Linkuri accesibilitate

SUA apără Europa: Defender Europe 21. Transparența, tactică militară a Pentagonului


Un parașutist al armatei americane repartizat la Divizia a 82-a aeriană instalează echipamente pentru operațiunea aeriană multinațională Swift Response, la baza aeriană Mihail Kogalniceanu, România, 3 mai 2021.
Un parașutist al armatei americane repartizat la Divizia a 82-a aeriană instalează echipamente pentru operațiunea aeriană multinațională Swift Response, la baza aeriană Mihail Kogalniceanu, România, 3 mai 2021.

Exercițiul militar „Defender Europe 21”, condus de armata SUA, se desfășoară zilele acestea cu militari din 26 de țări, printre care și România. 28.000 de militari participă la acest exercițiu, despre care secretarul de presă al Pentagonului a spus că, anul acesta, are „ceva diferit”: transparența.

Secretarul de presă John F. Kirby a precizat într-o conferință de presă dedicată exercițiului militar al Forțelor Terestre ale SUA că, spre deosebire de anii precedenți, Defender Europe 21 este caracterizat de transparență. Toate țările participante la eveniment sunt cunoscute, la fel ca și ariile de desfășurare ale exercițiului, precum și scopul acestuia.

„(Defender Europe) este un exercițiul anual, pe care îl efectuăm de mult, mult timp. E un exercițiu defensiv, unul care ne ajută să ne dezvoltăm interoperativitatea cu alte state. Un lucru este diferit (față de anii trecuți): ieșim în față și spunem tuturor despre el”, a precizat secretarul de presă al Pentagonului.

John Kirby.
John Kirby.

Precizarea lui Kirby vine în contextul situației militare tensionate de la granița cu Ucraina, acolo unde Rusia a dus recent aproximativ 100.000 de militari, sub pretextul unui exercițiu obișnuit.

Acțiunea Rusiei a stârnit îngrijorări la nivel internațional, care nu s-au stins nici după ce Moscova a anunțat retragerea trupelor.

„Voi vorbi continuu despre ceea ce facem - se numește transparență - este un lucru minunat. De așa ceva nu am avut și nu avem parte de la Moscova. Asta e marea diferență. Este un exercițiu militar și voi puteți afla despre el, comunicăm și spunem lumii ce facem și de ce”, a spus John F. Kirby.

Implicarea României

La exercițiul de anul acesta vor participa și trupe ale Forțelor Aeriene și ale Marinei din SUA. Primul vas al US Navy care a ajuns în Europa este USNS Bob Hope, care a sosit pe coasta maritimă a Albaniei săptămâna trecută.

Vasul Bob Hope a ajuns în portul din Durres/Albania, pe 26 aprilie.
Vasul Bob Hope a ajuns în portul din Durres/Albania, pe 26 aprilie.

Secretarul de presă a mai arătat că exercițiul va include și operațiuni aeriene în Estonia, Bulgaria și România. Acestea au loc sub umbrela unui exercițiu complementar, numit „Swift Response”, la care participă 7.000 de militari din 11 țări.

Forțe americane au ajuns zilele trecute la Baza Militară Aeriană „Mihail Kogălniceanu”/jud. Constanța.

Un parașutist al armatei americane repartizat la Divizia 82 Aeriană supraveghează descărcarea echipamentelor pentru operațiunea aeriană multinațională Swift Response, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 2 mai 2021
Un parașutist al armatei americane repartizat la Divizia 82 Aeriană supraveghează descărcarea echipamentelor pentru operațiunea aeriană multinațională Swift Response, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, România, 2 mai 2021

În cadrul „Defender Europe 21”, alți 5.000 de militari din opt țări vor participa la antrenamente de foc, în timp ce 13.000 de trupe vor derula antrenamente împotriva incendiilor, precum și operațiuni de apărare aeriană și antirachetă.

„Exercițiul Defender Europe se va încheia în iunie, dar nu înainte de a demonstra pregătirea forței comune, letalitatea și interoperabilitatea, consolidând angajamentul SUA față de aliații și partenerii noștri și oferind o oportunitate remarcabilă de a evidenția munca superbă pe care o fac bărbații și femeile noastre în fiecare zi și în regiune - în special regiunile Balcanilor și Mării Negre, și în toată Europa și zona de operațiuni din Africa”, a spus Kirby.

Ce își propune Defender Europe

Într-un document publicat de Forțele Terestre ale SUA sunt menționate principalele ținte ale exercițiului de anul acesta:

• Se concentrează pe dezvoltarea disponibilității operaționale și a interoperabilității cu un număr mai mare de aliați NATO și parteneri într-o zonă mai largă de operațiuni

• Este de natură defensivă și se concentrează pe răspunsul la criză, dacă este necesar

• Demonstrează că angajamentul SUA față de NATO este imbatabil

• Integrează aproximativ 28.000 de forțe multinaționale din 26 de națiuni pentru a conduce aproape simultan operațiuni în peste 30 de zone de instruire din 12 țări

Include măsuri stricte de prevenire și combatere a COVID, cum ar fi testarea COVID înainte de desfășurare și în carantină

• Are o implicare semnificativă a Forțelor Aeriene și a Marinei SUA

• Utilizează rute terestre și maritime cheie care fac legătura între Europa, Asia și Africa

• Exercită noi capacități de ultimă generație, cum ar fi noile brigade de asistență ale forțelor de securitate ale armatei SUA

• Demonstrează capacitatea SUA de a servi ca partener strategic de securitate în Balcanii de Vest și Marea Neagră.

Calendarul exercițiului

martie - echipamentele și personalul din Statele Unite au început să se mute în Europa

aprilie - stocurile prepoziționate ale armatei au fost extrase din siturile din Germania, Italia și Olanda

mai - sunt organizate evenimente de instruire în peste 30 de zone de instruire din 12 țări, care cuprind mai multe exerciții legate și asociate

iunie - un exercițiu de comandă care implică aproximativ 2.000 de angajați pentru a demonstra capacitatea sediului central de a comanda forțele multinaționale terestre într-o pregătire comună și combinată, menținând în același timp operațiuni în 104 țări din Africa și Europa.

DEFENDER-Europe 21 se va încheia cu redistribuirea forțelor și echipamentelor americane. Membrii Forțelor Terestre ale SUA vor elibera zonele de instruire, vor returna stocurile prepoziționate, se vor muta în porturi și se vor întoarce în stații de origine.

Detaliile exercițiului Defender Europe 21:

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG