Linkuri accesibilitate

Fost ministru al culturii din Rusia, arestat pentru corupție. El a cerut să fie trimis pe front ca să nu fie arestat


Alexandr Kibovski a cerut să fie trimis pe front numai să nu fie trimis în arest pentru următoarele două luni.
Alexandr Kibovski a cerut să fie trimis pe front numai să nu fie trimis în arest pentru următoarele două luni.

Un tribunal din Moscova l-a trimis în arest pe Alexandr Kibovski, fost ministru al culturii din Rusia, pentru cel puțin două luni, sub acuzația de fraudă și luare de mită.

Anchetatorii, citați de Mediazona, susțin că Kibovski ar fi acceptat mită de peste 100 de milioane de ruble (1,1 milioane de dolari) în timp ce era ministru al Culturii, între 2015 și 2023.

Kibovski a pledat nevinovat și a cerut să nu fie trimis în arest pentru că nu intenționează să fugă din țară și că, mai mult, ar fi dispus să se alăture forțelor militare rusești pe frontul din Ucraina.

Din dosarul cauzei rezultă că fostul șef al Departamentului de Cultură din Moscova este acuzat că a primit mită și de fraudă la scară mare.

Criticul de artă Alexander Kibovski și-a început cariera ca oficial la sfârșitul anilor 1990.

În 1997, s-a alăturat Ministerului Federal al Culturii după doi ani de muncă științifică la muzeul panoramic Bătălia de la Borodino.

Din 1998 până în 2000, Kibovsky a ocupat funcția de șef adjunct al departamentului de licențiere al departamentului pentru conservarea proprietăților culturale.

În 2004-2008, el a lucrat în aparatul guvernamental: a fost mai întâi consilier și apoi director adjunct al departamentului de comunicații de cultură și educație. În 2008, Dmitri Medvedev l-a numit șef al departamentului nou creat Rosokrankultura.

Kibovsky se află în guvernul de la Moscova din noiembrie 2010.

La început a fost șeful departamentului de patrimoniu cultural, iar în 2015 l-a înlocuit pe Serghei Kapkov și a condus departamentul de cultură până în septembrie 2023.

Odată ajuns în funcție, succesorul lui Kapkov a vorbit aproape imediat despre delapidarea a 4,3 miliarde de ruble.

În august 2015, când membrii mișcării ortodoxe „Voința lui Dumnezeu” au atacat expoziția „Sculpturi pe care nu le vedem” din Manege, considerând că lucrările sculptorului clasic Vadim Sidur sunt ofensive pentru credincioși, Kibovski a apelat la șeful Ministerului Afaceri interne cu o cerere de preluare a controlului special al anchetei.

În 2020, el a vorbit cu extremă prudență în sprijinul lui Kirill Serebrennikov, care era pe cale să fie condamnat în cazul Seventh Studio, și a avertizat că în societate „orice verdict, altul decât achitarea, va fi perceput cu neîncredere”.

La începutul anului 2021, Departamentul de Cultură din Moscova a decis să nu reînnoiască contractul cu directorul artistic al Centrului Gogol, Kirill Serebrennikov. Criticii de teatru au strâns semnături pentru o scrisoare deschisă adresată lui Kibovski prin care i-au cerut să nu-l concedieze pe regizor, dar acest lucru nu a ajutat.

Recent, Kibovski a fost consilier al primarului și guvernului Moscovei cu privire la cooperarea culturală cu noile subiecți federali (cum numesc autoritățile ruse teritoriile ocupate) și a sprijinit public invadarea Ucrainei.

În aprilie 2022, a contribuit la anularea unui spectacol de la Teatrul Stanislavski, în care a jucat actrița Yulia Aug, care a vorbit împotriva războiului.

Mai târziu, într-un interviu, oficialul i-a numit pe ucraineni „naziști” și a citat poezia lui Konstantin Simonov „Ucide-l”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG