Linkuri accesibilitate

Fost soldat ceh condamnat pentru că a luptat de partea separatiștilor ruși


Procurorii spun că Martin Sukup s-a alăturat separatiștilor din regiunea Donețk și a luat parte la lupte deosebit de sângeroase împotriva forțelor ucrainene.
Procurorii spun că Martin Sukup s-a alăturat separatiștilor din regiunea Donețk și a luat parte la lupte deosebit de sângeroase împotriva forțelor ucrainene.

Un fost membru al armatei cehe a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru că a luptat de partea separatiștilor pro-ruși în estul Ucrainei.

Martin Sukup, în vârstă de 49 de ani, a fost găsit vinovat pe 4 ianuarie de Tribunalul din Praga pentru acuzații legate de terorism, informează presa cehă.

Avocații săi au anunțat că vor contesta decizia, susținând că clientul lor este nevinovat.

Sukup a fost judecat în lipsă, deoarece se crede că s-ar afla în estul Ucrainei.

Despre Sukup s-a scris că a călătorit în estul Ucrainei în 2014, când Rusia a preluat controlul asupra Peninsulei Crimeea a Ucrainei și a început să-i susțină pe separatiștii din regiunile aflate în estul Ucrainei Donețk și Lugansk.

Cel puțin 13.200 de oameni au murit în conflict.

Moscova a respins în mod constant acuzațiile că este implicată activ în conflictul din estul Ucrainei, în ciuda anilor de dovezi contrare, inclusiv a trupelor rusești capturate în zona de război.

Procurorii au spus că Sukup s-a alăturat separatiștilor din regiunea Donețk și a fost activ din iunie 2014 până cel puțin în mai 2018, luând parte la lupte deosebit de sângeroase împotriva forțelor ucrainene din Kramatorsk și Horlivka.

Procurorii au spus că Sukup a lăsat o urmă incriminatoare pe rețelele de socializare, inclusiv pozând cu așa-numitele medalii pentru rolul său în „eliberarea Donbasului”, centrul industrial din estul Ucrainei.

XS
SM
MD
LG