Linkuri accesibilitate

Nicolae Ciucă, despre retragerea din Afganistan: Misiunea se va încheia când militarii români vor reveni acasă în siguranță


După ce președintele american Joe Biden a declarat pe 14 aprilie că trupele americane din Afganistan vor fi retrase începînd cu 1 mai, militarii români vor fi retrași și ei începând cu această dată. În prezent, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 615 militari. Alţi aproximativ 280 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, consideră că misiunea de retragere din Afganistan reprezintă o prioritate pentru Armata Română, obiectivul fiind ca „planul de retragere şi aducere în ţară a militarilor să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă".

Miercuri am avut o videoconferinţă cu militarii din teatrul de operaţii din Afganistan, desigur şi cu toţi ceilalţi, pentru că am vrut să avem date şi să aflăm situaţia la cald din locaţiile unde avem dislocaţi militari, iar atunci când am discutat cu comandanţii militari din Afganistan asta le-am spus: cel mai greu lucru pentru orice armată este să deschidă o misiune şi să o închidă. Ca atare, dacă partea de deschidere a trecut demult şi a fost desfăşurată foarte bine, în condiţiile de atunci, partea de închidere este cea mai actuală şi ea trebuie să reprezinte prioritatea numărul unu pentru noi toţi, astfel încât tot planul de retragere şi aducere în ţară a militarilor să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă”, a declarat, pentru ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, pentru Agerpres.

Ministrul a spus că misiunile militarilor români în Afganistan „au adus valoare nivelului de pregătire, de instruire, în întreaga armată".

În privinţa retragerii, măsurile sunt cuprinse în planul pe care noi l-am coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii şi, desigur, sunt elemente specifice de detaliu pe care Statul Major al Apărării şi toţi cei implicaţi în acest proces le-au avut în vedere, astfel încât să putem să desfăşurăm procesul de retragere cât mai coerent şi în condiţii de maximă siguranţă. Am afirmat şi subliniez şi în continuare că, pentru noi, misiunea se va încheia când toţi militarii români se vor fi întors acasă în deplină siguranţă", a precizat Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării a arătat că Armata Română şi-a îndeplinit toate misiunile şi „a dat dovadă de profesionalism, de dedicare, de disponibilitatea de a învăţa, de a se adapta, a dat dovadă de sentimente cât se poate de pozitive faţă de populaţia afgană, pentru că aceasta a reprezentat una dintre componentele misiunii pe care le-am desfăşurat, să venim în sprijinul autorităţilor şi populaţiei afgane".

El a apreciat că „drumul României către Bruxelles, unde funcţionează sediile NATO şi UE, a trecut şi pe la Kandahar, Kabul sau alte baze importante din Afganistan".

Pentru Armata Română, anul 2002 însemna speranţe de a putea contribui la împlinirea unui obiectiv strategic naţional, primirea invitaţiei de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, ceea ce s-a şi întâmplat, chiar în toamna acelui an. Doi ani mai târziu, la depunerea instrumentelor de aderare, Armata României continua să îşi îndeplinească misiunile în Afganistan, dar şi în Irak şi devenea membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice, în baza deciziei luate de membrii Alianţei. Putem spune, fără teama de a exagera, că drumul României către Bruxelles, unde funcţionează sediile NATO şi UE, a trecut şi pe la Kandahar, Kabul sau alte baze importante din Afganistan, ori prin Nasiriyah şi Tallil, în Irak", a arătat ministrul Apărării.

În timpul misiunilor în Afganistan, 27 de militari români care şi-au pierdut viaţa. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Apărării, în teatrul de operaţii din Afganistan s-au rotit aproximativ 32.000 de militari, în timpul misiunilor derulate pe parcursul a 19 ani.

În şedinţa CSAT de marți a fost aprobată redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliţie. Redislocarea va fi etapizată și se va derula pe parcursul următoarelor luni, după cum a arătat CSAT. „România va retrage forțele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliție NATO începând cu 1 mai 2021. Toți cei 615 militari și peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naționale și ale coaliției”, a tranmis Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

XS
SM
MD
LG