu există niciun impas”, a declarat Kuleba la sosirea, miercuri, la întâlnirea cu miniștrii de externe ai NATO la Bruxelles.

„Trebuie să continuăm să luptăm. Ucraina nu va da înapoi”, a mai spus oficialul ucrainean.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG