Linkuri accesibilitate

Fosta gardă de corp al lui Putin, acum consilier personal, numit secretar al Consiliului de Stat


 Coechipier al lui Putin la hochei pe gheață, Diumin a fost și ministru adjunct al apărării și a jucat un rol esențial în operațiunea din 2014 de ocupare a Peninsulei Crimeea.
Coechipier al lui Putin la hochei pe gheață, Diumin a fost și ministru adjunct al apărării și a jucat un rol esențial în operațiunea din 2014 de ocupare a Peninsulei Crimeea.

Alexei Diumin, fosta gardă de corp a președintelui rus Vladimir Putin, care a fost numit recent consilier personal al lui Putin, a fost numit miercuri secretar al Consiliului de Stat.

Coechipier al lui Putin la hochei pe gheață, Diumin a fost și ministru adjunct al apărării și a jucat un rol esențial în operațiunea din 2014 de ocupare a Peninsulei Crimeea. El a mai fost și guvernator al regiunii Tula în 2016. Presa vremii a păstrat imagini cu cei doi în timpul unei întâlniri la reședința lui Putin de la Novo-Ogarevo, din afara Moscovei, din februarie 2016.

Numirea lui Diumin în Consiliul de Stat, un consiliu consultativ format din guvernatori, deputați de top în parlament, premierul țării și alți oficiali regionali, este cel mai recent indiciu despre influența în creștere a lui lui Diumin la Kremlin.

Deși nu este la fel de puternic precum Consiliul de Securitate, este totuși un loc public despre care analiștii spun că este folosit de Putin pentru a obține spriin în rândul oficialilor regionali și al elitei de afaceri.

Kremlinul a făcut anunțul pe 29 mai, fără a oferi și alte detalii.

Fost guvernator al regiunii Tula, care găzduiește un număr considerabil de industrii de apărare, Diumin, 52 de ani, a fost numit asistent al lui Putin la începutul acestei luni, pe fondul unei amestecări ample de poziții de vârf în Ministerul Apărării și Consiliul de Securitate.

Diumin lucrase anterior ca gardă de corp pentru Putin, ca parte a puternicului Serviciu Federal de Protecție, echivalentul rusesc al Serviciului Secret al SUA.

Într-un interviu acordat în 2016 pentru ziarul Kommersant, el a povestit cum a speriat un urs care se apropia de reședința prezidențială în care dormea Putin.

Departamentul de Trezorerie al SUA l-a trecut pe lista de sancțiuni pentru rolul avut în anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.

De asemenea, el se află frecvent pe lista scurtă a posibililor succesori ai lui Putin.

Ziarul rus Novaya Gazeta a relatat că Diumin ar fi putut juca un rol esențial în crearea grupării de mercenari Wagner.

În timpul revoltei fondatorul grupării, Evgheni Prigojin, din iunie 2023, Diumin a jucat un rol cheie în a-l convinge să se retragă după ce ajunsese la porțile Moscovei și amenința să avanseze. În august 2023, Prigojin a murit într-un accident suspect de avion.

Ulterior, Diumin l-a lăudat public pe Prigojin, despre care a spus că era „un adevărat patriot, un om hotărât și neînfricat”.


Putin a început recent o remaniere a pozițiilor de top, în special din domeniul apărării, când l-a înlăturat și pe apropiatul său de o viață, Serghei Şoigu, din funcția de ministru al apărării sub pretextul că ar înlătura corupția din domeniu.

După ce-a fost numit consilier al lui Putin la începutul acestei luni, Diumin a primit supravegherea complexului militar-industrial al Rusiei, poziție despre care analiștii spun că ar viza interese de afaceri puternice, inclusiv conglomeratul de apărare de stat, Rostekh.

„Se pare că Putin a decis că este nevoie de un fel de supraveghere independentă asupra lor”, a declarat pentru Current Time Abbas Gallyamov, un fost scriitor de discurs al lui Putin, care locuiește acum în afara Rusiei.

„Diumin nu este din clanul lor, nu este de-al lor, iar această supraveghere independentă a unei industrii extrem de importante pentru Putin va fi efectuată de Diumin”, a spus Gallyamov.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG