Linkuri accesibilitate

Șeful Poliției din Constanța, care a demisionat după tragedia de la 2 Mai, a ajuns consul în Pakistan


Adrian Glugă a fost până în 2023 șef al Inspectoratului de Poliție Constanța. Acum este consul în Pakistan.
Adrian Glugă a fost până în 2023 șef al Inspectoratului de Poliție Constanța. Acum este consul în Pakistan.

​​​​​​​Chestorul Adrian Constantin Glugă, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța (IPJ) a fost detașat, începând cu data de 7 mai 2024, consul al României în Pakistan. Acolo, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), eliberează vize. Glugă a demisionat de la IPJ Constanța după tragedia de la 2 Mai când un tânăr sub influența drogurilor a lovit mortal cu mașina două persoane.

Adrian Glugă nu a susținut concurs pentru a intra în rândul personalului diplomatic, ci a fost detașat direct de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Pe pagina de internet a ambasadei României în Republica Islamică Pakistan numele lui Glugă nu apare, deși a fost numit consul încă din luna mai.

Informația a fost ținută la secret de MAE. Singurul loc în care Glugă a scris că este angajat al ministerului fiind declarația de interese pe 2024, pe care a depus-o, probabil din eroare, de două ori pe site-ul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Declarația de avere, care este și ea obligatorie, nu a fost încărcată pe site-ul ANI.

Cum ajungi consul

Potrivit legii, „sunt eligibili în vederea nominalizării pe funcțiile de consul general, șef al oficiului consular de carieră, cu rang de consulat general membri ai Corpului Diplomatic și Consular al României și persoane care nu fac parte din Corpul Diplomatic și Consular al României, propuse de către Secretariatul General al Guvernului”.

MAE a găsit o a treia modalitate de a numi consuli, prin detașare și fără concurs.

Cum motivează ministerul de Externe trimiterea polițistului în Pakistan?

Instituția susține că cererile de vize pentru România din partea pakistanezilor au explodat, așa că este mult de muncă și consulatul nu are suficient personal.

„Pentru gestionarea corespunzătoare a activității consulare și pentru eficientizarea procesul de emitere a vizelor pentru cetățenii statelor terțe”, susține MAE într-un răspuns pentru Europa Liberă, „s-au luat o serie de măsuri, printre care suplimentarea schemelor de personal ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare care au cele mai multe cereri de vize”.

Instituția ne-a transmis că printre măsurile luate se numără și „trimiterea de personal consular din Centrala MAE, completarea necesarului de echipamente IT destinate procesării cererilor de vize, organizarea de concursuri de admitere în Centrala MAE pentru posturi consulare.”

Personal subdimensionat

De asemenea, ministerul susține că a luat decizia de a detașa personal din alte structuri, inclusiv din Ministerul de Interne.

„În vederea acoperirii temporare a posturilor vacante din Serviciul Exterior, în state unde activitatea consulară impune măsuri pentru a putea fi derulată în condiții optime, dată fiind subdimensionarea personalului consular alocat, MAE utilizează instituția detașării, respectiv cu personal din instituțiile din cadrul administrației publice, inclusiv din Ministerul Afacerilor Interne”.

Astfel, „începând cu data de 7 mai 2024, persoana menționată a fost detașată, pentru o durată determinată, în calitate de consul, în cadrul secției consulare a Ambasadei României în Pakistan”, mai arată MAE, într-un răspuns la o cerere în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Pe site-ul ambasadei României din Pakistan apare numele lui Claudiu Vasiel Cucu, care ocupă funcția de ministru consilier/consul general.

Europa Liberă a scris despre acesta că a fost director adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliția Română.

El a fost audiat ca martor într-un dosar după ce un traficant de droguri l-a sunat imediat după ce a fost prins cu 500 grame de cocaină în mașină. A scăpat de alte acuzații și a fost trimis consul la Seul, Republica Corea.

Acum e consul în Pakistan.

Atât Cucu cât și Glugă fac parte din cercul de prieteni ai secretarului de stat în MAI Bogdan Despescu, susțin surse din Poliție. Presa a relatat despre Glugă că este finul secretarului de stat Bogdan Despescu.

Verificările lui Predoiu

În august 2023, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a trimis corpul de control în Constanța după ce un tânăr care s-ar fi aflat sub influența drogurilor, Vlad Pascu, a produs un accident soldat cu moartea a două persoane.

Accidentul a avut loc în localitatea 2 Mai/jud. Constanța.

Înainte de a produce accidentul, Pascu a fost oprit de un echipaj de Poliție și, deși avea stupefiante în mașină și se afla sub influența acestora, a fost lăsat să plece mai departe.

Corpul de control de la MAI a descoperit mai multe nereguli în felul în care au intervenit poliţiştii în cazul lui Vlad Pascu.

Pe 28 august, chestorul de poliție Constantin Adrian Glugă a demisionat din funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

De asemenea, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat, în urma raportului Corpului de Control privind tragedia rutieră de la 2 Mai, că s-a luat decizia declanşării cercetării prealabile pentru neglijenţă faţă de Glugă.

„Raportul propune următoarele măsuri: declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile abilitate de lege faţă de inspectorul şef de Poliţie Judeţeană Constanţa”, a spus Predoiu, atunci când a prezentat concluziile raportului Corpului de Control al ministrului.

Jurnalistul Europa Liberă l-a sunat pe ministrul Predoiu pentru a-l întreba care este rezultatul verificărilor dispuse de ministrul Predoiu față de chestorul Glugă.

A răspuns la telefon o altă persoană, care ne-a comunicat că ministrul este într-o întâlnire și că o să revină. Nu a făcut-o, până la ora redactării acestui articol.

Chestorul Adrian Glugă nu a putut fi contactat până la redactarea acestui articol.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG