Linkuri accesibilitate

Soția șefului spionajului militar ucrainean ar fi fost otrăvită


Kirilo Budanov, șeful spionajului ucrainean.
Kirilo Budanov, șeful spionajului ucrainean.

Oficialii ucraineni au confirmat că Marianna Budanova, soția șefului serviciului militar de informații al țării (GRU), a fost otrăvită cu „metale grele” și se află în spital pentru tratament. Este unul dintre cele mai grave atacuri asupra conducătorilor Ucrainei și familiilor acestora de la invazia rusească în Ucraina.

Andrei Iusov, un oficial al agenției de informații militare GRU, a confirmat informațiile apărute în presă potrivit cărora Budanova ar fi fost otrăvită și se află sub tratament.

„Marianna Budanova a fost într-adevăr otrăvită cu metale grele. Ea urmează acum un tratament, care se apropie deja de sfârșit", a declarat Iusov pentru Serviciul Ucrainean al RFE/RL.

Presa locală citează oficiali ai serviciilor de informații militare care au declarat că mai mulți oficiali de informații par să fi fost, de asemenea, otrăviți cu „substanțe” care „nu sunt folosite în viața de zi cu zi sau în scopuri militare și că prezența lor poate indica o încercare premeditată de otrăvire”.

Budanov a fost unul dintre cei mai importanți oficiali ucraineni în timpul războiului Rusiei contra Ucrainei. El a fost implicat în proiectarea și aplicarea planurilor privind atacarea țintelor rusești.

Un tribunal din Moscova a emis pe 21 aprilie un mandat de arestare pentru Budanov sub acuzația de creare a unui grup terorist, act terorist și deținere ilegală de explozibili și arme de foc.

Presa citează surse apropiate forțelor de ordine care spun că mandatul de arestare are legătură cu o explozie care a deteriorat un pod construit de ruși care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, anexată la Moscova în octombrie 2022.

Budanov a spus că soția lui locuiește cu el la birou, deși ea nu lucrează la GRU. Din iunie 2021, însă, ea este consilier al primarului Kievului, Vitali Kliciko.

Potrivit presei, au existat cel puțin zece atentate la viața lui Budanov din 2014, inclusiv una în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, când a fost efectuat un atac cu rachetă asupra clădirii Administrației de Stat a Ucrainei din Kiev.

XS
SM
MD
LG