Linkuri accesibilitate

Moscova | Arestarea generalilor ruși. Lupta dintre serviciile secrete și armată, cu binecuvântarea lui Putin


Președintele Vladimir Putin l-a îndepărtat de la conducerea armatei ruse pe generalul Serghei Șoigu, moment în care a început marea epurare a generalilor ruși.
Președintele Vladimir Putin l-a îndepărtat de la conducerea armatei ruse pe generalul Serghei Șoigu, moment în care a început marea epurare a generalilor ruși.

Arestările pe bandă rulantă ale unor generali, declanșate după ce Vladimir Putin a fost reinstituit președintele Rusiei, sunt la ordinea zilei. Analiștii suspectează că epurările denotă lupta dintre serviciile secrete și armată și sunt rezultatul eforturilor lui Putin de a-și întări controlul asupra armatei.

Mai mulți ofițeri de rang înalt, printre care și ministrul adjunct al Apărării, Timur Ivanov, au fost arestați în ultimele săptămâni pentru acuzații grave de corupție.

Acestea ar putea fi doar preambulul altor zeci de militari care vor fi arestați și întemnitați într-o campanie amplă pusă la cale de serviciile de securitate, scrie The Moscow Times, care citează surse apropiate Kremlinului și Ministerului Apărării.

Publicația independentă spune că întreaga operațiune are aprobarea lui Putin și că, de fapt, este o încercare a acestuia de a prelua controlul asupra armatei, care beneficiază de un buget generos.

Ar mai fi vorba și de încercarea de a responsabiliza generali de rang înalt pentru debutul dezastros al războiului, dar și de aducerea lui Andrei Belousov la conducerea Ministerului Apărării în locul lui Serghei Șoigu, destituit în 12 mai.

Oamenii lui Șoigu sunt evacuați. Putin își promovează garda de corp

Ceea ce se întâmplă la Kremlin nu e neobișnuit în Rusia, e schimbarea echipei lui Șoigu, spune pentru Europa Liberă profesorul și expertul în spațiul rusesc Armand Goșu.

„E procesul evacuării vechii conduceri de pe vremea lui Șoigu, toți membrii echipei lui Șoigu sunt scoși. Cei care nu înțeleg că trebuie să-și dea demisia sunt arestați și anchetați, dar alte zeci, sute de persoane își dau demisia. Asta se întâmplă aproape întotdeauna când pleacă un tip de greutatea lui Șoigu și vine alt ministru. Este specific Rusiei”, susține Armand Goșu.

Șoigu a fost acuzat pentru eșecul Rusiei de a captura Kievul la începutul războiului împotriva Ucrainei.

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o revoltă în iunie 2023 cerând demiterea lui Șoigu și a șefului de stat major general, Valeri Gherasimov. Prigojin l-a acuzat atunci pe Șoigu de incompetență și corupție.

Între timp, pe 29 mai, Alexei Diumin, care a fost gardă de corp a președintelui rus Vladimir Putin, a fost numit secretar al Consiliului de Stat.

Recent, Diumin - în vârstă de 52 de ani - a fost numit consilier de top al Kremlinului.

Alexei Diumin (stânga), fost guvernator al regiunii Tula, a lucrat anterior ca gardă de corp pentru președintele Vladimir Putin. Într-un interviu din 2016, el a povestit cum a speriat un urs care se apropia de o reședință prezidențială unde președintele rus dormea.
Alexei Diumin (stânga), fost guvernator al regiunii Tula, a lucrat anterior ca gardă de corp pentru președintele Vladimir Putin. Într-un interviu din 2016, el a povestit cum a speriat un urs care se apropia de o reședință prezidențială unde președintele rus dormea.

Deși nu este la fel de puternic precum Consiliul de Securitate, Consiliul de Stat este, totuși, un loc extrem de public, despre care analiștii spun că este folosit de Putin pentru a obține sprijin în rândul oficialilor regionali și al elitei de afaceri.

Kremlinul a făcut anunțul miercuri, fără să ofere alte detalii.

Fost guvernator al regiunii Tula, unde se află un număr considerabil de industrii de apărare, Diumin a fost numit consilier al lui Putin la începutul acestei luni, pe fondul unei ample remanieri a posturilor de top din Ministerul Apărării și Consiliul de Securitate.

Lupta FSB cu armata

Oficial, epurările au ca țintă înlăturarea corupției din rândul armatei, o veche și acută problemă, dar în realitate este un apogeu al luptelor interne dintre FSB (serviciul rus de securitate, urmașul KGB) și Ministerul Apărării.

O luptă pentru resurse și pentru putere, care se duce de decenii și care s-a acutizat de la începutul războiului.

Toate semnalele arată că această luptă este pe cale să fie câștigată de FSB, dar acest lucru va avea consecințe, spune istoricul și expertul în spațiul rusesc Armand Goșu, pentru Europa Liberă.

„FSB-ul, prin aceste arestări, dă semne că încalecă Ministerul Apărării, iar asta este cu potențial exploziv. E un conflict lung de decenii între serviciile secrete și armată, iar armata nu o să fie deloc fericită să stea sub controlul FSB-ului. Se vor regrupa și vor încerca să-și ia revanșa, dar e un proces care va dura mult”, spune Armand Goșu.

Aceste schimbări nu s-ar putea însă întâmpla fără acordul și sprijinul lui Vladimir Putin, fost agent KGB.

Președintele Vladimir Putin l-a demis pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu (dreapta).
Președintele Vladimir Putin l-a demis pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu (dreapta).

Tocmai de aceea, pentru ca victoria FSB să fie definitivă - nu așa cum s-a întâmplat la începutul războiului, când Putin a mai înlăturat o serie de generali de armată - de data aceasta, arestările vor continua.

„Mai este un drum lung de parcurs până la terminarea epurărilor. Ne așteaptă mai multe arestări”, a spus un înalt oficial din guvernul rus, potrivit The Moscow Times.

„Va fi cea mai mare epurare din istoria modernă a Rusiei. Cred că până la sfârșitul anului, zeci, poate sute de oameni de diferite ranguri vor fi arestați în toate unitățile Ministerului Apărării”, a spus oficialul guvernului rus sub protecția anonimatului.

Chiar dacă aceste manevre se desfășoară cu binecuvântarea lui Vladimir Putin, acesta joacă însă cu mai multe cărți în mână.

Azi merge pe cartea FSB-ului, peste un timp, ar putea să o schimbe cu aceea a armatei, atrage atenția istoricul Armand Goșu.

Corupția, un pretext

Scandalurile de corupție nu sunt noi în Rusia, iar oficiali și funcționari înalți au fost acuzați nu o singură dată că au profitat de pe urma funcțiilor lor.

În Rusia, corupția funcționează ca mijloc de recompensă și pedeapsă, este o metodă de control, dar și o modalitate de a încuraja loialitatea.

Istoricul și scriitorul Mark Galeotti, autorul a numeroase cărți despre regimul Putin, susține că Putin vrea ca toată lumea să aibă „un schelet în dulap”, pentru a putea fi compromis și șantajat.

Corupția „este esența sistemului, care este fondat pe corupție”, completează Armand Goșu.

Dar, susține acesta, în cazul acestor epurări masive ale generalilor, ea este doar un pretext.

„Corupția este absolut un pretext, nimeni ia asta în serios. E o glumă să fii arestat pentru corupție, păi nu poți să intri în sistem și să fii avansat dacă nu ești hipercorupt. Acest sistem e fondat pe corupție. Cum să scoți corupția? Regimul Putin și-ar sabota propria fundație”, declară Armand Goșu.

Pe de altă parte, războiul a fost și o oportunitate pentru corupție prin creșterea cheltuielilor pentru apărare. Rusia și-a triplat, practic, bugetul pentru apărare.

În 2024 este de așteptat ca Rusia să cheltuiască între 130 și 140 de miliarde de dolari pentru apărare, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din Produsul Intern Brut și o treime din bugetul total al guvernului, estimează Richard Connolly, expert la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra.

Belousov, indiciul că Putin se pregătește pentru un război lung

Arestările nu pot fi scoase din contextul aducerii la conducerea Ministerului Apărării a lui Andrei Belousov, un civil economist, în locul lui Serghei Șoigu.

Noul ministru al Apărării, Andrei Belousov, este un apropiat al președintelui Vladimir Putin.
Noul ministru al Apărării, Andrei Belousov, este un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Analiștii au considerat că aducerea lui Belousov este un indiciu că vor urma schimbări la vârful armatei și că Putin își pregătește economia pentru un război lung.

Belousov are mai multe atuuri: este un soldat credincios în slujba lui Putin, nu a fost amestecat în acte de corupție și nu are orgolii în ce privește conducerea operațiunilor militare, spune profesorul și expertul în spațiul rusesc Armand Goșu.

E din afara oricărei instituții militarizate, nu va avea deocamdată orgoliuI să pretindă la conducerea operatiunilor militare. Acolo nu se bagă decât Gherasimov și Putin personal.

„Belousov are profilul pe care îl vrea Putin, este bisericos, începe ședințele cu rugăciuni, are numai icoane în jurul lui, cântă în corul unei biserici, e conspiraționist exact cum e Putin.

În rest, Belousov e un contabil bine orientat, un tip statalist, iar programul lui economic ăsta e: trebuie jupuit privatul ca să livreze statului”, explică Armand Goșu.

Ce capete de generali au căzut

După demiterea lui Serghei Șoigu din fruntea Ministerului Apărării au început arestările.

Generalul Timur Ivanov, ministrul adjunct al Apărării

Unul dintre capetele mari care a căzut printre primele a fost cel al ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, acuzat de corupție. Este un apropiat al lui Serghei Șoigu.

Viceministrul rus al Apărării, Timur Ivanov, unul dintre cei mai bogați oameni ai elitei rusești.
Viceministrul rus al Apărării, Timur Ivanov, unul dintre cei mai bogați oameni ai elitei rusești.

Ivanov, care se ocupa de marile proiecte de construcții ale armatei, avea acces la sume generoase de bani, cum ar fi cele alocate pentru reconstrucția partială a orașului Mariupol, distrus complet de bombardamentele rusești.

În aprilie, Comitetul de Investigații, cea mai importantă agenție de aplicare a legii din Rusia, a raportat că Ivanov este suspectat că a luat o mită foarte mare – infracțiune penală care se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

De altfel, suspiciunile de corupție planau de mai mult timp asupra lui Ivanov.

Echipa fostului disident Alexei Navalnîi, mort în închisoare în februarie anul acesta, a susținut că Ivanov și familia sa dețineau o avere fabuloasă, trăiau în lux, dădeau petreceri generoase și se plimbau frecvent în străinătate,

La o astfel de petrecere, alături de Ivanov, a fost surprins de camerele de luat vederi însuși Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând al Kremlinului. Peskov avea la mână un ceas de 85.000 de dolari.

Meduza scrie, citând-o pe jurnalista Farida Rustamova, că Ivanov este cunoscut drept unul dintre cele mai bogați membri ai elitei de securitate a Rusiei.

El a supervizat numeroase proiecte majore de construcție pentru minister, inclusiv Catedrala Principală a Forțelor Armate Ruse, parcul tematic Patriot Park, Vostohnîi și reconstruirea Mariupolului ocupat.

În același dosar cu Ivanov au mai fost arestați antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy.

Fomin este acuzat că a dat de mită, iar Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită.

Apoi a fost arestat și Anton Filatov, un fost subordonat al ministrului adjunct al Apărării din Rusia.

Timur Ivanov este unul dintre cei 12 miniștri adjuncți ai Apărării din Rusia, sancționat atât de Statele Unite, cât și de Uniunea Europeană în 2022, după ce Moscova a invadat Ucraina.

Generalul-locotenent Iuri Kuznețov, șeful Direcției principale de personal a Ministerului rus al Apărării

Generalul a fost arestat la jumătatea lunii mai, fiind acuzat că „a luat mită pe scară largă”, după cum se spune într-un comunicat oficial, citat de agenția TASS.

Generalul Iuri Kuznețov a fost arestat
Generalul Iuri Kuznețov a fost arestat

La percheziția de la domiciliul său au fost găsiți peste 1 milion de euro, monede de aur și ceasuri de lux.

Canalele de Telegram relatau atunci că locuința lui Kuznețov a fost luată cu asalt de trupele speciale, care au spart ușile cu rângile și l-au luat pe general pe sus direct din pat.

Generalul-maior Ivan Popov, fost comandant al Armatei a 58-a

A fost reținut și el tot sub acuza de fraudă la scară deosebit de mare, potrivit agenției de stat Tass.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei susține că Popov este suspectat de implicare în furtul unor produse metalice, în valoare de peste 130 de milioane de ruble (1,44 milioane de dolari) care erau destinate pentru construcţia de fortificaţii de-a lungul liniei de front ucrainene.

Luni, un tribunal militar a refuzat să-l elibereze din arest pe Popov, respingând cererea sa de plasare în arest la domiciliu.

Generalul Ivan Popov.
Generalul Ivan Popov.

Popov a fost demis în 2023 de la conducerea Armatei a 58-a, după ce a criticat conducerea militară și mersul războiului în contextul revoltei mercenarilor Wagner.

El a spus atunci că a raportat șefilor săi situaţia dezastruoasă care domnea pe frontul din Ucraina, unde militarii ruşi „au fost înjunghiaţi pe la spate”, din cauza greşelilor unor ofiţeri de rang înalt.

„Armata ucraineană nu a putut să ne străpungă rândurile pe front, dar şeful nostru superior ne-a lovit în spate, decapitând armata în cel mai dificil şi mai intens moment”, a acuzat el,

Popov, al cărui indicativ militar era „Spartacus”, a ridicat în mod explicit problema morții soldaților ruși din cauza artileriei ucrainene și a spus că aceștia nu aveau sisteme de armament și recunoaștere adecvate pentru a contracara loviturile.

Potrivit Reuters, blogeri militari patrioți au fost supărați după arestarea lui Popov, au respins acuzațiile care i se aduc și l-au prezentat pe acesta ca pe un general talentat care a avut curajul să spună adevărul superiorilor săi incompetenți.

General-locotenent Vadim Șamarin.
General-locotenent Vadim Șamarin.

Generalul-locotenent Vadim Șamarin, șef adjunct al Statului Major al armatei

Generalul este adjunctul lui Valeri Gherasimov și a fost acuzat tot de luare de mită.

A fost arestat, ceea ce multora le-a ridicat un semn de întrebare despre soliditatea poziției lui Gherasimov.

Vladimir Vertelețki, șeful departamentul de achiziții al Ministerului Apărării,

A fost acuzat de abuz de funcție care a dus la daune în valoare de peste 70 de milioane de ruble (aproximativ 776.000 de dolari), potrivit Comitetul de Investigații.

Vladimir Telaiev, adjunctul șefului serviciului federal de penitenciare pentru regiunea Moscovei

A fost arestat săptămâna trecută sub acuzația de mită pe scară largă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG