Linkuri accesibilitate

Fotogalerie | Street art – Bucureștiul pictat în graffiti

Arta stradală este o formă de artă care este afișată public pe clădiri, pe străzi, trenuri sau alte suprafețe. De cele mai multe ori este o formă a „artei de gherilă”, menită să facă o declarație personală despre societatea în care trăiește artistul.

Arta stradală este vizibilă peste tot în România. Tot mai mulți artiști locali sau internaționali folosesc spațiile anoste sau clădirile abandonate ca zone de manifestare artistică. Zidurile colorate ale clădirilor au devenit atracție turistică, iar străzile orașelor s-au transformat în adevărate galerii de artă, în care artiștii își pot transmite mesajele, ideile și viziunile artistice.

Arta stradală este o formă de artă care este afișată public pe clădiri, pe străzi, trenuri sau alte suprafețe. De cele mai multe ori este o formă a „artei de gherilă”, menită să facă o declarație personală despre societatea în care trăiește artistul. Dacă la început artiștii graffiti au folosit vopsea spray pentru realizarea lucrărilor, acum sunt utilizate și alte suporturi, precum arta cu șabloane, autocolante, sculpturi „Lock On”, plăci de mozaic sau arta cu LED-uri.

Arta urbană a câștigat în ultimii ani tot mai mulți adepți în întreaga lume și a transformat opinia publicului, însă nu trebuie uitat faptul că în multe țări această manifestare artistică este considerată ilegală.

O parte dintre artiștii stradali folosesc așa-zisul „vandalism inteligent” ca modalitate de sensibilizare a problemelor sociale și politice, în timp ce alții văd spațiul urban ca pe o oportunitate de a-și expune lucrările către un public larg.

Pentru a aduce în atenția publicului și a promova arta stradală din România, a fost creat proiectul Un – Hidden Romania, conceput ca o serie de intervenții artistice în spațiul public. A fost realizată înclusiv o hartă a lucrărilor de artă stradală din țara noastră, care poate fi accesată online și conține locațiile unde pot fi văzute lucrările și informații despre artiștii care le-au realizat.

În București, devenit un mic Berlin din punct de vedere artistic și socio-cultural, artiștii găsesc libertate și uneori chiar susținere pentru decorarea clădirilor cu desene, graffiti sau murale. De asemenea, unii artiști sau ghizi oferă tururi de artă stradală locală, prin care își împărtășesc cunoștințele, explică lucrările, motivele etichetării lor sau mesajele operelor realizate.

Dacă vizitați Bucureștiul și aveți timp într-o duminică, puteți parcurge un traseu prin centrul orașului prin intermediul „Alternative Bucharest Tour”, pentru a vedea câteva dintre lucrările de artă stradală importante.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG